Annonce
Debat

Islam. Provokerende Churchill

I 1898 var Winston Churchill på en dobbelt mission i Sudan. Først og fremmest var han der som officer i The Lancers under overordnet ledelse af Lord Herbert Kitchener med den opgave at besejre en ekstremt muslimsk motiveret hær af sudanske tropper under kommando af "Mahdi" d.v.s. den udvalgte, Khalifa Abdallahi ibn Muhammad.

Og operationen lykkedes for briterne efter slaget ved Omdurman 2. september 1898, hvor modstanderne blev slået. Så eftertrykkeligt, at i årene herefter var såvel Egypten og Sudan britiske lydstater.

Men, men. Winston Churchill var jo ikke bare en officer uddannet fra Sandhurst. Han var mere end det; journalist, forfatter og sidenhen politiker og statsmand. Det betød, at hans skrivekløe under Mahdikrigen affødte i alt 13 velskrevne og pænt betalte artikler indsendt til og bragt i Morning Post.

13 artikler, der året efter i 1899 blev baggrunden for hans bog nummer to, "The River War. A historical Account of the Reconquest of the Sudan". Et værk, der bl.a. beskriver de lokale magtforhold, krigens baggrund og forløb.

Suppleret med noget, der den dag i dag i mange kredse opfattes kontroversielt og provokerende, nemlig Winston Churchills forståelse af islam stillet skarpt overfor Vesten og dens værdier: "Den enkelte muslim kan have fortrinlige kvaliteter, men religionen synes at fastlåse enhver samfundsudvikling for dem, der følger den. For samfundsudviklingen findes der ikke større tilbageskridt i verden.

Samtidig er islam langt fra at være svækket, men derimod en militant og ekspanderende trosretning. Den har allerede bredt sig over Centralafrika og affødt frygtløse krigere på sin vej, og hvor kristendommen er beskyttet af sin evne til at sameksistere med videnskaben, kæmper Islam en frugtesløs kamp mod videnskaben, hvilket kan forårsage den moderne europæiske civilisations fald, på samme måde som Rom faldt."

Skarpe og klarsynede ord og overvejelser med gyldighed i 1899 og vil sikkert mange også mene med gyldighed i 2017, hvor det er vigtigt at skrive sig bag øret, at" hvis intolerancen bliver mødt med tolerance", så kan det gå grueligt galt for en nation og et folk.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Efter gigantisk skattekrav: Direktør for krakket olieselskab risikerer konkurskarantæne

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Svære begravelser under coronaen: Urner måtte vente i halve år på, at familierne kunne komme hjem til begravelse

Assens For abonnenter

Tidligere Jægerkorps-chef og oberst har slået sig ned på Vestfyn: - Hvis vi ville, kunne vi rende nøgne rundt

Nyborg

Store mængder regn forsinker byggeri af omstridt præstegård: - Vi tager ikke nogen chancer, når det handler om skimmelsvamp

Odense For abonnenter

Har du også undret dig?: Derfor har så mange huse i Kongensgade flagstangsholdere i første sals højde

Morten Messerschmidt er ny formand for Dansk Folkeparti, men 40 procent stemte imod ham

Sport For abonnenter

Et hit? Godnat Malaga, godnat Dalum - nu satser B1909 på at ha' gjort et kup

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Assens

Knud og Sophia rejste fra Grønland for at drive lokal campingplads: - Vi vil løfte den til det niveau, som den fortjener

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Odense

Landsbyånden var ikke nok: Borgerne gav tusindvis af kroner til den lokale købmand - hurtigt var pengene væk

Odense For abonnenter

Forhåbentlig er der stille om natten: Politikere har givet grønt lys til byggeri af 20 nye boliger klos op ad kirkegård

Kerteminde

Pias Pølsevogn fik smilet tilbage: Anmelderen fik en lang næse

Annonce