Annonce
Kerteminde

Jan er blevet Lego-barn igen: - Mine elever mobber mig med det

Jan Plichta Boye er stor lego-entusiast. Han bruger også sine modeller i undervisningen som lærer på Langeskov Skole. Foto: Helle Kryger
Jan Plichta Boye fik sidste år sit første Lego-sæt i gave. Siden da har passionen grebet om sig. Også økonomisk.
Annonce

Langeskov: Man beder selv om lidt godmodig mobning, når man som lærer stiller sig op foran en skoleklasse og fortæller passioneret om sin store Lego-samling derhjemme.

Jan Plichta Boye har i hvert tilfælde lagt ører til lidt af hvert siden maj 2019. Det var her han - helt tilfældig - blev smittet med Lego-bacillen.

- Jeg er i Harald Nyborg med min datter, og får øje på et af de der kinesiske Lego-kopi-samlesæt, der forestiller Titanic. Jeg får det i fødselsdagsgave, og da det er samlet, bliver jeg rigtig, rigtig sulten efter mere. Jeg fik nærmest abstinenser, fortæller Jan Plichta Boye, der ellers ikke har rørt legetøj, siden han var barn i 70'erne.

- Min kone anbefalede mig at købe det rigtige Lego. Og det har hun nok fortrudt. For så er det bare vokset og vokset derfra. Jeg har brugt en formue på det, fortæller han.

Her raketten Saturn 5, som blev brugt i forbindelse med Apollo-programmet og månelandingerne fra 1967 til 1973. Foto: Helle Kryger


I dag har han ikoniske bygninger, superbiler, star wars og rumfartøjer på hylderne i parcelhuset i Langeskov, og han har været nødt til at få sit eget værelse. Her er de sirligt udstillet i reoler.

Annonce

Bruger modellerne i undervisningen

Flere af modellerne bruger han i sit job som lærer på Langeskov Skole.

- Jeg underviser for eksempel i historie, og her fortæller jeg om månelandingen og Apollo-programmet gennem Youtube-videoer, som jeg optager hjemme med Saturn 5, som jeg har stående på hylden. Eller den internationale rumstation ISS. Det er en rigtig god måde at undervise på. Det bliver dejlig konkret, fortæller han.


Der sker bare noget med hjernen, når man sidder med de klodser. Pulsen falder. Det er virkelig blevet min store passion.

Jan Plichta Boye


Ved hjælp af Youtube-videoerne behøver han ikke at tage modellerne med på skolen.

Og her kommer vi til drillerierne.

- Da det går op for eleverne, hvor meget jeg går op i det her, går der da lidt drillerier i det. Når de prøver at forestille mig ligge hjemme på gulvet og lege med det. Men de viser også en stor respekt for Lego og giver mig af og til noget, fortæller Jan Plichta Boye.

Jan Plichta Boye har fået sit eget værelse, hvor modellerne er sirligt udstillet i reoler. Børnebørnene har for længst lært, at her må man gerne se, men ikke røre..Foto: Helle Kryger

Samlesættene finder han på nettet. Enkelte har han købt brugt. Det bedste er at åbne en kasse, hælde klodserne ud og bladre frem til første side i vejledningen. Det er noget mentalt, fortæller han.

- Der sker bare noget med hjernen, når man sidder med de klodser. Pulsen falder. Det er virkelig blevet min store passion, fortæller han.

- Og så lærer det mig noget om tålmodighed. Når jeg laver en fejl og må bygge om. Der nytter det jo ikke noget, at du sidder og hidser dig op. Det er en god øvelse, for i mit job som lærer, skal jeg notorisk være tålmodig, og det er ikke altid, at det lykkes helt så godt.

Annonce

Nok se, men ikke røre

Han er netop blevet færdig med en lyseblå Bugatti Chiron i størrelsesordnen 1:8. Med detaljeret førerkabine og autentisk interiør.

Capitol-bygningen i Washington. Foto: Helle Kryger

Hans fem voksne børn og syv små børnebørn har for længst lært at respektere bedstefars nye hobby:

- Vi har syv børnebørn i alderen 3-4 måneder til 12 år, og det er nogle friske børn med gang i, men de ved, at bedstefars Lego, det må man kigge på, men ikke røre ved. Så de stiller sig pænt op med hænderne bag ryggen og kigger på det, mens de stiller et hav af spørgsmål.

Og så var der det med økonomien:

- Jeg har nok brugt i nærheden af 30-40.000 kroner i løbet af det her år, der er gået. Jeg er også nødt til at sælge ud af det igen.

For at få råd til noget nyt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce