Annonce
Erhverv

Iværksætter vil bygge europæisk vækstmotor: Ulrik vil gøre det nemmere at navigere i dronernes luftrum

Ulrik Max Nielsen flyver stadig selv med droner, men han kommer formentlig til at flyve lidt mindre fremover, hvor han også skal koncentrere sig om at få lanceret Plan2Fly. Foto: Peter Leth-Larsen
Siden Ulrik Max Nielsen i 2015 købte sin første drone, har han knoklet for at gøre Dansk Drone Netværk til en god forretning. Nu er markedet ved at være modent, og han er i gang med at lancere et digitalt planlægningsværktøj, som med tiden skal skaleres til andre europæiske lande. - Kan vi få automatiseret alle processerne, kan vi både hjælpe piloterne og blive en vækstmotor for hele branchen, som stadig mangler sit gennembrud, siger Ulrik Max Nielsen, der har fået både en investor og Vækstfonden med om bord.

Middelfart: Ulrik Max Nielsen havde sin første drone i omkring otte timer, før den landede et sted mellem hans daværende hjem i Skrillinge og havnen i Middelfart.

Forinden havde han taget dronecertifikat, og om formiddagen ville han for første gang sætte dronen op selv. For en sikkerheds skyld gjorde han det ud over vandet og landede helt efter planen det 25.000 kroner dyre, tekniske vidunder i dronens homepoint på kajen.

Men da han om aftenen ville demonstrere dronen for nogle grillgæster hjemme i haven, mistede den desværre signalet, formentlig på grund af nogle høje træer i baghaven, og automatisk satte den derfor kursen mod sit homepoint. Desværre havde Ulrik Max Nielsen ikke fået opdateret det til sin egen adresse. Dronen nåede aldrig til havnen i Middelfart, og sammen med en af grillgæsterne endte Ulrik Max Nielsen aftenen med at vade rundt i en majsmark i flere timer, fordi det var dronens seneste kendte lokation. Uden held.

Annonce

Den næste drone havde han nogle uger.

Under en opgave for en ejendomsmægler fik den et slag, da den ramte gavlen, men kunne umiddelbart flyve videre. Da Ulrik Max Nielsen på sin efterfølgende opgave havde den ude over vandet ved Svanemøllen i København, viste det sig, at dronens balancenerve, IMU'en, alligevel havde taget skade. I hvert fald styrtede den pludselig i vandet, og fuld af saltvand blev den aldrig sig selv igen.

- Så var jeg committed. Jeg købte en ny drone igen og havde brugt 75.000 kroner, inden jeg overhovedet var kommet i gang med forretningen, og jeg ville rigtigt gerne have mine penge igen, husker Ulrik Max Nielsen.

Fuld af idéer

Siden 2015 har Ulrik Max Nielsen drevet Dansk Drone Netværk, hvor han selv er en af netværkets 50-60 aktive dronepiloter, som tilbyder private virksomheder, kommuner og turismeområdet film, inspektioner og mapping. Størstedelen af omsætningen kommer fra film, men Ulrik Max Nielsen ser også et stort potentiale i inspektioner, hvor man i stedet for at klatre rundt på stilladser for at undersøge tage, gør det med droner, og mapping i for eksempel byggebranchen, hvor man med registrering og dokumentering af en byggeproces kan undgå mange tvister.

- Da jeg startede, var branchen meget ny, og det var noget af det, der var fedt. Hvor tit får man mulighed for at være med fra begyndelsen i en branche, der aldrig har eksisteret før? Det var spændende og en stor driver, husker Ulrik Max Nielsen.

Han har altid haft masser af idéer og været drevet af at skabe sit eget. I fem år har han drevet en Paradis isbutik i Vejle, og efter en pause fra iværksætteriet af familiemæssige årsager, stod han i 2015 med en liste på fem-seks idéer, som han skulle vælge imellem.


Dansk Drone Netværk kan sagtens blive en god forretning - og nok også en millionforretning - men vi kan kun skalere den ved at ansætte flere mennesker, og derfor har det sin grænse. Kan vi derimod få automatiseret alle processerne, kan vi både hjælpe piloterne og blive en vækstmotor for hele branchen, som stadig mangler sit gennembrud.

Ulrik Max Nielsen, stifter og medejer af Dansk Drone Netværk og Plan2Fly.


Som first mover i dronebranchen kunne han se uanede muligheder og et arbejdsliv fyldt med hjerteblod og passion. Det største problem er nærmest at udvælge sit fokus blandt de mange muligheder, som droner tilbyder. Her har Ulrik Max Nielsen haft fokus på, hvad der kan lade sig gøre i dag, hvor der er omkring 6000 certificerede dronepiloter herhjemme og fire-fem gange så mange hobbypiloter.

