Annonce
Kultur

Jazzens beskedne pianist hyldet: - Jeg kører træt i det, hvis autopiloten er slået til

Fingrene bevæger sig oftest let over tangenterne hos Heine Hansen, der 25. juli modtog hæderen som Årets Fynske Jazzmusiker 2020. Foto: Kristoffer Juel
Søndag modtog Heine Hansen prisen som Årets Fynske Jazzmusiker. Pianisten har spillet sammen med mange store kunstnere, og han brænder for at improvisere og overraske sig selv og sit publikum.

Svendborg: Knap er man kommet ud fra Svendborg centrum, før man er i den lille forstad Skovsbo. Kort efter byskiltet er passeret, ankommer man til et hvidt hus, der putter sig mellem høje træer og buske.

I husets have sidder Heine Hansen på en hjemmelavet hjørnehavesofa konstrueret af europaller og byder velkommen. Et hvidt dække er trukket over havesofaen, og det ser ud til at tjene et formål, for længere ude i horisonten varsler mørke skyer om regn.

Den 43-årige jazzpianist Heine Hansen har spillet musik, siden han var helt lille, og hans talent ved klaveret er anerkendt blandt mange af hans kollegaer. Søndag blev han hyldet af hele den fynske jazzbranche, da han modtog prisen som Årets Fynske Jazzmusiker 2020.

Annonce

-Det er da en stor ære og en skøn anerkendelse. Det giver mig en tro på, at min musikalske profil og det, jeg står for, når længere ud end til mine egne fingerspidser. Jeg elsker jo at spille, og det glæder mig, at det også vækker glæde og begejstring blandt dem, der lytter, siger han om hæderen.

Men selv om pianisten er glad og stolt over anerkendelsen, er priser og prestige ikke det vigtigste for ham. For Heine Hansen handler det om glæden ved at begejstre og overraske publikum og sig selv, når han sætter sig ved et klaver.

Ingen autopilot

Han er oftest ret beskeden, når han skal på scenen og optræde, og han vil helst lade fingrene tale på klaveret. Og når klaveret først taler, handler det hos Heine Hansen om at overraske både sig selv og publikum.

Årets fynske jazzmusiker

Heine Hansen modtog prisen som Årets Fynske Jazzmusiker 2020 søndag den 25. juli 2021.

Prisen var oprindelig annonceret til 13. december 2020, men er flere gange blevet rykket på grund af coronavirus.

Vinder af kategorien Årets Unge Fynske Jazztalent 2020 er Julius Georg Jensen, som også er pianist.

- Selviscenesættelse betyder ikke så meget. Det er ikke det, som begejstrer mig, og det er ikke anerkendelsen, der giver mig lysten til at spille. Det interesssante er det, der kan opstå i rummet, man er i. Især hvis man spiller sammen med andre i et fællesskab, hvor man kan skabe noget magi, noget overraskende og unikt.

Fællesskabet skaber Heine Hansen bedst, når han får lov til at improvisere. Både live og under indspilninger.

- Jeg har trukket mig lidt fra de konstellationer, jeg har indgået i, hvor jeg føler, at rutinen tager overhånd. Jeg kører træt i det, hvis autopiloten er slået til, og samspillet og det improvisatoriske forsvinder, fortæller Heine Hansen, alt imens den varslede regn rammer havesofaens dække, og vi skynder os indenfor i ly.

Annonce

Ved klaveret som seksårig

Interessen for musik begyndte i en tidlig alder. Hans 12 år ældre søster spillede klassisk blokfløjte. Den dengang seksårige Heine Hansen blev hurtigt grebet af musikken, når søsteren spillede, og han begyndte selv at gå til spil.

- Min søster gik på konservatoriet. Hun spillede på blokfløjte, men kunne også spille rigtig godt på klaver. Når hun kom hjem og spillede et eller andet, spurgte jeg, "Hvad var det, hvordan gjorde du det?". Jeg prøvede at lytte de ting af, hun spillede, og imitere dem, så det har altid været ørerne, jeg har arbejdet med, fortæller Heine Hansen.


Jeg har trukket mig lidt fra de konstellationer, jeg har indgået i, hvor jeg føler, at rutinen tager overhånd. Jeg kører træt i det, hvis autopiloten er slået til, og samspillet og det improvisatoriske forsvinder.

Heine Hansen


Heine Hansen faldt hurtigt for klaveret, hvor han kunne udforske sin musikalske nysgerrighed.

- I forhold til at være legesyg er klaveret et sindssygt fedt instrument. Man har adgang til både at kunne interagere med rytmesektionen, bas og solisten, hvis der altså er en. Det er jo nærmest som et helt orkester i sig selv, og der er så mange måder, man kan boltre sig på. Det er sjovt, og jeg kan lynhurtigt reagere på det, de andre spiller og supplere med noget, som passer til.

Beethovens "Måneskinssonate" var en af de første kompositioner, han drømte om at lære.

- Sådan som jeg husker det, sagde min musiklærer, at den var alt for svær. Så kom jeg næste gang og havde lært den. Jeg ville gerne lære den, fordi jeg syntes, det lød mega fedt, og der er et harmonisk forløb, jeg bare synes er helt fantastisk.

Annonce

Album skåret ind til benet

Senere kom han ind på musikkonservatoriet i København, og gennem karrieren har han spillet sammen med blandt andre Thomas Blachman, Hugo Rasmussen, Kira Skov og Hanne Boel. Derudover har han også udgivet to albummer i eget navn.

Hvad den musikalske fremtid byder på, optager ikke Heine Hansen. Indtil videre ved han kun, at han snart udsender et nyt og - for ham - atypisk soloalbum, hvor numrene bliver spredt ud i løbet af det næste halve år.

- Det bliver et soloalbum, hvor alt bliver skåret ind til benet. Der er ikke to toner, der er overladt til tilfældighederne, og der er ikke noget improvisation. Jeg synes, det er nogle fine kompositioner, men de har ikke så meget med jazz at gøre, det er nærmere klassisk, smiler han.

Annonce
Fyn For abonnenter

Fynbus giver kontrollører bodycam: 'Fede luder - dine børn dør' - trusler er blevet en del af arbejdsdagen for Christina, der bare skal tjekke en busbillet

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Giftige svampe kostede Tikko livet: Nu melder dyrehospital om flere døde hundehvalpe

Middelfart For abonnenter

Landsbyboere nørkler med ambitiøs butiksdrøm: - Derfor vil jeg ikke dømme den ude endnu

Assens

13-årig snittet i ryggen med foldekniv ved ungdomshus: - Vi skal have forebygget de her ting, så de ikke sker igen

Erhverv For abonnenter

Efter næsten 300 millioner: Fynsk erhvervsmand stopper som formand for stor robotvirksomhed

Faaborg-Midtfyn

Mangler 200 cykler: Nu må succesfuld cykelhandler skuffe sine kunder gang på gang

Danmark

Mandagens coronatal: Fortsat under 100 indlagte - 17 i respirator

Assens For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Assens

Erhverv

Claudia fik en god idé, mens hun ammede sin søn: Har fordoblet salget i år og drømmer om sin egen hudplejeserie

Fyn

Udbredelse af farlig bakterie kortlagt på kommuneniveau: Fyn er hårdt ramt

Navne For abonnenter

Dødsfald: Børnebørnene kunne fjerne rygsmerterne - ellers var Jan til OB, heavy metal og Barcelona

Nordfyn For abonnenter

Nordfyn blandt de værst ramte kommuner: Men få enkle ting kan eliminere risikoen for at blive smittet med legionella-bakterier

Fyn

Kendt Odense-advokat død efter kort tids sygdom

Annonce