Annonce
Kultur

Ivan er en musikalsk kamæleon

- Hvis man skal være moderne i dag, skal man være endnu mere gammeldags og udsende en vinylplade, siger Ivan Pedersen. PR-foto
  • For 50 år siden gav Ivan Pedersen sin første koncert med McKinleys i hjembyen Aalborg. Siden har han som en af få danske musikere spillet, sunget og komponeret i fem årtier uden pause

Da Ivan Pedersen ringede til sin booker i januar og stilfærdigt gjorde opmærksom på, at hans karriere begyndte i 1966, havde han regnet med, at efteråret ville byde på en intim jubilæumstur. Nu står han foran en turné med flere end 20 koncerter og et setup, der har fået vokseværk.

- Jeg havde forestillet mig en lille uprætentiøs turné, hvor min trio måske blev udvidet til en kvartet. Inden jeg fik set mig om, var der samlet et stort band. Pludselig var der også baggears-tekniker, frontmand og lysmand, hvilket er et helt andet format end i triosammenhæng. Det ender sgu med, at vi har brugt alle pengene, inden vi kommer i gang. Men hvad fanden, så giver vi den et los bagi, siger Ivan Pedersen.

Turnéen begynder torsdag, og 50-årsjubilaren garanterer, at der bliver flået sange ned fra samtlige hylder.

- Der kommer sange med McKinleys, Laban, Moonjam, Backseat og fra mine fire soloplader. Glimt fra hele karrieren, siger Ivan Pedersen.

- Hvis man skal være moderne i dag, skal man være endnu mere gammeldags og udsende en vinylplade, siger Ivan Pedersen. PR-foto

Dyrker det almindelige

Det er en eksklusiv klub, Ivan Pedersen træder ind. Danske musikere, der uden pauser har sunget og spillet sig gennem fem årtier, kan tælles på en hånd.

- Jeg kan nærmest kun komme i tanke om Peter Bel­li og Peter AG fra Gnags. Peter AG debuterede i 1966 ligesom mig, men han og Gnags spillede primært egne sange, mens McKinleys kørte den klassiske bal-model med to coversange, en af vores egne og to coversange, siger Ivan Pedersen.

På hans hjemmeside kan man se en liste med samtlige af hans koncerter siden 1966. Eller det vil sige fra 1977 og frem.

- Det er min kone, der styrer det, og hun har sagt til mig, at jeg selv må få styr på de første 11 år, hvor vi ikke var sammen. Jeg har givet mellem 60 og 100 koncerter om året siden 1966, og jeg har - indimellem med bævende angst - ernæret mig ved løsarbejde gennem et helt liv, siger Ivan Pedersen.

En af årsagerne til, at han ikke løb tør for motivation som mange af sine kolleger, handler i høj grad om at sprede sine aktiver og kunne ændre vokale nuancer som en musikalsk kamæleon.

- Da Laban-æraen var forbi, kom jeg med i Poul Krebs' band, hvor jeg sammen med Henning Stærk dannede Danmarks højeste mandskor. Sideløbende var jeg med i Moonjam, hvor jeg var bandets anden forsanger. Så startede jeg The Small­wonders, der senere blev til Backseat. I hullerne har jeg lavet mine egne ting, så jeg har aldrig nået at kede mig. Jeg har heller aldrig haft brug for at tage et sabbatår i et hus i Spanien som Thomas Helmig for at lade op og finde inspiration. Ikke at der er noget i vejen med det. Jeg holder ferie som almindelige mennesker og skriver i bund og grund om almindelige mennesker i almindelige situationer. Jeg behøver ikke stå ved Grand Canyon for at mærke suset, siger Ivan Pedersen.

- Hvis man skal være moderne i dag, skal man være endnu mere gammeldags og udsende en vinylplade, siger Ivan Pedersen. PR-foto
Annonce

I spil til Deep Purple

Da Laban hittede internationalt i midtfirserne, blev pladerne solgt i 36 lande. Ivan Pedersen var med rette kendt i ind- og udland for sin høje, klare stemme. Han blev efterspurgt som både backing-, kor- og forsanger af vidt forskellige bands.

- Jeg kan huske, jeg blev spurgt af Moonjam, hvordan jeg dog kunne synge for Poul Krebs. Poul Krebs spurgte mig tilsvarende om, hvordan jeg kunne synge for Moonjam. Det handler om at indse, at der er kvalitet i alle genrer. Når man arbejder med det mantra og får gnavet sig ned i sangene, bliver de en kær ting uanset form. Jeg har forsøgt at vokse sammen med alle sange og gjort alt for at puste noget kvalitet ind i dem. Jeg glæder mig over, at jeg kunne bruges til vidt forskellige ting, siger Ivan Pedersen.

