Annonce
Erhverv

IT-branchen buldrer frem på Fyn: 200 nye virksomheder på tre år

Helphouse er blandt de 200 virksomheder på Fyn, der er etableret inden for de seneste tre år. Virksomheden voksede fra tre til 20 ansatte på blot to år. Foto: Michael Nørgaard
Mere end hver tredje nye virksomhed i it-branchen på Fyn er kommet til inden for de seneste tre år, viser nye tal fra IT-Branchen på Fyn.

Lars Hedal fra it-virksomheden Hesehus har rundet medarbejder nummer 116 i sin 17 år gamle virksomhed i Odense, mens Brian Jakobsen fra det blot to år gamle it-firma Servicepos deler en medarbejder med en anden it-virksomhed.

Alligevel er de to direktører enige om, at den fynske it-branche har fået et bedre ry og ikke mindst en størrelse, som gør, at det er blevet lettere at trække talenterne til Fyn.

- Fyn kan i dag tiltrække toppen af poppen indenfor it-branchen, det er i hvert fald nyt, og det kan vi godt mærke, siger Lars Hedal, som designer og udvikler e-handelsløsninger for store virksomheder som Matas og DLG i sin forretning på havnen i Odense.

Annonce

Fyn kan i dag tiltrække toppen af poppen indenfor it-branchen, det er i hvert fald nyt, og det kan vi godt mærke.

Lars Hedal, Hesehus

200 startups på tre år

Branchen på Fyn er i den grad kendetegnet af voksværk, og det er især unge, nye virksomheder, der skyder frem, viser nye tal fra IT-Branchen Fyn.

Af de 500 virksomheder på Fyn, som i alt beskæftiger 5500 ansatte, er de 200 stiftet inden for de seneste tre år.

Ifølge formanden Claus Winther, der er partner i firmaet Oxygen, er den udvikling ikke kun årsag til, at klyngen i dag er blandt de største på Fyn, men det er også medvirkende til, at Hedal og Jakobsen, trods fortsatte rekrutteringsudfordringer, står bedre i dag i konkurrencen med Aarhus og København om de største talenter.

- De unge og digitalt fødte virksomheder er i høj grad med til at gøre Fyn til et attraktivt sted at arbejde, hvis man for eksempel er udvikler og gerne vil arbejde med den nyeste teknologi og spændende arbejdsopgaver, siger Claus Winther.

Morgenbrød til pendlerne

Hesehus og Hedal har igennem tiden gjort mange ting for at gøre opmærksom på mulighederne i Odense for at holde på talenterne. Blandt andet har virksomhedens direktør og hr-chef stået tidligt op for at dele morgenbrød og informationsmateriale ud på banegården i Odense til pendlerne på vej på arbejde.

Det virkede, men det bliver også lettere, understreger Hedal, når branchen vokser og mulighederne bliver større i Odense.

- Rekruttering er den største udfordring uden sammenligning. Vi har stadig flere ansatte i hr-afdelingen, end vi har i salg, og det siger noget om, hvordan den her branche fungerer, men Odense har fået et bedre image, og vi er i den grad blevet en techby. Det betyder meget for talenterne, at de kan se, at der er andre muligheder i byen inden for it, tech og robotter, hvis det job, de flytter efter, viser sig ikke at være det rigtige, siger han.

Hos IT-branchen på Fyn handler det nu om at bygge videre på det fundament, understreger formand Claus Winther.

- Vi har nu opbygget et rigtig godt fundament i jagten på endnu mere vækst de kommende år, men IT-Branchen Fyn skal fortsat arbejde hårdt og fokuseret på tiltrækning og fastholdelse af it-specialister, så udviklingen kan fortsætte. Det kræver bl.a., at vi også arbejder på at skabe endnu flere startup miljøer, hvor man kan spejle sig i andre, der allerede har succes og vist vejen.

Formand for IT-Branchen på Fyn, Claus Winther, er partner i it-virksomheden Oxygen i Odense. Foto: IT-Branchen

Hjælper hinanden på Fyn

Brian Jakobsen er medstifter af en it-startup, der står bag et webbaseret sagsstyringsprogram målrettet cykelhandlere, urmagere, telebutikker med flere. Jakobsen mærker ligesom de øvrige i branchen udfordringen med at få de rigtige ressourcer. Til gengæld mærker han også, hvordan branchen står sammen.

- For nylig indgik vi en aftale med en anden ny start-up, som ikke har opgaver til fuld tid endnu og derfor har mulighed for at hjælpe os. På den måde hjælper vi hinanden, og det kendetegner miljøet på Fyn og er helt unikt, siger medstifteren af den unge it-virksomhed.

En anden yngre virksomhed, som er vokset med raketfart, er Helphouse, der har specialiseret sig i såkaldte Zendesk-løsninger. Virksomheden er på blot to år vokset fra tre til 20 ansatte. Ifølge medstifter Hans Andersen er Fyn en optimal base for virksomheden, som har kunder i hele landet.

Samtidig har det været muligt at tiltrække medarbejdere, bl.a. fordi virksomheden ikke udelukkende har højtuddannede it-folk i staben i Odense.

- Vi har i højere grad brug for webuddannede integrationsfolk, og det har måske gjort det nemmere for os. Samtidig har vi været meget bevidste om, at Helphouse skal være et fedt sted at arbejde og har opbygget en virksomhedskultur, der gør, at vi bliver vi anbefalet af nuværende og tidligere ansatte, siger Hans Andersen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce