Annonce
Navne

Jagten på den banebrydende idé: Nu skal modtageren af Den Sydfynske Initiativpris findes

Den Sydfynske Initiativpris 2020 blev givet til Ærøxpressen på Ollerup Gymnastikhøjskole. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Det er tid til at gå på jagt i den sydfynske underskov af gode idéer, tiltag og projekter, for nu skal der findes kandidater til Den Sydfynske Initiativpris 2021.
Annonce

Nu lyder startskuddet til 2021-udgaven af Fyns Amts Avis' Den Sydfynske Initiativpris. Her bliver det nemlig muligt at indstille, gode, skæve, banebrydende initiativer til at modtage prisen.

Det er ottende gang, initiativprisen uddeles, og juryen består denne gang af Pia Skovshoved, Uffe Strandby, Helle Ravn, Caspar Troest Jørgensen og Boye Kromann. Sidstnævnte repræsenterer det seneste vinderinitiativ Ærøxpressen, som i februar løb med statuetten og de 30.000 kroner, der følger med prisen.

- Det var jo primært et kæmpestort skulderklap til os, og det gav os en god del ekstra selvtillid og tro på, at det var det rigtige, vi havde gjort. Og så betød det jo også en hel del ekstra reklame og omtale for os, lyder det fra Boye Kromann.

Annonce

Lokal forankring og gåpåmod

Prismodtageren 2020 lægger heller ikke skjul på, at han i det nye kandidatfelt gerne ser initiativer, der er drevet lidt af det samme gåpåmod, der skabte Marstals eget færgeselskab.

- Det, jeg synes, skal vægtes, er initiativer, der er lokalt forankrede og går imod strømmen. Initiativer, der tør gøre noget, hvor andre giver op. Nogen, der vil selv og tager sagen i egen hånd og skaber noget, der batter i lokalsamfundet, og som også gerne skaber nogle arbejdspladser, lyder det fra Ærøxpressens direktør Boye Kromann.


Det behøver absolut ikke være noget, der opstår ud af den blå luft. Da prisen gik til Ollerupskolernes Demokratifestival, var det jo et initiativ, som var i sammenhæng med noget andet.

Helle Ravn, jurymedlem


Jurymedlem Pia Skovshoved er også spændt på at se, hvad indstillingshøsten måtte bringe, og peger på i hvert fald et meget vigtigt element, som hun vil lægge vægt på i den videre udvælgelsesproces.

- Jeg lægger altid vægt på, at man kan se det frivillige initiativ, og at man kan mærke knofedtet. Som regel kan det ses ud af, at der er mange involverede i det, og at det har en bred appel og opbakning. Vi opstiller hvert år nogle kritierier, som blandt andet også handler om geografi, og selvom jeg synes, alle kriterier er vigtige, så kigger jeg meget på frivilligheden i det, og om jeg kan mærke de frivillige kræfter, der er blevet lagt i det. Nogle gange sidder vi med indstilinger, der kommer fra nogle professionelle, og det kan sagtens være fint, og jeg synes, det er fantakstisk, at vi har nogle professionelle, der tager initiativer og udvikler forretningskoncepter, men jeg er herude fra oplandet, hvor alt, der foregår, er baseret på netop frivillighed - selv julepynten, der bliver hængt op - så jeg ved, hvor stor værdi det har.

Annonce

Ud af den blå luft

Forfatter og tidligere museumsleder ved Medicinhaverne på Langeland Helle Ravn sidder også i år i juryen og har også tråde, hun følger, når hun skal kigge feltet igennem for at finde initiativer, der skal videre fra indstilling til nominering.

- Det skal være nyskabende, men samtidig skal det også vise, at det er bæredygtigt. Der kommer så mange ting, der er nye, men de forsvinder også ofte lige så hurtigt, som de er dukket op, og derfor skal en prismodtager også vise en vis bæredygtighed. Ikke at det skal eksistere for ever and ever, men jeg synes, det er vigtigt, at det viser noget bæredygtighed.

Hun peger også på det frivillige element som noget, hun lægger vægt på.

- Det er vigtigt, men det behøver det ikke at være, som sidste års vinder Ærøxpressen viser. Jo, det var frivilligt, men det var også noget erhverv og en virksomhed, der skal tjene penge.

Og et vinder-initiativ behøver i Helle Ravns optik heller ikke at være en helt enestående ting.

- Det kan jo også sagtens være noget, der hænger sammen med noget andet, hvor man pludselig laver noget, som ligger i forlængelse af noget eksisterende. Det behøver absolut ikke være noget, er opstår ud af den blå luft. Da prisen gik til Ollerupskolernes Demokratifestival, var det jo et initiativ, som var i sammenhæng med noget andet.

Men hvad der lander på jurybordet er altid en spændende blanding, der viser idébredden på Sydfyn, synes Helle Ravn.

- Jeg synes, det hvert år er spændende at se, hvad der kommer ind af forslag. Jeg holder selv Fyns Amts Avis, og synes, jeg har et rimeligt godt overblik over, hvad der sker i området, selvom jeg godt er klar over, det ikke er alt, jeg kender til, og alligevel dukker der hvert år noget op, som man slet ikke har været opmærksom på, og det er spændende.

Annonce

Drivkraft og iværksættertrang

Hos Initiativprisens initiativtager, Fyns Amts Avis, glæder chefredaktør Rikke Bekker sig også til, at indstillingerne kommer væltende ind, og understreger, at den store, sydfynske initiativ-underskov er et billede på noget større.

- Det er private initiativer, der driver en stor del af vores udvikling frem her på Sydfyn, Langeland og Ærø. For i forhold til udflytningen af for eksempel statslige arbejdspladser ligger vi i bunden, men vi ligger ofte i top med stærke ideer, driftkraft og iværksættertrang her på vores egn – og vi glæder os til at sætte endnu mere skub i det fremover. For vi er ikke typerne her, der venter på besked eller udflytning. Vi gør mange ting selv. I coronakrisen har vi vist igen, hvordan vi kan udvikle og stå sammen – og det bliver der også stærkt brug for i 2021, når vi forhåbentlig kan lægge coronakrisen bag os og få genstartet vores område, lyder det fra Rikke Bekker.

Den Sydfynske Initiativpris

Da avisen i 2013 fyldte 150 år, besluttede ejerbestyrelsen, at nogle af pengene fra gaverne skulle gå til at indstifte Den Sydfynske Initiativpris.

Selvom gaverne for længst er brugt, er idéen fortsat, og nu er det en stolt del af avisens virke, at vi hvert år på avisens fødselsdag kan sætte kontant og markant pris på det største af årets mange initiativer på Sydfyn.

Hvis du vil indstille et sydfynsk initiativ til prisen, kan du gøre det på initiativ@faa.dk

Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke alle får samme service: Frisklavet ældremad på udvalgte plejecentre i Odense er i fare

Middelfart For abonnenter

Efter afsløring af smitteudbrud og bekymring hos møbelfabrik: Nu bliver alle medarbejdere tilbudt coronatest

Annonce