Annonce
Debat

Islam. Provokerende Churchill

I 1898 var Winston Churchill på en dobbelt mission i Sudan. Først og fremmest var han der som officer i The Lancers under overordnet ledelse af Lord Herbert Kitchener med den opgave at besejre en ekstremt muslimsk motiveret hær af sudanske tropper under kommando af "Mahdi" d.v.s. den udvalgte, Khalifa Abdallahi ibn Muhammad.

Og operationen lykkedes for briterne efter slaget ved Omdurman 2. september 1898, hvor modstanderne blev slået. Så eftertrykkeligt, at i årene herefter var såvel Egypten og Sudan britiske lydstater.

Men, men. Winston Churchill var jo ikke bare en officer uddannet fra Sandhurst. Han var mere end det; journalist, forfatter og sidenhen politiker og statsmand. Det betød, at hans skrivekløe under Mahdikrigen affødte i alt 13 velskrevne og pænt betalte artikler indsendt til og bragt i Morning Post.

13 artikler, der året efter i 1899 blev baggrunden for hans bog nummer to, "The River War. A historical Account of the Reconquest of the Sudan". Et værk, der bl.a. beskriver de lokale magtforhold, krigens baggrund og forløb.

Suppleret med noget, der den dag i dag i mange kredse opfattes kontroversielt og provokerende, nemlig Winston Churchills forståelse af islam stillet skarpt overfor Vesten og dens værdier: "Den enkelte muslim kan have fortrinlige kvaliteter, men religionen synes at fastlåse enhver samfundsudvikling for dem, der følger den. For samfundsudviklingen findes der ikke større tilbageskridt i verden.

Samtidig er islam langt fra at være svækket, men derimod en militant og ekspanderende trosretning. Den har allerede bredt sig over Centralafrika og affødt frygtløse krigere på sin vej, og hvor kristendommen er beskyttet af sin evne til at sameksistere med videnskaben, kæmper Islam en frugtesløs kamp mod videnskaben, hvilket kan forårsage den moderne europæiske civilisations fald, på samme måde som Rom faldt."

Skarpe og klarsynede ord og overvejelser med gyldighed i 1899 og vil sikkert mange også mene med gyldighed i 2017, hvor det er vigtigt at skrive sig bag øret, at" hvis intolerancen bliver mødt med tolerance", så kan det gå grueligt galt for en nation og et folk.

Annonce
OB For abonnenter

Den største af dem alle er gået bort: Tak for alt, Lars Høgh

Annonce
Annonce
Annonce
OB

Mindet ved torsdagens træning i OB og på de sociale medier: Alle er dybt berørte af Lars Høghs død

Assens For abonnenter

Tilhørere fulgte spændt med: Løsgænger har været centrum i flere stridigheder - onsdag gav han borgmesteren kæden på

Kerteminde

Bolchepigen flytter ud - restauratør overtager lokalerne: 'Jeg kan skabe noget mere liv - også til byen'

Assens For abonnenter

Christian og Marie vil udstykke alternative byggegrunde på marken - et af kravene er græs på taget: 'Det kan godt være, det er modigt'

Hjulmand hylder afdøde Høgh: En inspiration og et forbillede

Nyborg For abonnenter

Hemmelige planer: Penge fra sundhedshus går til Tour de France

Faaborg-Midtfyn

Hos Anne Høyby vinder den rå over den kogte rødkål juleaften

Odense

Farvel og tak: Letbanens problemer var parkeret en stund, da Mogens Hagelskær blev sendt videre med flotte ord

Fire personer er anholdt for lækage fra efterretningstjenester

Middelfart For abonnenter

Modstand mod foreslået fjernelse af skorsten: Kan en helt tredje løsning komme i spil?

Odense For abonnenter

185.000 solceller på vej ved landsbyer: - Det er jo et gammelt herregårdslandskab

Fyn

20 kilometer rør sat i system på Nyt OUH: Det er hjertet i Danmarks største nybyggede sygehus

Annonce