Annonce
Udland

Italien fastholder budget trods risiko for EU-sanktioner

Vicepremierminister Luigi Di Maio har tidligere rettet opmærksomheden mod USA, hvor præsident Donald Trump ifølge Luigi Di Maio har haft succes med skattelettelser og investeringer (Arkivfoto).

Italien har ikke planer om at ændre sit budget, som i oktober fik en historisk afvisning af EU-Kommissionen.

Den italienske regering har sent tirsdag aften - få timer før deadline - afvist at ændre sit udspil til et budget for landet.

Det siger vicepremierminister Luigi Di Maio efter et ministermøde.

- Budgettet kommer ikke til at ændre sig, siger han.

- Vi er overbeviste om, at vi har brug for det her budget for at få landet tilbage på benene igen, lyder det videre fra vicepremierministeren.

Budgetforslaget inkluderer blandt andet en plan om at øge statsgælden.

Det indeholder også en forudsigelse om økonomisk vækst, der ifølge EU er alt for optimistisk. Samtidig er udgifterne for store, mener EU.

Derfor afviste EU-Kommissionen det italienske budgetforslag den 23. oktober. Det var første gang nogensinde, at kommissionen valgte at afvise et statsbudget for et land i eurozonen.

Italien fik herefter indtil 13. november til at komme med et ændret forslag. Men det er altså ikke sket.

EU har truet med økonomiske sanktioner, hvis ikke budgettet ændres.

Ved tirsdagens ministermøde i Italien besluttede regeringen at fastholde forslaget, der vil give et budgetunderskud på 2,4 procent af bruttonationalproduktet (bnp).

Der blev dog også foretaget enkelte mindre justeringer. Blandt andet blev der tilføjet planer om at sælge nogle ejendomme, der tilhører regeringen.

Italien har tidligere forsvaret det ekspansive finanslovsforslag ved at rette opmærksomheden mod USA. Her har præsident Donald Trump ifølge vicepremierminister Luigi Di Maio haft succes med at følge en lignende vej med skattelettelser og investeringer.

Den italienske regering mener, at landet har fundet en opskrift på vækst og fremskridt, som hele Europa bør følge.

Men der er ikke meget støtte at finde blandt kollegerne i eurozonen. Her understregede flere finansministre i sidste uge, at Italien ikke skal eksperimentere med Europas valuta.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce