Annonce
Fyn

Fynsk rebel forlader Folketinget: Nu vil han i byrådet

Jan Johansen og Lindø hører sammen. Det er erfaringerne fra værftet, der har formet ham som politiker. Først som lokalpolitiker, siden i Folketinget og nu sluttes ringen, når han igen vender tilbage til lokalpolitik. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Den socialdemokratiske folketingsgruppe får i dag besked om, at fynsk rebel ikke vil fortsætte i Folketinget.

Fyn: Det bliver et følelsesladet øjeblik i dag, når Jan Johansen under det første punkt på Socialdemokratiets gruppemøde klokken 13 tager ordet for at fortælle, at han stopper i Folketinget. Dermed mister Christiansborg et af de efterhånden få folketingsmedlemmer med en arbejderbaggrund.

- Jeg har været på arbejdsmarkedet, siden jeg var 14 år. Det slider, og jeg er blevet mere og mere glad for sko uden snørebånd, så jeg er fri for at bukke mig, siger Jan Johansen med sit sædvanlige lune glimt i øjet.

Den 65-årige fynbo har ellers for længst meldt ud, at han igen ville stille op til det kommende folketingsvalg, men nu har han altså ombestemt sig.

Annonce

- Jeg bliver nødt til at passe på mig selv og tænke på, at jeg kan blive langt over 70 år, hvis den næste folketingsperiode bliver lang. Derfor vil jeg ikke genopstille, siger han.

Han har dog stadig mod på politik og vil i stedet forsøge at blive valgt til Kerteminde Byråd ved kommunalvalget i november.

- Jeg vil gerne bidrage lokalt, hvor jeg også kan udnytte mine erfaringer fra Folketinget, siger han.

Frataget alle poster

Jan Johansens politiske karriere begyndte da også i lokalpolitik, da han i 1997 blev valgt i byrådet i den daværende Munkebo Kommune. Inden da havde han især markeret sig med fagforeningsarbejde og som tillidsrepræsentant på Lindøværftet, hvor han arbejdede som specialarbejder i 28 år og blandt andet gjorde rent i tankene på skibene, fordi han som ordblind ikke kunne tage det ønskede skibsbyggerkursus.

Blå bog

Jan Johansen er 65 år og bor i Munkebo med sin hustru.

Han er vokset op i et fattigt hjem og kom ud at sejle som 14-årig.

Han har aldrig taget en uddannelse, men har arbejdet på Lindøværftet fra 1974-2001

Han har været formand for SiD Munkebo og næstformand i 3F Østfyn.

Han har været socialdemokratisk medlem af Munkebo Byråd fra 1997-2006 og herefter Kerteminde Byråd til 2011.

Siden 2011 har han været medlem af Folketinget.

I 2011 blev han til sin egen store overraskelse valgt til Folketinget, og hjerteblodet har gennem alle årene i politik været at sikre arbejderne ordentlige vilkår. Han kom især i søgelyset, da han i 2014 gik mod partilinjen og støttede et forslag fra Enhedslisten om hurtigere ret til dagpenge.

Beskæftigelsesministeren hed i øvrigt dengang Mette Frederiksen, mens statsministeren var Helle Thorning-Schmidt. Det var imidlertid gruppeformanden Henrik Sass Larsen, der bankede den fynske rebel godt og grundigt på plads ved at fratage ham samtlige syv ordførerposter, så han ikke længere skulle være talsperson for pension, seniorpolitik, arbejdsmarkedspension, efterløn, førtidspension, fleksjob og revalidering.

- Det var en hård tid, bemærker Jan Johansen, der blev totalt isoleret i folketingsgruppen.

I stedet belønnede de fynske vælgere ham, og han fik over 10.000 stemmer ved folketingsvalget i 2015, hvilket var mere end en fordobling og kun overgået af den nuværende klimaminister Dan Jørgensen.

Annonce

Afsat som kulturordfører

Ved det seneste folketingsvalg i 2019 blev han dog kun valgt ind som nummer fire af de fem fynske folketingsmedlemmer, men han blev til manges overraskelse - også sin egen - udpeget til kulturordfører. Beskeden var at gøre kulturen mere folkelig, og han fremhævede blandt andet, at der foregår langt mere kultur i idrætshallerne end på mange teatre og museer.

- Jeg var nok ikke så vellidt i de finkulturelle kredse, bemærker han.

Partitoppen skred da også ind sidste sommer og afsatte ham som kulturordfører, hvilket fik ham til på et højdramatisk gruppemøde at konstatere, at der ikke var plads til en arbejder i kulturen.

- Det spændende er så, om der er plads til en arbejder i arbejderpartiet, lød salutten fra Jan Johansen.

Han afviser dog, at episoden har været medvirkende til, at han ikke genopstiller til Folketinget.

- Men politik er blevet mere strømlinet, og hvis man ikke passer på, bliver det kun lærde folk, der styrer Danmark. Det giver politikerlede og er farligt for demokratiet, hvis alle grupper ikke er repræsenteret på Christiansborg, så folk kan spejle sig i politikerne, siger Jan Johansen.


Hvis man ikke passer på, bliver det kun lærde folk, der styrer Danmark. Det giver politikerlede og er farligt for demokratiet, hvis alle grupper ikke er repræsenteret på Christiansborg

Jan Johansen (S)


Han fortalte statsministeren om sit farvel til Folketinget allerede fredag, men det bliver altså først tirsdag over middag, at folketingsgruppen får besked, når den for første gang i et år mødes fysisk. Det sker i Landstingssalen, så der er god afstand mellem deltagerne.

- Det bliver en meget mærkelig dag for mig, siger Jan Johansen.

Annonce

Vil søge dispensation

Partiet har forbud mod at sidde både i Folketinget og i et byråd, men den fynske politiker vil søge om en meget sjælden anvendt mulighed for dispensation, så han kan blive folketingsperioden ud. Ellers er det 1. januar farvel til Folketinget, hvis han bliver valgt til Kerteminde Byråd.

- Var det ikke mere reelt med det samme at stoppe i Folketinget?

- Det synes jeg ikke. Det er jo for en kortere periode, jeg i givet fald skal være begge steder. Overfor vælgerne, der har stemt mig i Folketinget, synes jeg, at det er mest reelt, siger Jan Johansen.

De fynske S-stemmer

Ved folketingsvalget i 2019 stemte 30,2 procent af fynboerne på Socialdemokratiet. Det resulterede i fem valgte socialdemokrater:

Dan Jørgensen: 15.443 stemmer

Trine Bramsen: 10.594 stemmer

Bjørn Brandenborg: 6.837 stemmer

Jan Johansen: 6.786 stemmer

Julie Skovsby:  3.943 stemmer

Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce