Annonce
Rejser

Janne Klerk indfanger danske kysters personlighed

Kunstfotograf Janne Klerk. Foto: Niels Aage Skovbo
Kunstfotograf Janne Klerk opdagede det, som hun kalder vidunderlige steder, undervejs i sit treårige arbejde med at fotografere danske kyster. - Det fantastiske ved Danmark er, at naturen er så varieret, siger hun og giver gladeligt sin oplevelser videre i dette tillæg.

Kan kyster have deres egen personlighed? Ja, hvis man spørger fotograf Janne Klerk, der blandt andet har specialiseret sig i at fotografere natur. I forbindelse med tilblivelsen af sin bog og udstilling “Danmarks kyster - en fotografisk fortælling” rejste hun tre år langs Danmarks kyster. Formålet var med kamera at indfange de mange kystlinjers forskellige karaktertræk. - Det var en stor fornøjelse at arbejde med projektet. Der er så mange vidunderlige steder, og det fantastiske ved Danmark er, at naturen er så varieret, fortæller Janne Klerk om, hvad hun personligt fik ud af sit mangeårige fotoprojekt. Det er snart fem år siden, at bogen udkom, men Janne Klerk vil gerne være med til at inspirere danskerne og læserne af dette tillæg til at tage ud og nyde kystområderne i Danmark:

- Jeg har altid været meget glad for vand og havet. Det er dragende. Jeg elsker at bade, og det er forfriskende at opholde sig ved kysterne.

Janne Klerk

Janne Klerk er fotograf med særlig interesse inden for genrene landskaber, arkitektur, natur og mennesker. Hun har arbejdet som fotograf siden 1981.

I de seneste tyve har hun prioriteret at arbejde med omfattende projekter og opgaver i dialog med forfattere, som alle har resulteret i udstillinger, udsmykninger og bøger.

Det er blevet til over 20 bøger. Ud af dem kan nævnes udstillingen og bogen “Danmarks Kyster – en fotografisk fortælling” og senest “Ertholmene – en lomme i tiden, et sted i nuet”.

Fra 4. april til 9. september udstiller Janne Klerk kystmotiver sammen med fire andre kunstnere på Fanø Kunstmuseum.

Janne Klerk er født i 1953 og bor i København.

Læs mere på www.janneklerk.dk.

Stemningsmættede kyster

For Janne Klerk var det kystens personlighed, der var i fokus, når hun tog af sted for at indfange de mange stemninger, som kunne skifte fra dag til dag på grund af vind og vejr.

- Det er, som om alt har større kraft, og at der vejrmæssigt sker meget mere ved kysterne end inde i landet. Når der er stille ved Limfjorden, er der ultra stille. Der kan være spejlblankt, og alting er tyst. Men der kan selvfølgelig være stormvejr i Limfjorden. Omvendt er det ved Vesterhavet, hvor bølgerne skyller ind med masser af lyd. Der kan vinden også stilne af, og en dis kan lægge sig. Der er mange forskellige stemninger at fange med kameraet, fortæller den erfarne fotograf.

Når man spørger ind til, hvilke kyster hun særligt holder af at fotografere, har Janne Klerk svært ved at svare, fordi hun synes, det er svært at fremhæve nogle frem for andre, da de alle kan noget særligt. Men hun kan alligevel godt sætte ord på et billede, hun er særligt glad for at se gennem sit kamera:

- Et af de billeder, jeg holder meget af, er, når vinden tager bølgerne fra havet, og man kan se saltkrystallerne hvirvle mod himlen, og hvordan lyset bryder igennem. Når luften er fuld af salt, sand og vind. Det er forrygende.

Annonce

En kystrejse på tre år

Ud over altid at have haft en fascination af de danske kyster opstod idéen til “Danmarks kyster - en fotografisk fortælling” undervejs i et andet, større projekt, hvor Janne Klerk var en ud af 14 fotografer, der fik til opgave af skildre Danmark i projektet “Danmark under forvandling” med det selvvalgt tema "kyster". Nu havde hun chancen for udelukkende at fotografere kyster igennem halvandet år.

- Da det halvandet år var gået, blev jeg klar over, hvor meget af Danmarks kyster jeg ikke havde haft tid til at nå omkring. Jeg var faktisk kun lige begyndt, forklarer Janne Klerk, der derfor søgte midler til sit eget mere omfattende kyst-projekt.

Hun vidste, det ville blive et langstrakt forløb, hvor hun også skulle lave andre projekter undervejs for at indhente økonomi til arbejdet. Et grundigt researcharbejde og en struktureret planlægning betød, at hun kunne arbejde frit under sine rejser til forudbestemte kystområder i Danmark, som hun havde inddelt i et kort.

- Hver dag var en ny dag, også selv om det var den samme kyst. Måske var lyset bedre om eftermiddagen, end det havde været tidligere på dagen. Det viste sig at være fordelagtigt at have nogle dage at løbe på. Vind, vejr og årstid gør, at et sted aldrig er det samme igen.

Generelt er det Janne Klerks indtryk, at Danmark byder på alle slags naturfænomener. Man kan opleve sandklitter, der vandrer; fjorde, der er så stille, at det er, som om de har fået en dyne på; og Østkysterne, som er fulde af sivmarker, der går helt ned til vandkanten. Eller klipperne på Bornholm og rullesten på Langeland.

- I forhold til, at vi er så lille et land, er det en utrolig rigdom, vi har ved vores kystlinjer, fortæller Janne Klerk, der er undervejs med et nyt lignende fotobog-projekt i fremtiden, men det bliver i stedet med fokus på hele Danmark, både til vands og til lands.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Nyborg

Det var kattens: Mumier er ren overtro

Odense For abonnenter

Det virker: Partikeludledningen er faldet i Odenses miljøzone

Kerteminde

Brummelyd nær det tidligere Lindø holdt Julie vågen: - Den går lige i rygsøjlen

Erhverv For abonnenter

Snart fuldt hus på alle 17 etager: Ejendomsmægler kendt fra tv rykker ind i TBT Tower

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Debat

Kære Poul-Erik Svendsen, vil du kæmpe for at bevare vores landsbyordninger?

Assens

Derfor bliver træer fældet i bunkevis, inden en ny lokalplan er klar: Nyt boligprojekt kan være på vej her

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Erhverv For abonnenter

Succes-virksomhed lader sig opkøbe: Nu skal det være slut med at takke nej til kæmpe vindmølle-ordrer

Annonce