Annonce
Odense

Klar til at sortere svinetarme: Sidste års vinder af iværksætterpris vil erobre verden

Proxima Centauri med Jan Pedersen i spidsen vandt IværksætterOdense-prisen 2019. Nu er maskinen meget tæt på at komme på markedet, og når først den hurdle er overstået, vil den 74-årige iværksætter gerne dele ud af sine erfaringer og hjælpe nystartede iværksættere. Foto: Kim Rune
I løbet af få uger begynder sidste års IværksætterOdense-vinder Proxima Centauri at teste sit anlæg til at sortere svinetarme hos hollandske Van Hessen, og derefter vil iværksætter Jan Pedersen ud at erobre størstedelen af i første omgang det europæiske marked.

Odense: Jan Pedersen sammenligner det begejstret med at tråde en symaskine, når han viser filmen af, hvordan svinetarmen bliver ledt gennem anlægget med de to robotter, inden den i sidste ende bliver skåret over på det mest hensigtsmæssige sted og lagt klar til videre produktion.

Idéen, der sidste år gjorde 74-årige Jan Pedersen og Proxima Centauri til årets iværksætter i Odense, er nu så tæt på at være klar til at blive testet i produktionen hos hollandske Van Hessen, som den kan blive, inden det store øjeblik kommer, og der bliver trykket på knappen med fuld speed.

- Det glæder jeg mig til, erkender Jan Pedersen, der det seneste år har haft teknikere til at bygge om og optimere maskinen.

Efter at have drevet fabrikker i Polen i mere end 20 år, var han træt af at sende svinetarme til Kina, hvor de manuelt blev målt og sorteret efter den helt rigtige diameter, inden de fire-seks måneder senere var sejlet tilbage og klar til videre brug.

Det er både besværligt, priserne i Kina er stigende, og så er der CO2-udledningen fra tankskibene, der hvert år sejler tarme fra 250 millioner svine om på den anden side af jorden.

For fire år siden begyndte Jan Pedersen derfor at arbejde med udviklingen af en maskine, der ved hjælp af robotter og kameraer kan gøre noget tilsvarende ude på fabrikkerne. Nu mangler kun de sidste test, inden Proxima Centauri kan begyndte at sælge og bygge anlæg til i første omgang fabrikker i Europa.

- Vi har bygget maskinen i de bedste materialer og er ikke gået på kompromis nogle steder. Det er den første, og den skal bare virke, men der er visse ting, man ikke kan vide noget om. Blandt andet har vi nogle gummiringe, der trækker nogle valser, og vi ved ikke, hvornår de bliver slidte, før vi har testet dem i større stil. Vi tror, det holder, men tro er noget, man gør et andet sted, siger Jan Pedersen.


I Europa slagter man 250 millioner svin om året, og vi har lavet en beregning, der viser, at hvis vi får 80 procent af markedet - og vi skal have det hele - skal vi bruge 230 maskiner. Kun til Europa og kun til grise. Det giver en omsætning på 69 millioner euro. På verdensplan bliver der slagtet 1,8 milliarder svin.

Jan Pedersen, Proxima Centauri


Han havde håbet at være to-tre måneder længere fremme end tilfældet er, men det har hverken gjort begejstringen eller optimismen mindre.

- Potentialet er i hvert fald ikke blevet mindre. I mange år er mange opgaver blevet outsourcet til lavtlønsområder, men når man skal have varer hjem fra Kina eller andre steder, er der risiko for sygdom og smitte. Det er ikke nyt i vores branche. Vi har været vant til, at vi ikke altid har kunnet bevæge os frit rundt med vores produkter, for der har ofte været sygdomme blandt dyr, og det medfører restriktioner. Men nu er risikoen blevet endnu mere synlig, og det betyder, at branchen er meget motiveret for at finde en anden løsning, siger Jan Pedersen.

Annonce

Går efter hele Europa

I dag er alternativet til at sende svinetarme jorden rundt at bygge en fabrik i Europa og begynde at sortere tarmene manuelt, ligesom det sker i Kina. Men det er der slet ikke økonomi i, og derfor regner Jan Pedersen med, at hans opfindelse nærmest sælger sig selv, når først den er testet helt igennem og klar til produktion i større stil.

- I første omgang vil vi sælge til kunder i Europa. Vi skal ikke have maskiner til Brasilien eller USA - amerikanerne er ellers endnu mere interesserede end europæerne - med en eller anden børnesygdom, så det første halve eller hele år bliver vi i Europa. Vi skal have et serviceorgan på plads samtidig med, at vi begynder at sælge maskiner, forklarer Jan Pedersen.

Han har hollandske Van Hessen, der er verdens største indenfor bearbejdning af slagteriprodukter som naturtarme, med som medejer med 10 procent, og siden prisoverrækkelsen i 2019 har han gennem Business Angels Syddanmark også fået Bjørn Schmidt med. Han ejer seks procent og har mulighed for at købe yderligere seks procent ved årets udgang.

Jan Pedersen og Proxima Centauri blev fejret på scenen under sidste års prisoverrækkelse. Nu er det tid til at indstille dette års mest bemærkelsesværdige iværksættere. Foto: Odense Kommune

Pengene har der været brug for, for det har både taget længere tid og kostet flere penge at udvikle maskinen, end Jan Pedersen havde regnet med. Mere præcist to et halvt år og fire millioner kroner.

Til gengæld har Proxima Centauri også patent på fire vitale udviklingselementer i maskinen, så den ikke kan kopieres uden videre, og så kan den sortere 1,2 millioner svinetarme om året.

- I Europa slagter man 250 millioner svin om året, og vi har lavet en beregning, der viser, at hvis vi får 80 procent af markedet - og vi skal have det hele - skal vi bruge 230 maskiner. Kun til Europa og kun til grise. Det giver en omsætning på 69 millioner euro. På verdensplan bliver der slagtet 1,8 milliarder svin.

Annonce

Vækstplanen er klar

Globalt set kan det være svært at erobre hele markedet, men får Proxima Centauri 60 procent, er der behov for 1600-1800 maskiner. Derefter er der nye områder at erobre.

- Lige så snart vi er færdige med svin, kaster vi os over lam og kreaturer. Der er potentialet lige så stort. Det kan godt være, der bliver slagtet lidt færre lam og kreaturer, men en ko har 40-45 meter tarm, mens grise har 20, så der skal bruges mange maskiner, forklarer Jan Pedersen.

Han har lavet en vækstplan, der tager udgangspunkt i et salg på 15 maskiner i 2021 og rammer 150 maskiner i 2025. Det kan lade sig gøre, fordi virksomheden i det forgangne år er flyttet til lokaler hos ingeniørvirksomheden Egatec, der har speciale i udvikling, produktion og integration af kundetilpassede automations- og robotløsninger til industrien. Egatec bygger Proxima Centauris maskine i samarbejde med virksomhedens egne teknikere.

Derfor kan Proxima Centauri producere en hel del, men i første omgang vil virksomheden gerne have seks-syv maskiner ud i produktion rundt omkring for at tjekke, at der ikke opstår uforudsete problemer.

Undervejs har Jan Pedersen fået støtte fra Innovationsfonden på 1.620.000 kroner og haft stor glæde af at kunne ringe til konsulenterne i Væksthus Fyn, når han har haft brug for nogen at vende udfordringerne med.

Samtidig fik han med Iværksætter Odense-prisen sidste år både førstepræmien på 30.000 kroner, anerkendelse og omtale gennem Stjerneskibet, og når først den nuværende hurdle er overstået, vil han gerne give noget videre til andre nystartede iværksættere.

- Man kan groft sagt dele iværksættere ind i to typer. Dem, der kan bygge deres idé selv. De står kanon-stærkt. Og dem, der skal have hjælp. Jeg er et bevis på, at det også kan lade sig gøre for den sidste gruppe, men det tager lidt længere tid, og man skal være utrolig dygtig til at finde ud af, hvem der kan hjælpe én og navigere i det område. Jeg vil gerne være med til at hjælpe de nye frem, også med økonomi, så de kan få et skub i den rigtige retning, siger Jan Pedersen.

Proxima Centauri

  • Har udviklet en maskine, der automatisk kan måle og sortere naturtarme fra svin. I dag bliver naturtarmene sejlet til Kina, hvor de manuelt bliver målt og sorteret, inden de fire-seks måneder senere lander hos pølsefabrikkerne igen.
  • Jan Pedersens maskine kan erstatte mindst 16 kinesiske ansatte, og derudover sparer man turen frem og tilbage til Kina eller andre lavtlønsområder.
  • I løbet af få uger bliver den første maskine testet i produktionen hos hollandske Van Hessen, der ejer knap 10 procent af Proxima Centauri.
  • Jan Pedersen er pensionist og får ikke løn for sit arbejde, men han drømmer om at se virksomheden vokse. I første omgang går han efter store dele af det europæiske marked, men potentialet er også stort i USA.
  • Navnet Proxima Centauri har ikke noget med produktet at gøre, men kommer af Jan Pedersens fascination af stjerner og planeter.
  • Vandt Iværksætter Odense-prisen i 2019.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat For abonnenter

Superman, Døgnbrænderen og andre lokale kendisser vil ind i politik - kan de holde gejsten?

Annonce