Faktisk kunne han bruges så meget, at der var bud efter ham fra England, hvor Deep Purple manglede en forsanger i 1990. Men Ivan Pedersen understreger, at historien er blev pyntet lige vel over årene.

- Det er rigtigt, at jeg var på tale i en kort periode. Det skyldtes, at jeg medvirkede på et Pretty Maids-album, som blev produceret af Roger Glover fra Deep Purple. Han spurgte, om jeg ikke ville til audition i England. Men inden jeg nåede så langt, havde de valgt Joe Lynn Turner som forsanger, fordi hjemvendte Ritchie Blackmore havde stillet et ultimatum. Men interessen betød da, at jeg rankede ryggen. Jeg har været kæmpefan af Deep Purple siden "Hush", siger Ivan Pedersen.

Annonce

Teksterne er fundamentet

Ivan Pedersens fjerde soloudspil "Min verden er venlig" udkommer belejligt op til jubilæet. Et album, han ikke tøver med at kalde sit sidste.

- Jeg kommer ikke til at indspille 14 sange igen i mit liv. Derfor er "Min verden er venlig" en stor dør, jeg åbner og går ud af. Jeg kunne aldrig drømme om at sige, det blev mine sidste sange, for jeg kan snuble over en god melodi. Men den kraftanstrengelse, der er forbundet med at indspille og holde af 14 sange på samme tid, orker jeg ikke, konstaterer Ivan Pedersen.

Han orker dog at fortsætte med at turnere. Umiddelbart er der ikke planer om at skrue ned for koncertintensiteten.

- Jeg er i bund og grund en sceneluder, der ikke kan undvære et publikum. Jeg fortsætter stædigt med at sætte plakater op, og så længe der kommer et publikum, dukker jeg op. Jeg har stadig meget på hjerte. Mere end nogensinde, faktisk. I begyndelsen af karrieren var det rock'n'roll-udtrykket, der var det vigtigste, fordi teksterne i bund og grund bare var noget, vi hængte melodierne op på. I dag er teksterne og historierne i dem fundamentet i mine sange, siger Ivan Pedersen.

Den 66-årige nordjyde, der i dag bor på Samsø, har skrevet sangen "Med hjertet udenpå", der handler om, at han har oplevet så meget i sit liv, at det er nok til to hele liv.

- Jeg synger, at mit bæger er mere end fuldt, så jeg fortjener virkelig ikke mere. Men skulle der være mere i posen, tager jeg gerne og grådigt imod. For jeg har masser af appetit på livet. Jeg har stadig lyst til at lære mere og dygtiggøre mig, selv om jeg aldrig får min ungdommelige stemmepragt tilbage, siger Ivan Pedersen.

Da han var i 20'erne og 30'erne, kunne han med egne ord synge lige så lyst som Burhan G kan i dag. Og lige så rytmisk som Mads Langer.

- Mit stemmeregister som 66-årig er noget begrænset i forhold til mit unge jeg. Til gengæld ved jeg nu, hvad jeg skal med min stemme. Man kan så vidt jeg ved endnu ikke købe en pakke med både rutine og en ungdommelig røst, siger Ivan Pedersen.

Inden han skal tilbage til øvelokalet, hvor bandet venter på kaptajnen, kommer han med en opfordring til fynboerne:

- Lad os lave en nostalgisk aften sammen på Posten lørdag og i Borgerforeningen til november. Så skal jeg fandeme give jer noget at synge med på. Jeg lover, I får kuldegysninger og smukke ballader. Kendte og ukendte, hurtige og langsomme samt støjende og ikke-støjende sange. Man kan kalde det en markbuket af sange, siger Ivan Pedersen.

Posten, Odense, 24. september og Borgerforeningen, Svendborg, 11. november

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Nabo raser mod støjterror: Unge holder nattefester og raserer skolegård

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

GOG

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Nordfyn For abonnenter

Efter slotsfruens bortgang: Datteren fortsætter med at drive Harridslevgaard

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Odense For abonnenter

Aflyttede bil under narko-efterforskning: Specialenhed hørte mistænkts kæreste læse sms om anden forbrydelse højt

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Sport

Livsnødvendig sejr til HC Odense: - Det er fedt at vinde, og det vil vi gerne prøve igen

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kerteminde

Højtbelagt smørrebrød og en lille én: Efter to års fravær spreder 'vennerne' igen glæde på plejehjem

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Kerteminde

Alle reolerne er fyldt hos populær genbrugsbutik: Folk står på venteliste for at få lov at sælge deres ting

Annonce