Annonce
Odense

Jøder i Danmark dukker nakken

De registrerede chikanerier og overfald mød jøder i Danmark er faldet voldsomt, men skuddene mod israelske sælgere i Rosengårdcentret skaber frygt for svenske tilstande.

ODENSE: Antallet af registrerede overfald og chikanerier mod jøder i Danmark er faldet dramatisk. Fra 47 episoder, da det toppede i 2002, til kun fire i 2008. To af overfaldene fandt sted i Odense i årets sidste dage, da to israelske sælgere blev såret af skud i Rosengårdcentret.

Det dramatiske fald er umiddelbart en god, positiv historie, men forklaringen bag tallene kalder måske mere på eftertanken.

- Lige pludselig stoppede det op. Der kan være skjulte tal, men politiet har også fået meget mere fokus på det. Samtidig er vi blevet bedre til at fortælle vores medlemmer, at de ikke skal gå med deres stjerne uden på tøjet, og de skal lade være med at gå med deres kalot på de steder, hvor det ikke er nødvendigt og i det hele taget holde lidt lav profil. Det kan være en af årsagerne til, at hovedparten af de generende tilråb og andre chikanerier er stoppet, siger Michael Gelvan, den øverste sikkerhedsansvarlige for Mosaisk Troessamfund og medlem af repræsentantskabet.

Annonce

Gjort det altid

- Handler det om at "den der lever skjult, lever godt"?

- Det gør det vel nok. Det er sådan det har været - duk nakken og gå videre. Men det her er jo noget, vi har oplevet altid. Vores jødiske skole er vel den eneste i landet, hvor der er pigtråd og kameraer sat op. Det har der været i 15 år, og det er ikke for at beskytte folk mod os - det er omvendt. Vi lever på den måde og prøver at lade være med at gøre et stort et nummer ud af os selv, når vi er i byen sammen. Man tænker sig om og undgår, at der sker noget.

- Men er det ikke en mærkelig situation at være i, når der samtidig finder store diskussioner sted og retten til at bære tørklæde som dommer - og i andre sammenhænge?

- Jo, det er det. Men sådan er det. Historisk set har jøderne lært at tilpasse sig på en eller anden måde. Og så må man leve med, at det er sådan lige nu. Vi har enorm stor sympati, og vi har en meget stor hjælp fra politiet. De er flinke og rare til at komme, når der er noget, men de kan jo heller ikke gøre alverden. De har ofte de samme problemer.

- Vi har talt med politiet om det forhold, at man som jøde ikke kan gå med sin kalot på ned ad Nørrebrogade. Til det lyder svaret, at det kan politiet heller ikke tillade sig i uniform. Og det er der, vi er. Det er ærgerligt begge dele, men sådan er virkeligheden i dag, siger Michael Gelvan.

Alarm i Sverige

Selv om statistikken umiddelbart tegner et billede af et land, hvor jøderne kan gå i fred, er det altså ikke nødvendigvis sandheden. Og med den igangværende krig mellem Israel og Hamas frygter Michael Gelvan, at der snart kan ske noget mere dramatisk.

- Når Israel er i krig med Hamas, kan tingene hurtigt ændre sig. I Sverige er de voldsomt berørt af det, og har været det hele sidste år også. Der har netop været brandattentater i Helsinborg og Malmø, så politiet har lige nu 24 timers overvågning på alle jødiske installationer. Og det er lige over på den anden side af sundet.

I en tidligere artikel i Stiftstidende har sikkerhedschefen i Mosaisk Troessamfund - han optræder kun anonymt - givet sit bud på, hvorfor Palæstina-konflikten er flyttet med til Danmark:

- Mange palæstinensere mener, at jøder i Danmark er det samme som jøder i Israel. De har parabolerne rettet mod de arabiske tv-stationer, som svømmer over med tv-serier, der udstiller jøderne på groveste vis. Det er renlivet propaganda, sagde sikkerhedschefen dengang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce