Annonce
Udland

Italien blokerer terrorpakke

AFVIST: Italienerne vil ikke acceptere listen på 30 forbrydelser, som kan føre til udlevering

EU: Italiens omstridte premierminister, Silvio Berlusconi, bragte i går de 15 EU-lande i en politisk pinlig situation, da Italien hårdnakket blokerede for et centralt element i Europas bidrag til kampen mod international terrorisme.

Skønt hårdt presset af sine EU-kolleger afviste den italienske justitsminister, Roberto Castelli, stædigt at støtte et forslag om fælles udleveringsregler i EU, kaldet den europæiske arrestordre, som skulle forpligte EU-landene til at udlevere egne statsborgere til retsforfølgelse i et andet EU-land, hvis de pågældene er mistænkt for alvorlige forbrydelser. Mens de øvrige EU-lande var parat til at vedtage en liste på op mod 30 forskellige forbrydelser, som skulle kunne udløse udlevering, stod Castelli isoleret med sit krav om, at listen skulle koges ned til ganske få forbrydelser, først og fremmes terrorisme.

- Det var et italiensk standpunkt, at listen var alt for lang, konstaterede Justitsministeriets departementschef Michael Lunn, der repræsenterede Danmark under mødet.

Det nyttede ikke, at den italienske minister kontaktede sine overordnede i Rom, hvor Silvio Berlusconi ellers adskillige gange i de seneste måneder har understreget sit lands ønske om at yde et solidt, og gerne militært, bidrag i kampen mod den internationale terror.

For Italien, der selv har været plaget af terror, kan sagen næppe undgå at give skrammer i landets internationale omdømme. Berlusconi har i flere år været under mistanke for at have begået økonomisk kriminalitet i sit vidtforgrenede forretningsimperium, og med på arrestordrens liste over forbrydelser var netop en række former for økonomisk kriminalitet som korruption og hvidvask, der af terrorgrupper ofte benyttes for at finansiere deres aktiviteter. Det var blandt andet disse forbrydelser, som italienerne afviste at tage med i arrestordren - angivelig med den begrundelse, at forbrydelserne ikke var alvorlige nok.

Det hjalp ikke, at de øvrige ministre forsøgte at komme deres italienske kollega i møde. Et forsøg gik ud på at hæve tærskelen for, hvornår en forbrydelse kan føre til udlevering. Ifølge det oprindelige forslag skulle en forbrydelse kunne give mindst et års fængsel, før arrestordren kunne træde i kraft. Den grænse blev hævet under mødet, først til to år, siden til tre års fængsel, men forgæves.

Dermed synes EU-ledernes sidste mulighed for at redde ansigt at være at tage sagen op igen under EU-topmødet i Bruxelles i den kommende uge. /ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce