Annonce
Erhverv

Fynsk iværksætterhus er provinsens største: Nu flytter også erfarne investorer ind

Johnny Killerup er ny i Coworking, hvor medstifter Mads Fugl, t.h., glæder sig over at få investorer med ind i huset. Foto: Jakob Haugaard Christiansen
På tre år er Coworking i Kochsgade i Odense vokset til det største iværksætterhus uden for hovedstaden med 100 startup-virksomheder med ialt 300 ansatte. Erfarne investorer som Torben Frigaard og Johnny Killerup er også rykket ind.

Odense: - Det er ret vildt. I fredags var her ingenting.

Johnny Killerup kigger ind gennem glasdøren til et stort kontor i stueetagen i iværksætterhuset Coworking i Odense. Der dufter stadig af nylagt trægulv i lokalet, hvor en række kontorstole og skriveborde med computere fylder godt halvdelen af rummet.

- Det her er jo et af de eksempler, vi gerne vil have flere af, siger Mads Fugl, direktør og medstifter af iværksættermiljøet, der ligger i de gamle SCO-bygninger i Kochsgade i Odense.

Medstifteren af iværksætterhuset træder ud af kontoret igen. Bortset fra en enkelt medarbejder er der tomt, men virksomheden Cybot er netop et billede på den udvikling, mellem 10 og 20 procent i det fynske startupmiljø gerne skulle stræbe efter, fortæller Johnny Killerup.

Da Cybot flyttede ind i efteråret 2017, var det blot stifter Daniel Johansen, der havde brug for et skrivebord. I dag har stifteren fået følgeskab af 22 mand i afdelingen i Coworking plus yderligere 22 ansatte på et kontor i København.

Annonce
Mads Fugl og Johnny Killerup i et af de nyindrettede lokaler i stueplan i Coworking, hvor man i dag råder over 5100 kvadratmeter. Foto: Jakob Haugaard Christiansen

Vil gerne bygge bro

Johnny Killerup smiler bredt over den væksthistorie. Han er ny i Coworking-huset med firmaet Converzion, som han driver sammen med sin forretningspartner, den erfarne og succesfulde fynske serieinvestor Torben Frigaard Rasmussen. De to har i mange år hjulpet virksomheder med at skalere forretningen, finde investorer og skrue en ambitiøs forretningsplan sammen.

Sidste år startede Torben Frigaard Rasmussen et mindre iværksættermiljø i en tidligere bank-filial på Dalumvej, hvor der i dag sidder en stribe mindre virksomheder. Nogle af dem er blevet så store, at de bogstavelig talt sprænger bankboksen og skal ud, fortæller Johnny Killerup, som også har plads på Dalumvej. Derfor var det nærliggende for Converzion at blive del af Coworking, fortæller Killerup, der de sidste måneder har delt sin arbejdsuge mellem Dalumvej og Kochsgade. Det er dog Torben Frigaard Rasmussen personligt, der har investeret i en andel i Coworking, som tæller en række partnere.

- Vi vil gerne bygge bro mellem investorer og business-engle og så det meget levende iværksættermilijø, som eksisterer her i huset. Der er virkelig mange muligheder her, som investorerne går glip af eller slet ikke kender til, siger Johnny Killerup, som i mange år havde ansvaret for Converzions aktiviteter i USA.

Den første af unge startups fra Dalumvej er allerede på vej til at pakke flyttekasserne for at rykke med ind til Coworking.

Kan vokse endnu mere

For Mads Fugl og de øvrige partnere i huset handlede det også om at få nogle erfarne forretningsfolk med omkring driften og skaleringen af Coworking, som er vokset med 250 procent på de tre år i Kochsgade.

- Vi ville gerne have nogle flere med på holdet, som kan hjælpe med at drive Coworking, men også nogen, som har kontakter, viden og erfaringer, som virksomhederne i huset kan bruge. Og vi har allerede fået skærpet forretningen, fortæller medstifteren af iværksætterhuset.

I dag er Coworking det største iværksætterhus uden for København, og selv om man lige har taget yderligere lokaler i brug - bl.a. det nye lokale, som Cybot er flyttet ind i, så er der plads til at udvide.

- I alt er her vel 7500 kvadratmeter, så vi kan godt vokse mere her på adressen, men i det hele taget er der et kæmpe potentiale i Odense, som vi skal have gang i, siger Mads Fugl.

Her kommer Johnny Killerup og Torben Frigaard igen ind i billedet, for det er ikke kun ambitionen, at huset skal vokse. De startups og iværksættere, der har deres gang i huset, skal også vokse.

- Det er selvfølgelig ikke alle, der skal vokse på samme måde som Cybot eller firmaet Quickorder, der også er vokset til 22 ansatte på rekordtid, men det er vel 10-20 procent af virksomhederne, der skal vokse, og det kræver kapital. Det er der, vi kan hjælpe dem, siger Johnny Killerup, som hver uge holder møder med husets beboere.

Skal skalere hurtigt

Ved at flytte ind i bygningen har han og Torben Frigaard fjernet den afstand og kløft, som ellers ofte eksisterer mellem unge og måske lidt nørdede iværksættere og de ældre og mere erfarne investorer og business-engle.

- Der er en stor kløft, som vi bryder ned ved at flytte ind her. Vi har et netværk og en masse kontakter, som virksomhederne jo får adgang til, selv om det er klart, at vi ved at flytte ind også selv lige kan se nogle af virksomhederne an, siger han med et alvorligt smil.

Han er da også allerede i konkret dialog med en håndfuld virksomheder, som kunne være interessante for de to partnere at investere ind i, siger han.

Fælles for Cybot og Quickorder og de fleste af de andre virksomheder og startups i huset er, at firmaet et bygget op omkring kodning, tech og it.

- Der er meget fokus på robotter i Odense, men tech- og it-branchen har efter vores mening et potentiale, der er mindst lige så stort, siger Johnny Killerup.

Hvis den gruppe af skalerbare virksomheder skal have succes, så skal de handle hurtigt, understreger han. For 10 år siden havde man som iværksætter mere tid og plads til at udvikle og skalere sin virksomhed, men i dag står andre på spring til langt hurtigere at kopiere en succes.

- Det vindue, du har, er meget lille, det handler om alt fra patenter til rettigheder og udvikling, og du skal have mange penge, hvis du skal skalere en virksomhed hurtigt internationalt, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH i corona-beredskab: - Vi bruger flest ressourcer på frygt og bekymring

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Danmark

Endnu en dansker er coronasmittet efter tur til Norditalien

Annonce