Annonce
Navne

Jørgen fra Bølle Æbler var tæt på at give op: Nu er hans økologiske æbleplantage blevet en succes

Jørgen Stenbæk Sjøgaard købte sin æbleplantage i 1990 med henblik på at dyrke den økologisk. De første 15 år var det op ad bakke, men nu er det begyndt at give afkast, fortæller frugtavleren, der har Selma, en blanding af lys labrador og schæfer med på tur. Foto: Lærke Bjørn Bang
Jørgen Stenbæk Sjøgaard købte sin æbleplantage, der ligger i Andebølles bløde bakker, i 1990'erne. Undervejs var han ved at give op, men bed i det sure æble og kan nu kalde Bølle Æbler for en succesoplevelse.

Da Jørgen Stenbæk Sjøgaard i 1990 købte sin æbleplantage i Andebølle på Vestfyn, var det landskabet, han faldt for. De bløde bakker med næsten sydlandsk charme og fed jord. Jørgen ville dyrke sin plantage økologisk, men den beslutning var næsten ved at tage livet af drømmen.

Omkring 2010 havde han oplevet så meget besvær og begyndervanskeligheder, at han var tæt på at afhænde hele molevitten med stråtækt bondehus og knap tre hektar jord med 5000-6000 træer.

I stedet bed han i det sure æble og plantede det meste af plantagen om, så han fik æblesorter, der egnede sig bedre til økologisk dyrkning og ikke så let fik skurv. Samtidig begyndte der at dukke flere gode produkter til bekæmpelse af skadedyr op på øko-markedet.

Annonce

- I dag er jeg glad for min beslutning, for det er blevet en succesoplevelse, fortæller Jørgen Stenbæk Sjøgaard, der har kaldt sin virksomhed for Bølle Æbler.

Så sent som i 2020 fik han godkendt sin gårdbutik, hvor han sælger æbler, pærer og æblemost. Han er også begyndt at producere både æblebrændevin, æblelikør og cider i samarbejde med Øksendrup Cider og Aqua Vitae Sydfyn.

Tre slags most

Det giver god mening som økolog at lave most og alkoholdige drikke, fordi det kan være svært at producere fejlfri æbler, siger Jørgen Stenbæk Sjøgaard.


Forårsmosten er den mest syrlige, mens efterårsmosten nok er den sødeste. Og så er der nogle, der mener, at vintermosten smager af æblekage.

Jørgen Stenbæk Sjøgaard, ejer af Bølle Æbler


Selv om forbrugere i stigende grad efterspørger økologiske produkter, er den brede masse endnu ikke helt klar til at vælge frugt med skurv eller andre skønhedsfejl. I stedet kan æblerne presses, og deres værdi forøges, siger han.

Indtil 2020 havde Jørgen Stenbæk Sjøgaard stalddørssalg, men nu er han godkendt til at drive økologisk gårdbutik. Foto: Lærke Bjørn Bang

Tre gange om året kommer et mobilmosteri forbi Bølle Æbler, og i Jørgen Stenbæk Sjøgaards gårdbutik kan du derfor vælge mellem sommer-, efterårs- og vintermost.

- Forårsmosten er den mest syrlige, mens efterårsmosten nok er den sødeste. Og så er der nogle, der mener, at vintermosten smager af æblekage, griner den 56-årige frugtavler.

Hans cider brygges på almindelige spiseæbler og er derfor mere sød end den typiske cider, der brygges på æbler med flere bitterstoffer.

Annonce

Usikker indtægt

Jørgen Stenbæk Sjøgaard driver ikke sin frugtplantage på fuld tid, for det er for usikkert, mener han. Der er så meget, der kan gå galt med høsten.

I år er æbletræerne længe om at blomstre. Det kan være en fordel i forhold til nattefrost. Til gengæld bliver modningssæsonen kortere, og hvis sommeren bliver kold, kan det blive et problem.

Jørgen Stenbæk Sjøgaard venter utålmodigt på, at æbletræerne begynder at blomstre. Ventetiden fordrives med at fordrive og forebygge skadedyrsangreb. Som økolog må han sprøjte med en natronopløsning, og han bruger blandt andet limpapir for at fange æblebladhvepse. Foto: Lærke Bjørn Bang

Blå bog

Jørgen Stenbæk Sjøgaard, 56 år og opvokset i Vester Hæsinge. Uddannet økologisk landmand, og i 1990 købte han en æbleplantage i Andebølle. Æbleplantagen blev første gang tilplantet i 1930'erne eller 1940'erne.

Plantagen er økologisk og hedder Bølle Æbler. På 2,7 hektar dyrker han 5000-6000 frugttræer, hvoraf størstedelen er æbletræer. Der er også pæretræer i plantagen.

Har to sønner og et bonusbarn. Bor i Andebølle, men tilbringer også meget tid i Jylland, hvor hans kæreste bor. 

Du finder Bølle Æblers gårdbutik på Andebøllevej 45, Vissenbjerg. Her kan du købe æbler og pærer, når de er i sæson. Æblemost kan du købe året rundt.

Sælger desuden sine produkter - æbler, most, cider, likør og brændevin - til grossisten Solhjulet, nogle torvehandlere og enkelte butikker, blandt andet Vissenbjerg Bageri.

Læs mere på www.bølleæbler.dk. 

- Det er godt at have noget at falde tilbage på, konstaterer Jørgen Stenbæk Sjøgaard, som ved siden af sit arbejde i frugtplantagen beskæftiger sig med at reparere maskiner ved planteskoler.

- Jeg har overskud, men det svinger utroligt meget, siger han og tilføjer:

- Man kan godt lave en mindre formue (på at dyrke økologiske æbler, red.). Men så skal man have en stor formue til at begynde med, griner han.

Annonce

Næste skridt

Næste skridt hos Bølle Æbler er indretning af et fødevaregodkendt lokale i kælderen, hvor Jørgen Stenbæk Sjøgaard selv vil producere brændevin og likør, måske endda cider, og så er han på udkig efter endnu en hektar jord i nabolaget, hvor han kan plante en ciderplantage.

Jørgen Stenbæk Sjøgaard købte sin æbleplantage i 1990'erne med henblik på at dyrke den økologisk. De første 15 år var det op ad bakke, men nu er det begyndt at give afkast, fortæller han. Foto: Lærke Bjørn Bang

Også den skal dyrkes økologisk.

- Der skal jo gøres et eller andet i forhold til miljøet. Det er vigtigt, at der er nogen, der prøver nogle ting, mener frugtavleren, der uddannede sig som økologisk landmand i 1980'erne.

Vil du ligesom Jørgen dyrke dine æbler økologisk, så får du her hans bedste bud på, hvilke sorter, du skal vælge til haven:

- Aroma, Discovery og Holsteiner Cox. De er ret robuste og giver pæne æbler, uden at du behøver gøre så meget, lyder det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce