Annonce
Erhverv

Iværksættere dyrker passionen: Husk de gode partnere

Emil Lang Skovbølling, 24, startede for halvandet år siden ELS Production, der laver videoer for andre virksomheder. Foto: ELS Production

Iværksættermiljøet bobler på Fyn, hvor der er festival i Odense og Svendborg i denne uge. Emil Lang Skovbølling og Andreas Holmetoft Lyder er blandt de nye skud på startupstammen, som hver måned alene i Odense skaber 200 nye. Dyrk din passion og sørge for at finde de gode samarbejdspartnere og rådgivere, lyder et par råd fra de to iværksættere.

Dyrk din passion, udnyt dine egne ressourcer på den bedste måde og få gode rådgivere og samarbejdspartnere ind over.

Sådan lyder nogle få råd fra to af de nyeste iværksættere på den liste af mange personer på Fyn, som hver måned vover sig ud i startupjunglen med et cvr-nummer om halsen.

Lige nu er iværksætteri på dagsorden i hele landet. På Fyn er der iværksætterfestival i Odense og Svendborg, og det er nok ikke nogen dårlig idé, for alene i Odense starter der 200 nye virksomheder op om måneden. Dermed placerer kommunen sig øverst på Fyn og i top på landsplan, når det handler om at sprøjte nye iværksættere ud.

En af dem, der har startet egen virksomhed, er Emil Lang Skovbølling fra Munkebo. Hvad der startede som en hobby om at lave videoer af sine egne sportsaktiviteter, udviklede sig for halvandet år siden til en reel virksomhed, ELS Production, hvor den 24-årige fynbo laver videoer til virksomheders hjemmesider og sociale medier.

- Jeg gik på surf og ski-linjen på Oure Efterskole, og her fik jeg en passion for at filme de ting, jeg lavede. Og en dag var der virksomheder, der begyndte at henvende sig efter at have set mine videoer på de sociale medier, og så udviklede det sig bare derfra, siger Emil Lang Skovbølling og tilføjer, at virksomheden især har taget fart, efter at en partner indtrådte i august.

- Vi har en arbejdsfordeling, hvor min partner tager sig af administration og salg, og jeg tager mig af den kreative del med at filme, instruere og klippe videoerne.

Annonce

Iværksætterfestival

Odense Kommune står bag årets Iværksætterfestival, som finder sted på 11 forskellige steder i Odense og i Svendborg i denne uge.

Der er fokus på alt fra økonomi til kropssprog på festivalen, hvor deltagere fra hele Fyn har meldt deres ankomst for at blive klogere på, hvordan de styrer der startup sikkert videre.

Odense Kommune har med 200 nye startups hver måned en af landets mest aktive iværksættermiljøer, hvor man med 13 forskellige miljøer, fællesskaber og startuphubs også har mange muligheder for at finde sig til rette hos andre inden for samme erhverv.

36-årige Andreas Holmetoft Lyder har fået plads i startuphubben hos Odense Robotics, hvor han allerede har haft fint besøg i form af udenrigsminister Anders Samuelsen. Foto: Happtec

Fik den rigtige partner ombord

Hos Erhvervskontakten i Odense Kommune har chef Anette Pihl Nielsen 10 års erfaring med det lokale iværksættermiljø, som i dag står væsentligt stærkere. Seks ud af 10 nye startups er stadig aktive efter fem år, og Odense Kommune oplever i dag så høj en etableringsrate af nye virksomheder, at de nystartede i 2016 udgjorde 8,6 procent af det samlede antal virksomheder i kommunen, viser tal fra Vækstbarometret fra Center for Vækstanalyse.

- Der er mange faldgrubber for en nystartet virksomhed, men generelt har vi meget fokus på rådgivning om salg, for det er i sidste ende det, som det hele handler om, men det er også meget vigtigt, at de finde gode partnere og rådgivere og måske får en medinvestor ind over virksomheden tidligt, siger hun.

Det havde 36-årige Andreas Holmetoft Lyder fra Odense, da han i sommer skiftede fra et fast job hos Teknologisk Institut og syv års ansættelse til livet som en af byens nye iværksættere inden for robot - og automation.

- Du har en masse overvejelser, før du kaster dig ud i et liv som iværksætter, for det har også betydning for din familie og din økonomi. Jeg vidste ret tidligt, at jeg ikke kunne løfte det økonomisk, så jeg fik en strategisk partner og medinvestor med ombord fra start, siger han.

I august fik Lyder plads i robothubben hos Odense Robotics, hvor han får adgang til vigtig rådgivning og teknologisk hjælp til udvikling af firmaet Happtec, som udvikler software og teknologi til at lette integrationen af robot- og automationsteknologi i virksomheder.

- Noget af det, jeg øver mig på, er at finde sælgere i mig selv, for det er ikke noget, jeg har erfaring med. Det handler i høj grad også om at bruge de få ressourcer, man har, på de rigtige ting og på de rigtige tidspunkter, siger Lyder, der har en ph.d. i robotteknologi.

Han har fundet sig til rette i Startuphubben, og generelt er han ikke i tvivl om, at den øgede startup-tendens og det spirende robotmiljø var udslagsgivende for, at han kastede sig ud i iværksætterlivet.

- Det er klart motiverende, når man ser at der er et stærkt miljø og meget hjælp at hente. Der er mange andre i gang på robotområdet, og det giver også mig en sikkerhed for, at der er et marked, når der overordnet er så stor en aktivitet.

Emil Lang Skovbølling er ikke i tvivl om, at hans virksomhed nok skal overleve. Faktisk har de haft så travlt på det seneste, at de har hyret en ny medarbejder, som tiltræder 1. januar. Han fremhæver især én ting, som har været en stor hjælp.

- Vi har en bestyrelse i firmaet, der består af min far og min partners svigerfar, og de er guld værd for os både for at give inspiration, men også at sætte nogle målsætninger for, hvad vi skal opnå. For eksempel lavede vi i august en målsætning om, at vi skulle omsætte for 70.000 kroner i en måned, og det nåede vi her i oktober - faktisk nåede vi næsten op 100.000, siger Emil Land Skovbølling og kommer med et sidste forkromet råd til alle dem, der går med en iværksætter i maven:

- Find ud af, hvor din passion ligger. Det gør arbejdet meget sjovere, hvis du oprigtigt brænder for det - også når klokken er fire om natten, og du skal have et produkt færdigt.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Kirketur og Kingo-aften

Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce