Annonce
Odense

Iværksættermiljø på SDU kæmper for, at startupvirksomheder kan klare sig i virkeligheden

Sine Berg Schuwendt er afdelingsleder for iværksættermiljøet på SDU, som holder til i Videnbyen på Campus. Her gør de alt, hvad de kan for at sikre, at startupvirksomhederne har de bedste forudsætninger for at klare sig. Foto: Birgitte Carol Heiberg
I Videnbyen på SDU er der højt til loftet. Udover selve bygningens konstruktion lader det til også at være en tankegang. I hvert fald når det kommer til SDU’s iværksættermiljø, der holder til på matriklen. Her tænkes ud af den famøse boks, og ingen idé er for outreret eller lille.
Annonce

130 startupvirksomheder er tilknyttet iværksættermiljøet på SDU, og de studerende bliver fulgt hele vejen – fra idé til, hvordan man søger fonde og legater til, hvordan man bedst pitcher sin idé, altså fremfører en kort salgstale, der skal overbevise eksempelvis investorer om at investere i en given virksomhed.

Hele pointen er at forberede de studerende på erhvervslivet.

- Vores ambition er at klæde dem så godt på, at de kan leve af deres virksomhed, når de kommer uden for universitetets mure, siger Pascal Gyldenberg, der er er en af seks forretningsudviklere, der er til rådighed for de spæde virksomheder.

Fra campus til Bullerup

Mandag var vi i Videnbyen på SDU.

Tirsdag tager nye kollegaer over.

Stine Jessen Jensen og Simon Staun vil være i SuperBrugsen i Bullerup fra kl. 10-14.

Adressen er: Mølledammen, Butikstorvet 5, 5320 Agedrup.

Annonce

Fra idé til salgstale

Er man iværksætter in spe, stiller SDU gode muligheder til rådighed. Første skridt til at blive en del af iværksættermiljøet er at deltage i ”pre-launch”. Det er en række workshops, der finder sted i løbet af to måneder. Her bliver fårene skilt fra bukkene i og med, at de studerende især bliver udfordret på, om de har modet til at gå videre fra idéfasen.

Har man det, går man videre til en såkaldt startup-station. Det er et kontormiljø, der stilles til rådighed for de studerende, med skrivebord og computer. Derudover kan de studerende nyde godt af seks forretningsudvikleres ekspertise.

For de virksomheder, der rykker rigtig hurtigt, findes et accelerator-program. Her får de studerende mere skræddersyet hjælp, så de kan komme ud over stepperne.

Derudover findes et ”makerspace” og et ”thinkerspace. Førstnævnte er et værksted, hvor de studerende har gratis adgang til blandt andet 3D-printere, laserskærere, tryk af plakater og T-shirts samt et fotostudie. Sidstnævnte er et område med både lydisolerede rum samt en scene af europaller, hvor de studerende opfordres til at øve sig i at tale foran fremmede. Det er nemlig også en del af at være iværksætter - at man skal være i stand til at sælge sin idé til mennesker med kapital.

Annonce

Ikke en hyggeklub

Den eneste valuta, de studerende betaler med, er deres engagement.

- Vi optager alle. Og vi vender som udgangspunkt ikke tomlen hverken op eller ned omkring et projekt, for det kommer an på ambitionsniveau, siger Sine Berg Schuwendt, som er afdelingsleder for ”Incubation and Enterprising”, som på godt dansk er iværksættermiljøet på SDU.

Hun forklarer, at der er plads til både de studerende, der har ambitioner om at revolutioner en industri, og en studerende, der har drømme om en enkeltmandsvirksomhed, der for eksempel oversætter bøger.

En iværksætterrejse er ikke ens for to forskellige virksomheder, som hun siger. Det vigtige er derfor også, at der er en fremdrift for den enkelte startup. Hvis det ikke sker, vil man på et tidspunkt blive prikket på skulderen med et ”tak for nu” - men også med beskeden om, at man er velkommen en anden gang.

- Men det er ikke en hyggeklub. Uanset ens ambitionsniveau er det her et miljø for ambitiøse studerende, og det er et niveau, vi vil fastholde, lyder det fra afdelingslederen.

Startupvirksomhederne, der er en del af iværksættermiljøet i Videnbyen, har fri adgang til området døgnet rundt hele året. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

To hovedformål

Spørger man afdelingslederen, er der to formål med, at SDU belønner entreprenørskab.

Først og fremmest peger hun på, at der skal komme så mange virksomheder fra SDU som overhovedet muligt.

- Fremtidens arbejdsmarked ændrer sig, og vi er nødt til at tænke anderledes. Hvis det skal lykkes, har man brug for innovative virksomheder. Og dem skal vi selvfølgelig være med til at skabe på SDU, siger Sine Berg Schuwendt.

Dernæst er iværksættermiljøet et sted, hvor de studerende kan fejle, uden det koster dyrt. Og det er vigtigt, forklarer hun.

- De er stadig studerende. De skal prøve kræfter med det. Det er selvfølgelig godt, hvis de lykkes, men selv hvis de ikke gør, er læringen stadig nyttig, siger Sine Berg Schuwendt.

Der er endnu ikke en maksimalgrænse for, hvor mange startupvirksomheder, SDU kan rumme.

- Der er stor interesse fra de studerende, og vi har ikke noget max på, hvad vi kan tage ind. Endnu, siger Sine Berg Schuwendt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce