Annonce
Odense HC

Jan Pytlick: Selvfølgelig kan jeg mærke presset

Cheftræner Jan Pytlick har et Odense Håndbold fyldt med stjerner. Kan han føre holdet til den første titel i den sæson, som netop er begyndt? Foto: Mads Dalegaard/Ritzau Scanpix
Trods 10 spillere på diverse europæiske landshold og ligaens suverænt højeste spillerbudget er Odense Håndbold fortsat uden titler. EHF Cup er en ekstra mulighed i denne sæson.

Håndbold: Der er ikke noget, folkene i og omkring ambitiøse Odense Håndbold hellere vil end at tage projektets første titel.

I sidste sæson var cheftræner Jan Pytlick & Co. så tæt på, som man kan komme, men de fynske fødder blev sat forkert, da det hele skulle endelig afgøres både omkring det danske mesterskab og pokaltitlen.

Med 10 spillere på diverse, europæiske landshold - heraf syv på den seneste udgave af det rød-hvide landshold - og ligaens suverænt højeste spillerbudget gør Odense Håndbold et nyt forsøg på at hente en titel i den sæson, som netop er begyndt.

Med adgang til pokalturneringens Final 4 mellem jul og nytår - dog først efter et drama og omkamp i kvartfinalen mod Viborg HK - og en aktuel tredjeplads i ligaens grundspil er Odense Håndbold fortsat sikkert med i kampen om både DM-titlen og pokaltitlen. Og i denne sæson er der også en tredje titelmulighed, idet fynboerne deltager i EHF Cup.

Fredag og lørdag spiller Odense Håndbold mod tjekkiske DHC Slavia Praha i EHF Cups tredje runde.

På spørgsmålet, om han føler, der er pres på ham, for at skaffe en titel i denne sæson, svarer cheftræner Jan Pytlick:

- Det kan jeg selvfølgelig godt mærke, der er. Vi har et projekt, der er sat rigtig mange penge i, og alle i og omkring klubben vil så gerne have en titel. Så ja, jeg kan mærke presset. Men det er ikke noget, jeg går og tænker på til hverdag.

- Tror du, at du er færdig i klubben, hvis ikke I henter en titel i denne sæson med det store setup i Odense Håndbold?

- Karsten, det ved du, at jeg ikke kan sige så meget til. Det er ikke min afgørelse. Vi har et godt hold, men mange ting skal falde rigtig på plads i foråret med blandt andet formkurve og skadessituation, for der er mange andre dygtige hold. Og heldigvis for det. Ellers var der ingen spænding.

Annonce

Derfor spilles der i Otterup

Normalt afgøres et tredje runde-opgør i EHF Cup som den mellem Odense Håndbold og DHC Slavia Praha med en kamp hjemme og en kamp ude.

På grund af forberedelserne til Denmark Open i badminton i Odense Idrætshal - Odense Håndbolds hjemmebane - i næste uge tilbød Odense Håndbold imidlertid tjekkerne at spille begge opgør i Prag. Men DHC Slavia Praha vendte på en tallerken og tilkendegav, at den helst ville spille begge opgør på Fyn. Det fortæller Lars Peter Hermansen, administrerende direktør i Odense Håndbold.

Derfor spilles de to kampe i Otterup - fredag kl. 18.30 og lørdag kl. 17.00.

- Vi tror, tjekkerne godt ville en tur til Danmark og opleve dansk håndbold på tæt hold, lyder det fra Lars Peter Hermansen.

Går Odense Håndbold videre til fjerde runde - den sidste inden et eventuelt gruppespil til foråret - afvikles kampene i november.

Direktøren: Hypotetisk spørgsmål

Lars Peter Hermansen er administrerende direktør i Odense Håndbold. Hermansen giver følgende svar på spørgsmålet, om Jan Pytlick fortsat vil stå i spidsen for holdet, hvis sæson 2019/20 også bliver uden titler til de orange:

- Det er et hypotetisk spørgsmål. Vi har et setup, hvor vi som mål har at vinde alle kampe. Nycke Groot (Odense Håndbolds nye, hollandske stjernespiller, red.), Jan Pytlick og jeg selv - ja, alle i projektet er under pres. Det skal man kunne leve med. Og hvis man ikke kan det, så skal man være et andet sted.

Aktuelt gælder det altså jagten på succes i EHF Cup for Odense Håndbold - en turnering, hvor Team Esbjerg nåede finalen i sidste sæson. Odense Håndbolds to kampe i tredje runde mod DHC Slavia Praha fredag og lørdag spilles begge i Otterup, og Jan Pytlick er kontant i mælet omkring de opgør:

- Tjekkerne er på niveau med et hold i den nederste del af den danske liga. Vi undervurderer ikke nogen, men over de to kampe skal der ikke være tvivl om, at vi går videre. Vi er stille og roligt på rette kurs med holdet.

Svær fjerde runde

Målet for Odense Håndbold er at få adgang til forårets gruppespil i EHF Cup. Det kræver ud over samlet sejr over tjekkerne også gevinst i en fjerde runde, hvor modstanden kan blive væsentlig hårdere end DHC Slavia Praha.

- Ja, der kan vi komme til at trække et virkelig stærkt hold. Men vi tror på egne evner og gode muligheder for at nå gruppespillet, fastslår Jan Pytlick.

Ud over muligheden for en international titel ser cheftræneren også et EHF Cup-gruppespil som en rigtig god mulighed for at skærpe sin trups form til forårets afgørende slag om DM-titlen i det altid intense ligaslutspil. Pytlick tilføjer:

- Det er et stort mål for os at nå det gruppespil. Også fordi det kan give nogle virkelig store og udviklende kampe for holdet og klubben.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce