Annonce
Udland

Island ærer landets første smeltede gletsjer med mindeplade

-/Ritzau Scanpix
Søndag nedsættes en mindeplade til ære for den første gletsjer i Island, som klimaforandringerne fik tag på.

Søndag samles islændinge til en mindehøjtidelighed for den forsvundne gletsjer Okjökull, som også var kendt som "Ok", der smeltede i 2014.

Det sker, samtidig med at forskere advarer om, at omkring 400 andre gletsjere er i risiko for at lide samme skæbne.

Søndag eftermiddag vil der blive nedsat en mindeplade for at hædre og mindes gletsjeren, som var den første i landet, der måtte lade livet for klimaforandringerne.

Mindehøjtideligheden bliver afholdt i det vestlige Island, hvor gletsjeren tidligere tronede.

Mindepladen har titlen "Et brev til fremtiden". Her er påskrevet en tekst på både islandsk og engelsk.

- Ok er den første islandske gletsjer, der har mistet sin status som gletsjer. I løbet af de næste 200 år ventes alle vores gletsjere at følge samme skæbne, står der.

- Dette monument er en erkendelse af, at vi ved, hvad der sker, og at vi ved, hvad der skal gøres. Kun I (fremtidens befolkning, red.) vil vide, om vi gjorde det.

Til mindehøjtideligheden vil Islands premierminister, Katrin Jakobsdottir, miljøminister Gudmundur Ingi Gudbrandsson og FN-kommissær for menneskerettigheder Mary Robinson deltage.

Derudover vil der være en række lokale forskere samt forskere fra Rice University fra Texas, som har taget initiativet til mindehøjtideligheden.

For et årti siden dækkede Okjökull 15 kvadratkilometer og var 50 meter tyk, mens den nu blot strækker sig over én kvadratkilometer og har en tykkelse på 15 meter.

En gletsjer defineres som en iskappe, der hvert år vinder minimum den samme masse i vintermånederne, som den taber i sommermånederne.

Når det ikke længere er tilfældet, kaldes det død is. Og den kategori faldt Okjökull således i tilbage i 2014.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Tulipanen ved rådhuset ramt af selvtægt: Fredag fejrer de frivillige skulptur-rensere, at de nu er færdige på rådhuspladsen

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce