Annonce
Erhverv

Jørgen overvejer helt at stoppe med at holde naturkvæg: Det vil koste 50.000 kroner ekstra om året

På nuværende tidspunkt har Jørgen Andersen cirka 50 af sine kvæg gående ved Hjulby Mose, hvor de er med i et naturprojekt indtil 2025. Arkivfoto: Kasper Riggelsen
Jørgen Andersen driver sammen med sin hustru Lamdrup Naturkød. En stor prisstigning på at få kontrolleret slagtninger kan betyde, at han lukker ned.

Opdateret klokken 13.55 med præcisering om priser for dyrlægekontroller.

Gislev: I øjeblikket har Jørgen Andersen cirka 130 skotske højlandskvæg til at pleje forskellige naturområder på Østfyn. Deriblandt er op mod 50 kvæg sat til at pleje det 57 hektar store areal ved motorvejen omkring Hjulby Mose, som blev indviet i juli sidste år.

Medejeren af Lamdrup Naturkød er dog langt fra tilfreds med de prisstigninger, som trådte i kraft fra årsskiftet, når hans kvæg skal skydes på marken.

Annonce

- Hvis det står til troende, så stopper vi med at holde naturkvæg og lukker vores gårdbutik. Med de priser, som ligger fremme nu, vil det koste 50.000 kroner ekstra om året. Det kan vi ikke lægge på vores kød, fordi vi så bliver for dyre i forhold til alt andet, siger Jørgen Andersen.

I juli sidste år mødte cirka 20 personer frem til indvielsen af naturprojektet. I midten af billedet er det indehaverne af Lamdrup Naturkød, Jørgen og Susanne Andersen. Arkivfoto: Kasper Riggelsen

Han tilføjer, at priserne på kødet i supermarkeder er en af årsagerne til, at der ikke er mulighed for at hæve prisen på de udskæringer, som ægteparret får lavet, når deres kvæg bliver slagtet.

- De importerer kød fra Argentina og Sydamerika til ingen penge. Jeg ved godt, at vores kød er noget andet, men det kan vi ikke.

Nye regler fra nytår

Fra 1. januar blev reglerne for markslagtning ændret.

Fødevarestyrelsen har fra årsskiftet indført en bekendtgørelse, der fordyrer slagtningen af det vilde kvæg, som avleren Jørgen Andersen har gående til at pleje naturen. Det er sket på baggrund af en EU-forordning, der forskriver, at det skal være styrelsens embedsdyrlæger, som står for såkaldte AM- og PM-kontroller inden en slagtning.


Hvis det står til troende, så stopper vi med at holde naturkvæg og lukker vores gårdbutik. Med de priser, som ligger fremme nu, vil det koste 50.000 kroner ekstra om året.

Jørgen Andersen, medejer af Lamdrup Naturkød


Nu skal der være en af fødevarestyrelsens dyrlæger til stede, når dyret bliver skudt. Dyrlægen skal aflønnes per kvarter, og en time koster mellem 1700 og 2400 kroner. Derfor mener Jørgen Andersen, at det bliver så dyrt, at det ikke længere er rentabelt at holde kvæg til naturpleje.

Annonce

Flere kunder falder fra

I det sydfynske har Christina Jespersen sin daglige gang i Gudme Slagteri. Hun slagter for 20 gårdbutikker på Fyn, og Jørgen Larsen er også på kundelisten med sit kvæg.

Lige for tiden er uvisheden stor, da hun ikke kender de nøjagtige priser, når producenter ringer til hende for at bestille markskydninger. Embedsdyrelægen, som tjekker hendes dyr, kender heller ikke de præcise priser.

Markskydninger på Fyn

1000 dyr skydes på naturarealer om året på Fyn. 

Mindre lokale slagtehuse forarbejder kødet, inden udskæringerne ender i gårdbutikker.

Der findes mindst fem slagtehuse på Fyn, som tager ud og hjælper med at markskyde dyr.

En af dem Thomas Grønbæk fra Gelsted Slagtehus, som markskyder cirka 300 dyr om året.

Hun lægger stor vægt på, at naturplejen, som dyrene laver, er vigtig for hende, men hun understreger også, at gebyrstigningen kan få betydning for virksomheden.

- Det bliver en stor omkostning. For mig kan det betyde, at jeg risikerer at miste nogle kunder.

Christina Jespersen oplyser, at flere kunder gennem den sidste periode er faldet fra grundet de høje takster.

Annonce

Ministeren i samråd

EU-parlamentarikeren Pernille Weiss (K) var i den forgange uge på besøg hos Sybergkvæg i Tårup, og her gav hun håndslag på, at hun ville snakke videre med sine kolleger fra andre EU-lande om reglerne.

Kollegaen Asger Christensen (V) har givet tilsagn til, at han vil tage gebyrstigningen op i EU-parlamentet. Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen har også været en af dem, som har kritiseret de forhøjede gebyrer for dyrlægekontroller i forbindelse med slagtninger.

Han har kaldt minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) i samråd, da han ønsker, at reglerne skal laves om.

Annonce

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Nyborg For abonnenter

Erhvervschef siger op seks uger før Tour de France: - Der er truffet en række beslutninger, som gør, at jeg ikke længere kan se mig selv som en del af Nyborg Kommune

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Hård kritik af plejehjem: - Når personalet ikke har styr på det helt basale, er det meget farligt for alle, der bor der

Erhverv For abonnenter

Lensbaronens datter i tårevædet tale: Valdemars Slot er færdig som museum - der er intet at vise frem

Faaborg-Midtfyn

Noget var galt i lille Matheos barnevogn: - Det er simpelthen så bizart, og det gør mig utryg

Assens For abonnenter

Entreprenør beskyldt for at sælge 'giftig' kokain til rockere: Blev passet op i sin gravemaskine og snittet i ansigtet

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

Odense

Våbenlager på værtshus: 93 års fængsel til fynske narko- og våbenhandlere

Kultur For abonnenter

Kunstner bruger sin nøgne krop til at fortælle kontroversiel historie: - Det skete ofte, at danske mænd gjorde en grønlandsk kvinde gravid

Smerter i hælen sendte 11-årige Adam ud på sidelinjen - nu hjælper en specialsål ham og andre børn tilbage på fodboldbanen

Middelfart

Kendt bagermester forudser vulkanudbrud: Er blevet officiel leverandør af romkugler til Tour de France

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Navne For abonnenter

Dødsfald: Det er slut med "Hej Schmidt'er. Hvordan går det?" Arne har gået sin sidste tur med Frieda Maria og rollatoren

Odense Håndbold For abonnenter

Før gyseren i DM-semifinalen i Ikast - Odense Håndbold holder kortene tæt ind til de orange trøjer

Odense

Se før- og nu billederne: Sådan har letbanen forandret Odense

Annonce