Annonce
Udland

Israels leder forventer historisk fredsplan fra Trump

Carlos Barria/Reuters
Netanyahu er begejstret for Trumps fredsplan, mens palæstinenserne ikke er inviteret med til at drøfte planen.

Når USA's præsident, Donald Trump, efter planen præsenterer sin længe ventede fredsplan for Mellemøsten, vil det være en "historisk" plan, verden får at se.

Det forventer Israels premierminister, Benjamin Netanyahu. Han besøger i begyndelsen af næste uge Trump i Washington for at drøfte fredsplanen.

- En chance som denne kommer én gang i historien, og den må ikke forspildes, siger Netanyahu lørdag i en udtalelse.

- Jeg er fuld af forhåbning om, at vi står på kanten til et historisk øjeblik for vort land, lyder det videre.

Torsdag sagde Trump, at han vil fremlægge planen forud for Netanyahus besøg.

- Det er en fantastisk plan. Det er en plan, der virkelig vil virke.

Han tilføjede, at palæstinenserne måske vil reagere negativt i første omgang. Men han sagde videre, at "planen er faktisk positiv over for dem".

Der er sluppet enkelte dele ud om den. Ifølge tv-stationen Keshet 12 får Israel suverænitet over store dele af Vestbredden, som Israel har holdt besat siden Seksdageskrigen i 1967.

Her har Israel opført omkring 120 bosættelser. Mange af dem er i realiteten byer. Alle bosættelser med undtagelse af 15 kommer under israelsk suverænitet.

Umiddelbart deler de palæstinensiske ledere ikke Trumps vurdering af, at det er en "fantastisk plan".

Mahmoud Abbas, der er leder af det palæstinensiske selvstyre, advarer Israel og USA om, at de ikke skal overskride "røde linjer".

- Den palæstinensisk holdning er, at Israel skal afslutte besættelsen af de palæstinensiske territorier, der har Østjerusalem som hovedstad, sagde Abbas tidligere på ugen.

Palæstinenserne har ikke villet tale med Trump-administrationen siden 2017, da USA anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad.

Palæstinenserne mener, at Trumps plan vil være dødsstødet for den tostatsløsning, der i årtier har været central i det internationale diplomati omkring Mellemøsten.

En talsmand for Abbas siger, at en fredsaftale ikke kan indføres uden palæstinensisk godkendelse.

Abbas er ikke inviteret med til at drøfte fredsplanen i Det Hvide Hus mandag og tirsdag.

Men det er den israelske oppositionsleder, Benny Gantz. Han er ligeledes optimist og siger forud for drøftelserne i Washington, at Trumps fredsplan "vil gå over i historien som en meningsfuld milepæl".

Israelske medier har bemærket, at det er påfaldende, at Trump har inviteret dem begge til Det Hvide Hus så kort tid inden valget i Israel den 2. marts, hvor Netanyahu skal forsøge at bevare magten.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Emil fortæller om indsekter på Kulturøen

Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Annonce