Annonce
Assens

Janni har fået job efter 10 år på kontanthjælp: - Nu viser jeg endelig mine børn vejen frem

Janni er nu i gang med at uddanne sig som social- og sundhedsassistent, efter hun i længere tid har haft faste vagter på Æblehaven i Haarby. Arkivfoto: Martin Ravn
31-årige Janni har været en del af Assens Kommunes projekt Job & Familie, hvor formålet har været en helhedsorienteret indsats for udsatte familier. Projektet har fået Janni væk fra kontanthjælpen og ind i både job- og uddannelsessystemet.

Da Janni var 21 år, kom hun på kontanthjælp.

Og først da kalenderen ramte november sidste år, blev hun selvforsørgende, da hun fik timer på plejecenteret Æblehaven i Haarby. De timer udviklede sig til en fastansættelse, og nu er Janni også startet på social- og sundhedshjælperuddannelsen.

Hun kom ind i både job- og uddannelsessystemet efter sin deltagelse i Assens Kommunes projekt Job & Familie, der netop er afsluttet. Formålet med projektet har været at skabe en helhedsorienteret indsats for udsatte familie, hvor mindst en forælder har været på offentlig forsørgelse, og hvor familien har haft mindst en børnesag ved kommunen.

Annonce

Inden da var Janni med i projektet Hel Familie, der er det projekt, som Job & Familie er skabt i forlængelse af.

- Jeg vil beskrive det som en positiv oplevelse at være med i projektet. Alle sagsbehandlerne har siddet samlet ved et bord, så jeg ikke har skullet fortælle min historie 7000 gange til alle mulige.

- Det har været træls at skulle det førhen, fordi ting hurtigt er blevet misforstået, og der er blevet skrevet ting, som jeg ikke har kunnet genkende. Derfor har det været godt, at alle fagfolkene har været med på en gang. Det har givet noget mere ro omkring det hele, siger hun.

Ifølge Assens Kommunes evaluering af projektet er flere af de deltagende blevet selvforsørgende under projektet, og næsten halvdelen af alle børnesagerne er blevet lukket undervejs.

- Hun lyttede til mig

Janni synes, at projekt Job & Familie har været det bedste forløb, hun har været med i hos Assens Kommune.

- Det her har været det mest positive forløb. Min sagsbehandler spurgte mig, hvad jeg gerne ville, hun gav mig nogle muligheder, og hun lyttede til mig.

- Det virkede til, at hun ville mig det godt, og det har jeg ikke oplevet i de andre forløb. Så det virker som om, de (sagsbehandlerne, red.) har lært mere og mere undervejs, og at de har lært af deres fejl, siger Janni.

Hun startede med fire timer om ugen i løntilskud på Æblehaven i Haarby i november sidste år, men hun blev hurtigt sat op i tid, og til sidst stod hun med en fastansættelse.


Jeg viser også mine børn vejen frem for en gangs skyld. At man skal tjene sine egne penge og ikke bare sidde på kontanthjælp.

Janni, deltager i projekt Job & Familie


Udover at være blevet selvforsørgende, har hun også fået afsluttet den børnesag, som der var på en af hendes sønner, fordi han er kommet i aflastning.

Annonce

Viser vejen

For Janni har projektet betydet, at hun står med fast arbejde og dermed en fast indkomst. Og det er vigtigt for hendes hverdag med fire børn.

- Det, at jeg kan tjene mine egne penge, har stor betydning fremadrettet. Jeg viser også mine børn vejen frem for en gangs skyld. At man skal tjene sine egne penge og ikke bare sidde på kontanthjælp.

Projekt Job & Familie

Projektet er gennemført i perioden marts 2017 til juni 2020, og det er støttet af den A.P. Møllerske Støttefond med lige knap 9,3 millioner kroner.

Job & Familie-projektet blev skabt i forlængelse af projektet Hel Familie, der blev gennemført fra april 2014 til december 2016.

Hovedformålet har været at bringe familierne i projektet tættere på selvforsørgelse, og at børnenes trivsel øges.

Målgruppen har været familier med komplekse problemstillinger, hvor mindst én af forældrene har modtaget offentlig forsørgelse, og hvor familien havde mindst én åben børnesag ved kommunen.

50 udsatte familier er blevet evalueret ved afslutningen af projekt Job & Familie. Familierne har bestået af i alt 72 voksne og 89 børn og unge. I alt har der deltaget 64 familier, men 14 familier har trukket sig undervejs i projektet af forskellige årsager.

- Det giver også meget, at jeg har noget at stå op til hver dag, siger hun.

Af hensyn til sine børn og sit privatliv optræder Janni kun med fornavn og uden billede. Redaktionen er bekendt med hendes fulde navn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Grundlovsforhør: 40-årig mand fra misbrugsmiljøet varetægtsfængslet efter knivstikkeri på åben gade

Assens

Carelink-direktør beklager, efter Karina stillede sig frem med kritik af teststed: - Jeg er dybt ked af det - vi skal ikke lyve

Faaborg-Midtfyn

Deltag i afstemningen: Als-Fyn-broen splitter fynboerne - René vil ikke flytte til Faaborg, hvis der kommer en bro

Annonce