Annonce
Odense

Islandske vulkansten skal holde vandet væk fra letbanen

Der bliver udlagt jord og sået græs på en del af letbanens strækning. En del af underlaget er vulkansk pimpsten fra Island. Foto: Odense Letbane
På en stor del af letbanestrækningen bliver der sået græs mellem skinnerne. Og her skal vulkanske pimpsten fra Island sørge for, at vandet opsamles eller løber væk, hvis det regner kraftigt.

Odense: Det kan hurtigt blive smattet. Sådan et grønt tæppe af græs, hvis det regner meget kraftigt eller har gjort det i flere dage. Og når man så har en græsplæne, der er op mod 10 kilomter lang, så kan det blive til meget smat og mudder.

Men det skulle ikke blive tilfældet på byens nye letbane, for ifølge Odense Letbane, har man fundet frem til en helt særlig jordblanding, der kan håndtere store regnmængder.

Letbanens entreprenør har i løbet af december haft travlt med at lægge jord og så græs i 10 kilometer letbanespor ud af de i alt 14,5 kilometer, som letbanen strækker sig over fra Tarup til Hjallese. Arbejdet har bevæget sig fra Hjallese og mod nord.

Annonce

Jorden, der bliver lagt i sporerne, er en særlig blanding af vulkansk pimpsten fra Island, der er blandet med dansk muldjord. Pimpstenen fungerer som lager for regnvand, samtidig med at den også kan lede overskydende regnvand til drænslanger, der ligger i letbanesporet. Derved risikerer letbanesporet ikke at blive til en mudderpøl i perioder, hvor der er meget nedbør.

Jordblandingen rettes af, så skinner knapt er synlige. Når græsset begynder at gro, vil det se ud som om letbanetogene kører på græsplæner en stor del af vejen. Foto: Odense Letbane

Den danske muldjord sikrer næring til græsset, så vækstbetingelserne er optimale, og græsset kan bidrage til at gøre hele letbanestrækningen endnu grønnere, sammen med de cirka 1400 træer, der bliver plantet i letbaneprojektet. Græsset bliver sået, når nogle større sammenhængende områder er klar, og vejret tillader det.

En velkendt løsning

Blandingen af vulkansk pimpsten og muld er en velkendt løsning, og den er blandt andet brugt ved Århus Universitet, hvor man har lagt det ovenpå en parkeringskælder og efterfølgende sået græs i blandingen. Det århusianske græstæppe trives i dag rigtig godt, samtidig med at plænen aldrig bliver mudret, når nedbørsmængderne er store.

Jordblandingen til Odense Letbane hedder CityVext og er leveret af Vexti ApS, der har domicil i Hjallese.

Letbanen får i alt udlagt 12.500 m3 jord af den særlige blanding i letbanens spor. De mange kubikmeter jord svarer til rumfanget af cirka 125 af Odenses grønne bybusser.

De resterende 4,5 kilometer af de 14,5 kilometer letbanespor består af vejkryds, pladser samt områder tæt på centrum og hvor mange gående skal krydse. Blandt andet området igennem den tidligere Thomas B. Thriges Gade, Østre Stationsvej og en del af SDU. Disse områder bliver belagt med klinker og beton - tilpasset de lokale byrum.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Bedemænd undrer sig over kirke og provsti: Lukker kapel og køber kontor for millioner

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Mød Danmarks største letbane-nørd: Henrik rejser 10 gange om året - bare for at kigge på letbaner

Kerteminde For abonnenter

Eksklusivt badehotel forsinket igen: - Men hellere tage tiden, så det bliver creme de la creme

Kerteminde

29-årig voldsomt forbrændt efter uheld: Kvinde hastet med helikopter til hospitalet

Nordfyn For abonnenter

Stor stigning i antallet af magtanvendelser på ældre- og handicapområdet: Vi er blevet bedre til at dokumentere

For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Odense For abonnenter

Rekordresultat i gourmetrestaurant: - Vi har været dygtige, vi har haft rigtig mange gæster

Assens For abonnenter

Casper stopper som landsbykøbmand efter et år – nu skal de lokale på jagt igen: - Vi er ikke helt afklaret på, hvilken profil vi søger

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Bagsiden

Sådan løser letbanen billetproblem: Cykl dig til strøm og kør gratis

Nyborg For abonnenter

Chefer rykker sammen på Nyborgs rådhus: - Det er ikke nogen ønskesituation

Odense

Politiet er klar forud for letbanens store åbningsdag: - Hvis vi kan få en dag uden nogen uheld er det en succes

Annonce