Annonce
Assens

Jørgen Strøjer har 100 biler: Se hvilken bil han også gerne vil have fat i

Jørgen Strøjer skifter hele tiden ud i sin store bilsamling. - Der er ikke noget mere trist end at komme på den samme udstilling år efter år, siger han. Foto: Søren Plovgaard
Omkring 20.000 gæster besøger hvert år Strøjer Samlingen. Jørgen Strøjer er meget bevidst om, at der skal nyt til for at holde succesen ved lige, og det er ikke svært, for der er altid en ny bil, han drømmer om.

Vedstårup: Jørgen Strøjer samler på biler, som andre samler på frimærker.

Sådan udtrykker Strøjer Samlingen det selv på sin hjemmeside.

Men nu er det jo sådan, at biler optager noget mere plads end et frimærke, så det er nødvendigt at skifte lidt ud indimellem. For der kan ikke være mange flere end de omkring 100 biler, samlingen tæller i dag.

Og der skal også fornyelse til, hvis folk skal blive ved med at besøge samlingen. Det er Jørgen Strøjer helt bevidst om. Det er derfor heller ikke de samme biler, besøgende på udstillingen møder i dag, som da den åbnede for offentligheden for 30 år siden.

- Der er ikke noget mere trist end at komme på den samme udstilling år efter år. Vi prøver at følge med udviklingen. De biler, vi købte for 50 år siden, var en anden slags. I dag er interessen mere for moderne biler. De gamle var mere udstillingsbiler og dem, der havde relationer til dem, er her snart ikke mere, siger Jørgen Strøjer, der for at skaffe plads til de nye, hurtige biler, må sælge ud af de ældre modeller hen ad vejen.

- Egeskov samler på de biler, folk kan huske, at deres forældre eller bedsteforældre havde. Det er deres trækplaster. Mine biler er mere eksotiske, særprægede eller har en særlig historie. De er af en lidt anden klasse, siger han.

Mange af gæsterne er naturligvis folk, der selv går op i biler, så der er som regel også noget ekstra at se på udenfor, når Strøjer Samlingen byder indenfor, fortæller Jørgen Strøjer.

Annonce

Næsten hver dag optaget

På en god tirsdag i juli ligger besøgstallet på 500-800, og det er et meget passende antal, synes Jørgen Strøjer.

Det har ved enkelte lejligheder sneget sig op over 1000 besøgende, men så er det ikke så behageligt længere, hvis det er meget varmt udenfor. På årsbasis når besøgstallet op på 15.000-20.000. Ud over tirsdagene i juli, er der et åbent arrangement hver måned, hvor der lukkes 100 ind. Her får man en mere grundig rundvisning og kaffe og kage, og derfor er prisen disse dage noget højere. Samlingen åbnes også for mindre selskaber - det kan for eksempel være erhvervsfolk, der vælger at lægge et møde på Strøjer Samlingen.

- Vi har folk i huset næsten hver eneste dag, siger Jørgen Strøjer og indikerer dermed, at der ikke rigtig er plads til flere af de åbne arrangementer. Det er også en beslutning, der er lagt i hænderne på Søren Ditlev Jensen, der er ansat som leder af Strøjer Samlingen, mens det er Karen Strøjer, der holder styr på kalenderen.

Den næste bil

Selv om der er godt fyldt op, kan Jørgen Strøjer godt drømme om nye biler til samlingen. Og skal han drømme helt vildt uden at tænke på prisen, ja, så kunne han da godt tænke sig selv at have en Koenigsegg Jesko, som den, der kommer på visit på samlingen ved næste uges tirsdags-arrangement. Det er en bil til et tocifret millionbeløb - plus afgifter.

- Eller en Lamborghini Murry fra 1966. Det er en favoritbil, jeg drømmer om at erhverve. Den er rasende dyr, så lykkes det, må jeg lade noget andet gå, siger Jørgen Strøjer.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce