Annonce
Faaborg-Midtfyn

Japanske gæster imponeret af fynsk børnehave

De fire japanere var blandt andet med Ringgårdens Børnehave i skoven. I regnvejr. Her er de dog hjemme i børnehaven. Foto: Anne Jørgensen.

Fire japanere, som var på inspirationstur i Danmark for at få indsigt i dansk børnehavekultur og pædagogik, besøgte onsdag børnehaven i Faaborg

Faaborg: Fire japanere og en tolk var onsdag på besøg i Ringgårdens Børnehave i Faaborg. De havde taget en tur til Danmark - for egen regning - for at blive klogere på dansk børnehavekultur.

Den ene gæst, Yutalo Endo, har for fire år siden været elev på Gymnastikhøjskolen i Ollerup og var senere praktikant i børnehaven ved skolen. Så han kendte til området, og det var ham, der havde arrangeret turen.

Yutalo Endo er selv børnehavepædagog i Tokyo nu, og det samme er Natsumi Yoda, der var med på turen. Med sig havde de også Izumi Kutsuwada, der er mor til små børn og meget interesseret i den danske børnehaveverden - samt Yoshihoko Hara, der i et halvt år er tilknyttet Roskilde Universitet, hvor han har speciale i life long learning. Sidst, men ikke mindst, havde de følgeskab af Hidemine Nakamura, der bor i Ollerup og fungerede som tolk.

Det var forstander Uffe Strandby fra Ollerup Gymnastikhøjskole, der foreslog dem at besøge Ringgårdens Børnehave, da hans barnebarn går der. Og han ved at børnehaven er meget aktiv. Blandt andet er børnene i skoven tre gange om ugen, og de fire japanere var med på skovturen.

- Det er fantastisk at børnene er i skoven tre gange om ugen, og at små børn går så langt. Det vil børn i Japan ikke - især ikke når det regner, sagde Izumi Kutsuwada.

- Jeg tror, det gør dem stærke, og jeg vil tage mine egne børn noget mere med ud i naturen. I børnehaven er der ikke mulighed for det, tilføjede hun.

- Området er et dejligt sted, og det er også derfor det kan lade sig gøre, det I gør. Den børnehave jeg arbejder i ligger i et højhus, og der er ingen have, men en lille park i nærheden, fortalte Natsumi Yoda.

- Og der er mange, strenge regler i Japan. Det er ikke så frit som her. Kommer børnene til skade i Japan, får vi store problemer med forældrene.

Hun bed mærke i en ting, som hun kunne gøre i børnehaven derhjemme.

- Børnene fandt mange insekter og tog med hjem, som de viste de andre, så de delte deres oplevelser. De kunne vi måske prøve hjemme, understregede Natsumi Yoda.

Udover besøget i Ringgårdens Børnehave skulle de besøge Ollerup Gymnastikhøjskole, Ollerup Friskole og SFO'en. Herefter gik turen til Odense og København på sightseeing inden hjemturen til Tokyo.

Annonce
Fire japanere og en tolk var onsdag på besøg i Ringgårdens Børnehave i Faaborg. Foto: Anne Jørgensen.
- Området er et dejligt sted, og det er også derfor det kan lade sig gøre, det I gør. Den børnehave jeg arbejder i ligger i et højhus, og der er ingen have, men en lille park i nærheden, fortalte Natsumi Yoda yderst til venstre. Foto: Anne Jørgensen.
Fire japanere og en tolk var onsdag på besøg i Ringgårdens Børnehave i Faaborg.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Fyn For abonnenter

26,5 milliarder fordelt til sundhed, forurening og trafik: Sådan påvirker regionens budget dig

Fyn

Borgmester om Middelfarts jobvækst: - Først og fremmest er det et udtryk for, at mange af kommunens virksomheder klarer sig godt

Annonce