Annonce
Faaborg-Midtfyn

Jørgen Mose og de tre fiskesøer

Fiskene hos Nyvang Put & Take har ry for at være i fin form. Her er Jørgen Mose Hansen med en af de ørreder, der blev sat ud i lørdags.

Jørgen Mose Hansen har 1.000 gæster om året i Nyvang Put & Take, selv om han ikke har brugt en krone på markedsføring

ESPE: Når man hedder Mose til mellemnavn, har man mose nok.

I hvert fald, hvis man hedder Jørgen Mose Hansen og er tredje generation på Ny-vang mellem Espe og Snarup.

Da han havde overtaget ejendommen fra sine nu afdøde forældre, blev han efterhånden lidt træt af den sumpede jord, som i det store hele var uegnet til planteavl og søgte amtet om tilladelse til i stedet at etablere en egentlig sø.

Da en kammerat spurgte ham, hvorfor han ikke lavede en fiskesø, kunne Jørgen Mose Hansen ikke rigtig komme op med nogen god begrundelse for at lade være.

Annonce
Fiskesøerne har åbne pavilloner med borde- og bænkesæt og grill, så fangsten straks kan fortærres, hvis man brænder for helt friskfanget fisk - og ellers har heldet med sig.

11.000 kvadratmeter overflade

Det er efterhånden tre år siden, den 62-årige varmemes-ter på Dalum Papirfabrik satte rendegavere og bulldozere i mosejorden, og i mellemtiden er tre må søer dukket op.

- I alt har jeg godt og vel en hektar, cirka 11.000 kvadratmeter vandoverflade, men det var da et stor projekt at gå i gang med, for jeg vidste jo ikke på forhånd, hvor dybt mosen stak. Det viste sig, at vi skulle skrælle cirka fire meter mosejord, omkring 25.000 kubikmeter, af for at komme ned til kridtlaget, fortæller han.

Masser af natur

Nu bruger han selv meget af sin fritid på området, men det er sjældent fiskesnøren, der trækker ham.

- En gang i mellem kan jeg godt sætte mig med stangen, men jeg nyder bare at gå rundt her. Her er grønne frøer i tusindvis, du skal høre en koncert, de kan lave. Sidste år satte jeg en redekasse op for tårnfalke.

- Jeg havde næsten ikke turde håbe på, at de kom ynglefugle i den, men allerede i år flyttede der alligevel et par ind og fik fire unger. Blishønsene trives fint sammen med lystfiskere, ja, selv et par lappedykkere har ynglet her i år, så der er nok at nyde, forklarer han.

Hensynsfulde fiskere

Ellers bruger han og familien tiden på at vedligeholde området og sætte fisk ud.

Der er to åbne pavilloner, hvor fiskerne kan finde tørvejr, skulle det regne, med tilhørende borde- bænkesæt og grill, og sågar en varmestue, hvis det er for koldt, eller hvis lystfiskerne bare skal mødes over termokanden og prale af dagens fangster.

- Det er nu ikke fordi, jeg har det store mas med oprydning. Søens gæster optræder hensynsfuldt, og er gode til at rydde op efter sig.

Nærmest hemmelige

Antallet af gæster vokser støt og roligt, og har rundt 1.000 om året, selv om Jørgen Mose Hansen ikke har gjort noget som helst ud af markedsføringen, så søerne er selv i lystfiskercirkler lidt af en hemmelighed.

- Søernes ry spreder sig lige så stille fra mund til øre, og jeg kan se, at gæsterne kommer igen og igen. Det må jo være tegn på, at de er tilfredse, konstaterer ejeren.

Flotte fisk

Ifølge de lystfiskere, vi har talt med ved søbrederne, er der heller ikke grund til andet.

Vandet er rent og klart, og fiskene er i pæn størrelse og i god stand.

Jørgen Mose Hansen køber dem hos en opdrætter i Egtved.

Han lægger vægt på, at de er i god "kampform".

Tit angriber dambrugsfisk nemlig hinanden, så de mangler finner eller hale. Gør de det, kan de ikke give den fight og modstand, som lystfiskerne sætter pris på.

Udsætning for 60 procent

Hvornår der skal sættes nye fisk i vandet, er fiskerne selv herrer over:

- Jeg udsætter, når der er kommet penge nok ind til nye forsyninger, og jeg har det princip at 60 procent af de penge, der kommer i kassen, bruges til at købe nye fisk for, fortæller Jørgen Mose Hansen.

Mindsteprisen for at fiske i Nyvang Put & Take er 70 kr. For den pris får man tre timers fiskeri.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

En søndag med fitness i Korup

Klumme

Du tager fejl, Mette

Statsminister Mette Frederiksen talte i sin nytårstale for flere tvangsanbringelser af børn. Jeg er lodret uenig: Vi skal have som mål at tvangsanbringe så få børn udenfor hjemmet som muligt. Vores ambition som samfund må være at skabe gode rammer om børnene og familierne, så tvangsanbringelser bliver absolut sidste udvej. Vi har i dag to voldsomme problemer: at de allersvageste familier ikke bliver hjulpet godt nok, tidligt nok, og at det system vi anbringer børn i, ikke virker. Løsningen må for det første være at hjælpe familierne bedre, og for det andet at reparere anbringelsessystemet, så det også virker bedre. I dag går det alt for ofte galt for de anbragte børn. Halvdelen af alle unge hjemløse er tidligere anbragte. Meget få af de anbragte børn får en uddannelse. En skræmmende høj procentdel af de tidligere anbragte forsøger selvmord. Og rigtig mange anbragte børn får selv børn, der bliver anbragt. Lad os derfor fokusere på, hvordan vi undgår at anbringe børn! Man kan for eksempel støtte nybagte forældre, så de nye familier får en bedre start på livet sammen. Helt fra fødslen kan der tilknyttes socialt personale til de svageste familier, og de kan også få tid i særlige barselshuse, så en ny familie først kommer hjem, når de er parate til det. Vi skal også – under alle omstændigheder – styrke normeringen i vuggestuer og børnehaver, og have flere lærere i folkeskolen. For det er i de gode institutioner at vi dels skal opdage tidligt, når børnene ikke har det godt, og dels er i stand til at hjælpe de børn ekstra meget, der ikke har den store støtte derhjemmefra. I de tilfælde hvor det alligevel går galt, og et barn fjernes fra familien, skal vi sætte langt mere kvalificeret ind, end vi gør i dag. For eksempel med bedre plejefamilier. For eksempel med ordentlige vilkår for anbragte børn der fylder 18 år. Og absolut også med frivillige tilknyttet de anbragte børn, så de anbragte børn også har venner og mentorer, der ikke repræsenterer myndighederne. Vi vil fra radikal side gerne være med til at drøfte hvordan vi forebygger anbringelser, og hvordan vi forbedrer anbringelser. Men begge dele skal være på plads, før vi går ind i en diskussion om flere anbringelser.

Odense

Et skud tysk testosteron: For første gang i otte år har Odense Zoo atter en søløve-han

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];