Annonce
Middelfart

Jørgen har øl på hjernen

Jørgen Henriksen (th.) er netop uddannet ølsommelier og ses her med souschef Kenni Madsen (tv.). Som ølsommelier er man ekspert i sammensætningen af mad og øl. Foto. Mikkeline Andersen

Det første hold ølsommelierer i Danmark har netop set dagens lys. En af dem er fra Middelfart

Middelfart: For mere end 30 år siden rejste Jørgen Henriksen til Bayern som pølsemager. Det skulle vise sig at blive startskuddet til en passion, der varer ved.

Tiden som pølsemager i Bayern tilbage i 1984 bød nemlig på et møde med en ølkultur, der var markant anderledes sammenlignet med den interesse for øl, som fandtes i Danmark på daværende tidspunkt.

Jørgen Henriksens passion for øl udviklede sig dog hjemme i Danmark.

- På et tidspunkt havde jeg næsten 400 forskellige øl i kælderen. Jeg har altid godt kunnet lide at købe forskelligt øl og smage og nyde det med gode venner, siger han.

Men det er ikke kun hjemme i kælderen, at Jørgen Henriksen har øl tæt inde på livet. Han har nemlig valgt at tage uddannelsen som ølsommelier, der gør ham i stand til at rådgive om sammensætningen af mad og øl, som man kender det fra vin-universet. Sin viden og interesse for øl bruger han i sit daglige arbejde i Kvickly, og derfor var der ingen tvivl om, at han skulle tage uddannelsen.

I et årti har Jørgen Henriksen været medlem af Danske Ølentusiaster, og det var også gennem foreningens fagblad, at han fik kendskab til uddannelsen som ølsommelier.

Annonce

Smag er individuelt

Men blot fordi han nu kan skrive ølsommelier på sit cv, betyder det ikke, at han belærer om god og dårlig øl, når han nyder humlen med sine venner.

- Vi snakker 'din smag' og 'min smag', og at der ikke er nogen, som har en forkert smag, fortæller han og understreger, at det afgørende er den personlige oplevelse.

- Amatører kan godt sidde og nyde et godt glas øl, og det er også det, der er meningen, for vi skal ikke alle være øl-nørder. Det vigtigste er, at man er en stor livsnyder.

Som blandt landets første ølsommelierer kan han nu give sine kunder endnu bedre vejledning, når de leder efter den ideelle øl til aftenens middag.

- Jeg har haft megen grundviden før, men nu har jeg også fået baggrundsviden om humlesorter, malttyper og brygningsprocessen, siger Jørgen Henriksen.

Som ølsommelier kan han også vejlede om rette øl-temperaturer og størrelsen på glas, så smagen og kundernes tilfredshed bliver optimal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce