Annonce
Indland

- Islam og socialisme kan sagtens forenes

Anna Rytter er byrådsmedlem for Enhedslisten i Odense, muslim og gift med somalieren Hassan Wardere.

SF er pjattede og forstokkede, når de tvivler på Asmaa Abdol-Hamid som socialist. Det mener Enhedslistens Anna Rytter, der selv er muslim

Hun er muslim. Hun er socialist. Og hun er træt af at høre, at det ikke kan forenes.

Enhedslistens byrådsmedlem i Odense, Anna Rytter, fatter ikke, at flere socialister i disse dage tager afstand fra den muslimske kvinde Asmaa Abdol-Hamids forsøg på at blive folketingskandidat for venstrefløjspartiet.

- Det er dem, der er forstokkede og har svært ved at se ud over nogle gamle, teoretiske dogmer fra Marx om, at religion er opium for folket, siger Anna Rytter.

- Jeg synes simpelthen, at det er en pjattet diskussion, som nogle SF'ere forsøger at tage, fortsætter hun og peger på, at SF selv har præsten Margrete Auken som fremtrædende medlem.

- Margrete Auken kan muligvis have nogle personlige, religiøse følelser imod abort, men alligevel støtte og argumentere for alle kvinders ret til at bestemme over egen krop, anfører Anna Rytter.

- Private religiøse følelser og politik er to forskellige ting, som let kan adskilles, mener hun, der selv er muslimsk gift og konverterede til islam for over ti år siden.

- Religion handler for mig om selv at blive et bedre menneske. Det betyder ikke, at andre skal have det på samme måde. Det hører til i privatsfæren og ikke i lovgivningen.

Annonce

Kan misbruges

Det betyder ikke, at der ikke er grænser Rytters rummelighed på venstrefløjen.

- Man skal ikke begrunde sine politiske holdninger med religiøse følelser, understreger hun.

- Der findes lande, hvor religion bliver politisk og misbruges til at undertrykke folk, og det går selvfølgelig ikke. Men for mig handler det om undertrykkelse og magt, ikke om religion, siger Anna Rytter.

Skarp og dygtig

Hun kender Asmaa Abdol-Hamid, fordi den unge muslimske kvinde i mange år var ansat som tolk i et bureau, som Anna Rytter drev.

Og Rytter kalder tros- og partifællen "skarp og dygtig".

- Vi havde mange politiske diskussioner. Dengang var hun aktiv i DSU (socialdemokraternes ungdomsorganisation, red.), og jeg spurgte hende tit, hvad hun havde gang i, fortæller Anna Rytter.

- Jeg sagde til hende igen og igen: Du er jo rigtig socialist Asmaa.

Det var især Asmaas holdninger på det socialpolitiske område, der overbeviste Anna Rytter, men hun er sikker på, at politikerspiren også vil gå helhjertet ind for homoseksuelles rettigheder, imod dødsstraf og andre socialistiske mærkesager.

- Og så ved vi nu, at hun også kan klare mosten. Hun har i den seneste tid lagt ryg til mange løgne og fornærmelser uden at knække, konstaterer Anna Rytter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

OB

OB ophæver kontrakten med Anders K. Jacobsen: Kan frit forhandle med andre klubber

Annonce