Fra begyndelsen har han tænkt netværket ind for at skabe muligheden for at løfte branchen i flok, have eksperter til alle dele af processen og være landsdækkende.

- Jeg kan to ting: Snakke og flyve drone. Jeg fik en god ven til at sætte mig ind i mulighederne i Photoshop, men efter fire timer gik jeg derfra med 100 procents klarhed om, at det ikke var det, jeg skulle. Jeg kunne godt finde ud af det, men jeg bliver aldrig lige så god som dem, der ikke laver andet. Derfor bruger vi eksperter i alle led, så det er eksperter, der klipper videoerne, laver animationer og 3D-effekter, og vi bruger ingeniører og landmålere, når vi laver opgaver i den branche. Vi vil ikke være en del af den priskonkurrence, der findes på markedet, hvor mange hobbypiloter bare skal tjene lidt til den næste sommerhustur eller et par gode bøffer. Derfor er vi også nødt til at levere på et højere niveau, forklarer Ulrik Max Nielsen.

Annonce

Udvikler ny platform

Udviklingen i brugen af droner er imidlertid gået langsommere, end Ulrik Max Nielsen havde forestillet sig, men han har forsøgt at flytte sig efter markedet. For eksempel har han været på kirkemesser i forventningen om, at inspektioner af kirketage eller kortlægning af kirkegårde kunne blive et nyt forretningsområde. Det er det ikke blevet endnu, og dertil kommer en række udfordringer med at planlægge droneflyvningerne. Ikke blot i forbindelse med kirker, men helt generelt på grund af lovgivningen og fordi der ikke findes noget system til at håndtere lufttrafikken i rummet fra jordoverfladen og 150 meter op.

Ved siden af arbejdet med Dansk Drone Netværk gør Ulrik Max Nielsen klar til at lancere den digitale platform Plan2Fly, som han har store forventninger til. Foto: Peter Leth-Larsen

Derfor har Ulrik Max Nielsen siden 2017 sideløbende arbejdet på en ny, digital platform, Plan2Fly, der skal gøre det nemmere for dronepiloter at planlægge missioner. En platform, hvor alle oplysninger om vejr, by- og landzoner og områder med restriktioner som jernbanespor, lufthavne, stadions og ambassader også er plottet ind.

Samtidig skal platformen på sigt gøre det nemmere for virksomheder og organisationer at lægge opgaver ind og få en dronepilot til at udføre dem.

Ulrik Max Nielsen

  • Er uddannet markedsføringsøkonom og har tidligere været selvstændig med tre andre virksomheder. Blandt andet drev han fra 2008 til 2013 en Paradis Is-butik i Vejle.
  • Har siden 2015 drevet Dansk Drone Netværk og siden 2017 også Plan2Fly.
  • I Dansk Drone Netværk laver han primært film, inspektioner og kortlægning, mens han med Plan2Fly vil skabe et digitalt planlægningsværktøj, der både gør det nemmere for dronepiloterne at planlægge deres mission og på sigt også forbinder piloter med virksomheder, der gerne vil bruge dem.
  • Mistede 80 procent af ordrerne i virksomhedens pipeline, da coronakrisen i foråret 2020 lukkede Danmark ned, men fandt i stedet på at udgive puslespil med motiver taget fra luften og med QR-koder, så kunderne på pakken kunne scanne sig til en kort film om området, og efterfølgende kunne scanne sig til en længere version, når de havde lagt puslespillet.
  • Kom ud af det seneste regnskabsår med et lille overskud i begge virksomheder og har pt. 10 medarbejdere, hvoraf seks er ansat i praktikforløb. Flere af dem bliver dog formentlig ansat efter praktikperioden.
  • Har fået Ronni Winkler Østergaard, tidligere flyveleder og nuværende direktør i Meroc Consult, Teit Silberling, direktør for Spin Robotic og tidligere forretningschef for UAS Denmark, og Mette Præst Knudsen, professor på Syddansk Universitet, med i virksomhedernes advisory board, og i februar 2021 trådte Jonas Vangsted ind som investor.

I to omgange har Ulrik Max Nielsen fået Innobooster-midler til at bygge platformen, og i februar i år skød investor Jonas Vangsted et større beløb ind i Plan2Fly. En investering, der foruden kapitalen giver god mening for Ulrik Max Nielsen, da Jonas Vangsted både har en bachelor i it og erhvervsøkonomi og arbejder som flyveleder i militæret.

- Det er smart money, og samtidig har Vækstfonden matchet hans investering, så vi nu har ro i maven. Vi har råd til at drifte i to-tre år med et team på syv-10 personer, fortæller Ulrik Max Nielsen, der netop har flyttet de to virksomheder til et nyt domicil tæt på stationen i Middelfart og lanceret to nye hjemmesider.

I lokalerne sidder en stor gruppe unge, nyuddannede kandidater og knokler med beta-versionen af Plan2Fly, der skal gå i luften den 27. april. Gennem konsulentbureauet Lead the Talent har Ulrik Max Nielsen i to omgange fået unge kandidater ind i tre måneders forløb. To af dem er allerede blevet ansat, og flere følger formentligt efter, når det nuværende forløb med seks kandidater er afsluttet.

Annonce

En europæisk vækstmotor

Det giver Ulrik Max Nielsen ro til at koncentrere sig om de mere overordnede linjer og få lagt en strategi for betalingsmodellen på det nye planlægningsværkstøj, som han har store forventninger til.

- Det er fremtiden, siger han.

- Dansk Drone Netværk kan sagtens blive en god forretning - og nok også en millionforretning - men vi kan kun skalere den ved at ansætte flere mennesker, og derfor har det sin grænse. Kan vi derimod få automatiseret alle processerne, kan vi både hjælpe piloterne og blive en vækstmotor for hele branchen, som stadig mangler sit gennembrud, siger Ulrik Max Nielsen.

Ulrik Max Nielsens tre gode råd til andre iværksættere

  • Vær vedholdende og bliv ved med at tro på din idé. Også når du bliver mødt med tvivl og skepsis fra venner og familie.
  • Vær tålmodig. Man siger, at det tager syv år at skabe en overnight-succes. Lær, tag rundt og byg netværk.
  • Sørg for at have likviditet nok til i hvert fald at køre et år uden at blive voldsomt presset og vær villig til at leve på en sten.

Ambitionen er at tage Plan2Fly ud over grænserne.

- Vi har været i gang siden 2017, hvor jeg lancerede en lille prototype. Trædemøllen kørte langsomt i starten, men nu er den oppe i fart. Både fordi vi har brugt flere ressourcer på det, men også fordi markedet er blevet mere modent. Vores vision er at bygge en vækstmotor og sprede en ud over det europæiske kontinent eller i hvert fald de lande, hvor vi kan få fodfæste, siger Ulrik Max Nielsen, der stadig brænder for selv at flyve med dronerne.

Siden begyndelsen i 2015 er uheldsraten da også raslet markant ned ligesom priserne på dronerne.

- Jeg ejer ikke kongens mønt, for jeg investerer det meste i virksomheden, og jeg har holdt meget stædigt på min tiltro til projektet. Det er også derfor, vi stadig er her i dag, for vi har været udfordret økonomisk, men nu har vi heldigvis sikret os større stabilitet. Pengene er ikke vanvittigt store, men det er sjovt, og det er mere spændende at lave store projekter med universiteterne end at opfinde en ny is, og så giver det adgang til nogle steder, hvor man ellers ikke får lov at komme. Det er fedt at komme op på Storebæltsbroen, få adgang til pylonerne og Sprogø, som jeg har været på otte gange og nærmest haft for mig selv, siger Ulrik Max Nielsen.

Annonce

Se video

Ulrik Max Nielsen har blandt andet lavet filmen "Middelfart set fra luften", som foreløbig har fået 9500 visninger på Youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=xePehGrBrKM
Annonce

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Claus har droppet webshoppen: - Jeg plejer med et glimt i øjet at sige, at der er to ting, man ikke skal finde på nettet: Det er sit instrument og sin livsledsager

Assens For abonnenter

Tidligere Jægerkorps-chef og oberst har slået sig ned på Vestfyn: - Hvis vi ville, kunne vi rende nøgne rundt

Sport

Medie: Eriksen og Brentford er enige om kontrakt

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold leverede en storkamp i Györ - tæt på halvt mirakel i Champions League

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Nordfyn For abonnenter

Succes med individuelle hensyn på plejehjemmet: 79-årige Bodil vælger at få ordnet negle hver 14. dage

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Odense

Læser undrede sig over lurende oversvømmelse: Nu må kommunen til pumperne

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Faaborg-Midtfyn

Se video: Først var robotten medvært i Natholdet - Nu skal den sikre hygiejnen på hospitaler i hele verden

Odense For abonnenter

Forhåbentlig er der stille om natten: Politikere har givet grønt lys til byggeri af 20 nye boliger klos op ad kirkegård

Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Annonce