Annonce
Fyn

It-koks i Byggesag: Borgernes høringssvar har været usynlige

Byggesag hører under By- og Kulturforvaltningen på Odense Slot. Arkivfoto
Byggesag i Odense Kommune har siden 28. august ikke kunnet se de høringssvar og henvendelser, der er kommet fra borgerne. Derudover har generelle forespørgsler fra borgerne været berørt. Kontorchef forsikrer, at intet er gået tabt, mens systemet har været ramt af problemerne, der nu er blevet løst.

Hvis du er borger i Odense og ikke kan forstå, at du ikke har fået svar fra Byggesag på din forespørgsel eller dit høringssvar, så er forklaringen, at forvaltningen gerne har villet svare dig, men at medarbejderne af tekniske årsager ikke har kunnet læse, hvad du har sendt til dem.

Der har siden 28. august været problemer med den digitale post i Byggesag, efter at det såkaldte fagsystem, der behandler de digitale henvendelser fra borgerne, blev flyttet til en ny "host". Altså det webhotel, hvor Byggesag rent computerteknisk har sit fagsystem liggende.

Problemet har betydet, at forespørgsler og høringssvar ganske vist er blevet modtaget, men at afdelingen ikke har kunnet se dem og derfor heller ikke har kunnet svare.

- De forespørgsler fra borgerne, der er blevet ramt, har været de generelle forespørgsler. For eksempel "skal jeg have byggetilladelse til at bygge et drivhus?" eller "vil det være muligt for mig at slå to lejligheder sammen til én?" og lignende, forklarer Anette Pihl Nielsen, der er chef for Erhvervskontakten.

Derudover er høringssvar fra borgerne blevet ramt. Hvis naboens byggeplaner har været i høring, og man har indsendt et svar eller en klage, har Byggesag ikke kunnet se, hvad man har sendt.

Det sidste kan været et problem, fordi der er en tidsfrist på at indsende høringssvar.

- Men fordi vi har været klar over det her problem, så har vi heller ikke færdigbehandlet de sager, der har været berørt, og ingen høringssvar går tabt, selv om fristen er blevet overskredet på grund af det her, siger Anette Pihl Nielsen.

- Vi kan også garantere, at alle forespørgsler og høringssvar har været opbevaret sikkert i den periode, systemet har været ramt af problemer, tilføjer hun.

Annonce
Kontorchef Anette Pihl Nielsen er chef for Erhvervskontakten i Odense Kommune. Arkivfoto: Robert Wengler

Problemet er løst

Teknikken bag det hele er nu kommet op at køre igen, efter at der er blevet arbejdet intenst på at få fejlen rettet.

- Problemet blev løst onsdag i denne uge, og vi er begyndt at sende svar ud til de borgere, der har været berørt. Lige nu (torsdag, red.) har vi vel omkring 50-60 henvendelser, som vi mangler at svare på, siger Anette Pihl Nielsen.

Almindelige byggesager har ikke været ramt af problemet. Har man for eksempel søgt om byggetilladelse til en udestue, er den sag blevet modtaget, som den skal.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce