Annonce
Assens

Jane brænder for Østervang-kvarteret i Assens: - Engang var her slet ingen børn

Jane Dideriksen på gaden ved boligkomplekset Østervang i Assens, hvor der lige nu gøres en ekstra indsats for at informere beboerne i de 102 lejligheder om den aktuelle situation med covid-19-smitte. Foto: Søren Plovgaard
Jane Dideriksen er formand for beboerforeningen i boligkomplekset Østervang i Assens. Hun lægger i øjeblikket mange kræfter i at informere beboerne om, hvordan de skal forholde sig til det stigende smittetryk i boligområdet.

Assens: 55-årige Jane Dideriksen har boet i Østervang i det halve af sit liv.

Først i en toværelses lejlighed med to børn på anden sal i en af de rødstenede boligblokke. Og de seneste tre år i en lejlighed i et af de fire dobbelthuse, der ligger i tilknytning til det markante og centralt beliggende lejeboligkompleks midt i Assens.

Østervang er kommet i fokus som et af de steder, som Assens Kommune i øjeblikket har peget ud som et særligt indsatsområde i bestræbelserne på at få incidenstallet i Assens under kontrol igen, efter tallet røg i vejret i den forgangne uge.

Annonce

På dørene til opgangene i Østervang hænger der nu flere opslag, der orienterer om hvordan man skal forholde sig til smitten. Og den store legeplads og fodboldbanen er spærret af med rød-hvide bånd for at forhindre, at beboerne og andre samles omkring de populære aktivitetssteder.

Jane Dideriksen har været formand for beboerforeningen i 20 år og har et førsteklasses kendskab til boligområdet, der også er kendt som boligforeningen Kristiansdals Afdeling 78 og består af 122 lejligheder fordelt på Engmosevej, Østervang og Berildsvej.

Engang lå byens fodboldbane og dyrskuepladsen på den store grund lidt øst for bymidten i Assens, men i begyndelsen og midten af 1960'erne skød de første boligblokke op på området. Det var i velfærdsamfundets spæde start og i en tid med højkonjunktur, hvor der var brug for nye boligformer til de mange mennesker, der forlod landbruget på egnen og drog mod købstaden for at finde arbejde på byens industrivirksomheder.

- Da jeg flyttede ind i Østervang, var det nærmest et guldbryllupskvarter med fortrinsvis ældre mennesker i lejlighederne. I dag er sammensætningen af beboere meget bredere, og der er efterhånden kommet mange børn til, fortæller Jane Dideriksen, der er hjemmehjælper i Assens Kommune.

Taler Østervang op

Hun vil gerne tale Østervang op, og hendes forhold til de mennesker, der bor i lejlighederne er stærkt og oprigtigt. Derfor har Jane Dideriksen også været på en særlig mission de sidste par dage. Hun tager sig tid til at gå rundt og ringe på dørtelefonerne for at invitere beboerne ud til en uformel snak om den aktuelle covid-19-situation på matriklen, og hun har allieret sig med et lille hold på fire personer til at hjælpe sig.

Hun har også taget kontakt til to personer, der har lovet at yde en lignende indsats i byens øvrige store beboelseskvarterer på Kildensmindevej, Solvænget og Dankvart Dreyers Vej.

- Det er mit indtryk, at mange af beboerne mangler informationer om smitten og om, hvordan de skal forholde sig til den. Derfor er vi ude på fliserne for at tage fat i dem og fortælle dem lidt om situationen, siger Jane Dideriksen.

Hun lægger ikke skjul på, at hendes oplysningsarbejde også hænger sammen med, at hun er hjertepatient og derfor særlig sårbar overfor at blive smittet med corona.

Et rengøringsfirma har været forbi for at vaske og gøre rent i opgangene i Østervang, og Jane Dideriksen forventer, at det ikke er sidste gang, der sættes en særlig rengøringsindsats i værk i boligblokkene.

Annonce

Annika og Sofie holder øje

Annika Rasmussen er en af de fire beboere, der har lovet at give Jane Dideriksen en hånd med for at nå rundt med informationer til samtlige beboere i de 102 lejligheder i Østervang. Annika Rasmussen har boet i Østervang i seks år og er glad for sin lejlighed. Hun holder blandt andet øje med, at folk respekterer lukningen af legepladsen og boldbanen.

- Jeg syntes, det var lidt skræmmende at få at vide, at der er en coronaboble her i Østervang. Nu er der så sat blå skilte op , og det hele minder lidt om dengang, de spedalske fik sat et kryds på døren, siger Annika Rasmussen, der i øjeblikket går hjemme på barsel.

Annika Rasmussen (tv), Sofie Haustrup Birkelund og Jane Dideriksen hjælper til med at holde informationsniveauet højt i Østervangkvarteret i Assens. Foto: Søren Plovgaard

Hun er også mor til en 10-årig dreng, der går på Peter Willemoesskolen i Assens. Det var på skolen, at det i denne uge kom frem, at 16 elever var smittet med covid-19, og at skolen derfor var nødt til at lukke helt ned frem til søndag den 2. maj.

Sofie Haustrup Birkelund er 23 år og arbejder til daglig på Bofællesskabet Odensevej på den anden side af Østervangblokkene. Hun har boet i blokkene i to omgange: Fra hun var to til hun blev 15 år og igen, da hun flyttede tilbage i en fireværelses lejlighed på 85 kvadratmeter sammen med sin kæreste.

Lørdag trak hun i arbejdstøjet og fulgtes et par timer sammen med en veninde rundt mellem blokkene for at tage en uforpligtende snak med dem hun mødte og for at holde øje med, at beboerne overholdt de gældende regler.

På dørene til opgangene hænger der nu skilte med oplysninger om covid-19, og Jane Dideriksen, der er formand i beboerforeningen for boligforeningen Kristiansdals Afdeling 49, går rundt og ringer på dørtelefoner for at snakke med beboerne. Foto: Søren Plovgaard

- De fleste beboere er meget positive overfor vores indsats, men vi møder også unge mennesker, der kun har et skuldertræk til overs for vores arbejde. Og vi har snakket med flere, der ikke har været testet i et par måneder. Det opfordrer vi dem så til at blive, siger Jane Dideriksen.


Jeg syntes, det var lidt skræmmende at få at vide, at der er en coronaboble her i Østervang. Nu er der så sat blå skilte op , og det hele minder lidt om dengang, de spedalske fik sat et kryds på døren Annika Rasmussen

Annika Rasmussen


Assens og smitte

Antallet af smittede borgere med covid-19 har igennem den sidste uges tid været stigende i Assens Kommune.

Smitten har nu nået et niveau, hvor kommunen efter dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed skærper de smitteforebyggende tiltag. 

Smitten er lige nu særligt centreret omkring Peter Willemoesskolen i Assens by og i boligområderne med tilknytning til skolen.

I Assens Kommune findes der seks steder, hvor man kan blive testet for covid-19. Du kan finde oplysninger om steder og tider på www.assens.dk

Søndag den 25. april og mandag den 26. april er der desuden mulighed for at blive testet på Peter Willemoesskolen i Assens - begge dage i tidsrummet mellem klokken 9 og klokken 17. Der er tale om en PCR-test (svælg), og testkapaciteten er fortrinsvis beregnet til de borgere, der bor i boligkvartererne omkring Peter Willemoesskolen, oplyser skoleleder Thomas Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce