Annonce
Erhverv

Jagter talent og nye kunder: Fynske firmaer bag robothub i Barcelona

Adm. direktør i Universal Robots, tyske Jürgen von Hollen, og adm. direktør i Mobile Industrial Robots, Thomas Visti, sammen til den fælles åbning af de to fynske virksomheders nye hub-kontor i Barcelona. Foto: MIR
De to fynske robotmastodonter Universal Robots og Mobile Industrial Robots er ejet af samme Boston-koncern og har derudover mange ting til fælles. I denne uge åbnede de fælles dansk robothub i Barcelona i Spanien, hvor en tredje fynsk robot-virksomhed, Onrobot, også åbnede kontor. Målet er nye kunder og flere talenter.

I 2017 åbnede fynske Mobile Industrial Robots (MIR) salgskontor i den catalanske by Barcelona, hvor storebror Universal Robots allerede var til stede.

Nu er de to fynske virksomheder rykket ind på samme adresse og har skabt det, de selv kalder verdens første robothub for kollaborative robotter - såkaldte cobots.

150 gæster var mødt frem i distrikt 22 i den fodboldgale by onsdag, da de to fynske robotsuccesser indviede deres fælles hub- og salgskontor. Dermed lægger Barcelona altså adresse til det første egentlige fælles kontor for de to virksomheder, som også har fælles ejer i amerikanske Teradyne.

Til stede ved åbningen var den samlede øverste ledelse i begge de to virksomheder. Universal Robots adm. direktør Jürgen von Hollen peger på flere årsager til, at de to fynske firmaer har placeret sig sammen i Barcelona.

- Vi har valgt Barcelona, fordi det giver os adgang til kvalificerede ressourcer, muligheder for at tiltrække talent fra hele verden og så har området et særdeles aktivt forretningsmiljø og god infrastruktur, siger han.

Der er tale om en decideret verdensnyhed, idet de to fynske robotvirksomheder skaber verdens første robothub for kollaborative robotter, som Universal Robots introducerede med sine robotarme, som i dag er solgt i 39.000 eksemplarer globalt. Mobile Industrial Robots fulgte sidenhen trop med sine mobile logistikrobotter.

Det nye fælles spanske kontor strækker sig over 1500 kvadratmeter, hvor UR og MIR har hver sin afdeling, men også deler et fællesområde, som bl.a. skal bruges som showroom.

For Mobile Industrial Robots adm. direktør og tidligere medejer Thomas Visti er det ikke nyt at være til stede i den spanske storby, hvor han ser et stort potentiale.

- Den fælles nye robothub bringer os endnu tættere på det sydlige europæiske marked og lader os dele de nyeste teknologier. Det er en stor mulighed for os, da dette er et marked med stort potentiale, hvor vi der hele tider kommer flere nye virksomheder til fra alle typer industrier, der er interesseret i at optimere processer med samarbejdende robotter for at forblive konkurrencedygtige, siger Thomas Visti.

Med til åbningen var også den danske ambassadør i Spanien, Jens Kisling, og direktøren for Catalonien, Matilde Villarroya, sammen med de regionale ledelsesteam fra de to virksomheders salgskontorer i Sydeuropa.

Annonce
En MIR-robot med en monteret UR-arm og en Onrobot-griber fuldender billedet fra den nye fynske robothub i det spanske, hvor UR og MIR sågar har valgt at bo under samme tag, mens Onrobot har åbnet kontor lige rundt om hjørnet. Foto: MIR

Tre MIR-robotter på fabrikken

Spanien og Sydeuropa har siden 2017 været vigtig for Mobile Industrial Robots, hvor man allerede har kunder som Hitachi i Barcelona og også har leveret tre MIR-robotter til bilproducenten Ford i Valencia. Dermed har verdens første bilproducent, som ikke mindst har introduceret samlebåndet, taget den nye danske teknologi og mobilrobotten til sig direkte i produktionen.

På Ford-fabrikken i Valencia produceres en række populære Ford-modeller som Kuga, Mondeo og S-Max. Her fremstilles 2.000 køretøjer om dagen i et anlæg på 300.000 kvadratmeter, og nu er de tre danske cobots sat ind for at automatisere logistiske opgaver, som ellers måtte håndteres manuelt.

Området omkring Barcelona har de senere år udviklet sig til et vigtigt område for robotter og automation i Sydeuropa, hvor flere end 1000 virksomheder indenfor teknologi efterhånden har etableret sig.

Onrobot åbnede også

Udover MIR og UR, som altså har slået kontorerne sammen, så har endnu en fynsk robotproducent fået øje på mulighederne i Barcelona. Dagen efter at MIR og UR lancerede deres kontor åbnede kollegaerne fra Onrobot kontor næsten dør om dør i samme distrikt i Barcelona.

Derfor var Onrobots direktør og medejer, Enrico Krog Iversen, i byen dagen efter sine kollegaer Von Hollen og Visti, da han åbnede Onrobots salgskontor torsdag.

- Barcelona repræsenterer en rigtig god adgang til talentmasse inden for robotudvikling, som vi gerne vil tiltrække til bl.a. Danmark. Det er let at komme til byen mange steder fra, og der er generelt en god logistik, siger han bl.a. om valget af Barcelona.

Onrobot har med udvikling og produktion i Odense, Budapest og Los Angeles sat sig for at levere verdens førende one-stop-shop med gribere, visionudstyr og andet værktøj til automations- og robotbranchen, når der skal monteres værktøj for enden af en robotarm eksempelvis.

Gennem det seneste år har Onrobot brugt mange penge og ressourcer på at få et globalt salgsnetværk på plads, hvor Barcelona altså blot er det seneste i rækken af kontorer, som strækker sig fra Warszawa til Singapore, Dallas og altså nu også hovedstaden i Catalonien.

Onrobot er i øvrigt rykket ind i lokaler, som tidligere var lejet ud til Universal Robots.

Udover UR, MIR og Onrobot har den fynske robotvirksomhed Blue Ocean Robotics i øvrigt også et udviklingsteam siddende i Barcelona.

Mobile Industrial Robots har leveret tre MIR100-robotter til Ford-fabrikken i Valencia, hvor de danske robotter har overtaget det manuelle arbejde med at levere dele og emner til den automatiserede produktion af bl.a. Fords Kuga-model. Foto: MIR
Der var 150 til åbningen af det nyt fælles UR og MIR-kontor i Barcelonas distrikt nummer 22. Foto: MIR
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce