Annonce
Fyn

Jane Heitmann stemte nej til tvangstest i Vollsmose: Helt unødvendigt indgreb i den personlige frihed

Det er vigtigt, at beboere i Vollsmose lader sig teste for covid-19. Men det skal ikke ske under tvang, som regeringen forsøgte at få opbakning til. Det siger det fynske folketingsmedlem Jane Heitmann (V), som sidder i Folketingets epidemiudvalg, der blokerede for beslutningen om test under tvang. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Det fynskvalgte folketingsmedlem Jane Heitmann (V) sidder i det epidemiudvalg, der blokerede for historisk beslutning om at tvinge beboere i Vollsmose til at lade sig teste.

Odense: Det kunne være endt med en historisk beslutning om, at flere tusinde odenseanere skulle tvinges til at lade sig teste, hvis ikke Folketingets epidemiudvalg mandag havde sat hælene i overfor regeringen. Med ved bordet sad det fynskvalgte folketingsmedlem Jane Heitmann (V):

- Det går mere og mere op for mig, hvor historisk mødet var. Havde vi ikke sagt nej til tvangstestning i Vollsmose, var vi gået langt over stregen i forhold til statens indgreb i den personlige frihed, siger hun.


Annonce

Havde vi ikke sagt nej til tvangstestning i Vollsmose, var vi gået langt over stregen

Jane Heitmann (V), medlem af epidemiudvalget


Baggrunden for mødet var de meget høje smittetal i Odense-bydelen, der havde fået den socialdemokratiske regering til for første gang at ville gennemføre tvangstest. Et flertal af de 21 politikere i Epidemiudvalget blokerede imidlertid for de tvungne test.

- Det viser også, hvor vigtigt det er, at regeringen ikke længere bare kan køre sit eget sololøb i håndteringen af coronakrisen. Folketinget har taget magten tilbage, fremhæver Jane Heitmann.

Magt indskrænket

Hun er formand for Sundhedsudvalget i Folketinget og var ellers selv helt tæt på, da Folketinget i hast for et år siden gennemførte epidemiloven, der gav meget store beføjelser til regeringen.

- Det var et meget tillidsfuldt folketing, men historien har vist, at regeringen har handlet ekstremt egenrådigt og magtfuldkomment, og derfor er det så vigtigt, at vi nu har fået vedtaget en ny epidemilov, mener Jane Heitmann.

Den nye lov trådte i kraft 1. marts, og havde det ikke været for den, kunne regeringen alene have besluttet tvangstestning i Vollsmose eller andre steder i Danmark. Nu skal sådanne indgreb drøftes i epidemiudvalget og sætter et flertal sig imod, kan regeringen ikke handle på egen hånd.

Epidemiudvalget

Som en del af en ny epidemilov, der trådte i kraft 1. marts, har Folketinget nedsat et epidemiudvalg. Hvis en minister vil gennemføre vidtgående tiltag, skal de forelægges Epidemiudvalget. Her kan et flertal blokere for en gennemførelse.

Epidemiudvalget består af 21 medlemmer af Folketinget. Formand er Stinus Lindgren (R) og næstformand Sophie Løhde (V). Alle partiernes sundhedsordførere er blandt andet medlemmer af udvalget. Eneste fynskvalgte medlem er Jane Heitmann (V), der også er formand for Sundhedsudvalget.

Før mandagens møde i Epidemiudvalget havde en epidemikommission med deltagelse af sundhedsmyndighederne anbefalet tvangstestningen som et middel til at bremse smittespredningen i Vollsmose.

Hvorfor ikke lytte til dem, hvis det kan være vejen til en større genåbning af samfundet?

- Fordi et så indgribende tiltag er helt ude af proportioner. Det er jo ikke sådan, at en hel bydel har sagt nej til test. Det viser sig jo også, at den nuværende dialog og opsøgende indsats i Vollsmose har resulteret i, at en meget stor del lader sig teste. Man skal være meget forsigtig med at bruge magt. Også fordi det kan svække tilliden til myndighederne, siger Jane Heitmann.

Annonce

Krav om isolation

Venstre er dog med på, at beboerne i Vollsmose skal kunne straffes med bøde, hvis de ikke lader sig isolere, hvis de er konstateret smittet med corona.

- Beboerne skal forstå, at de har et ansvar for andre mennesker. Samfundssind gælder også i Vollsmose, siger det fynske medlem af Epidemiudvalget.

Hvorfor så ikke gå hele vejen og også give alle andre bøde, hvis de som smittet ikke lader sig isolere?

- Den diskussion kan man også tage, men der er en særlig udfordring i Vollsmose, og derfor er der også behov for særlige initiativer, så Odense kan være en del af næste genåbning, siger Jane Heitmann.

Da de nye smittetal blev offentliggjort tirsdag formiddag var fem personer i Vollsmose konstateret smittet det seneste døgn. Det giver en incidenstal på 798 i bydelen (antallet af smittede personer ud af 100.000). For hele Odense Kommune er insidenstallet 99.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce