Annonce
Fyn

Isbjørn, frihedsgudinde og sultne mænd på vej ind i bybilledet

Formand for Fredericia Kunstforening Poul Jacobsen var på plads for sammen med andre medlemmer af bestyrelsen at slæbe de tunge skulpturer på plads i det tidligere eksecerhus på Bülows Kaserne. Foto: Nana Hanghøj

Fredericia Kunstforening har indgået aftale med den fynske kunstner Jens Galschiøt om at rykke skulpturer ind på Bülows Kaserne og lægger skulpturspor fra volden til Gl. Havn.

Fredericia: Jens Galschiøts Guldkalven på Rådhuspladsen får de kommende uger selskab af både en isbjørn, frihedsgudinden, sultne mænd og flygtninge formet i stål og messing.

- Vi har arbejdet på udstillingen et halvt års tid, og vi glæder os til at vise den frem. Vi havde indbudt Jens Galschiøt til at åbne udstillingen den 18. august, men han er desværre forhindret. Til gengæld kommer han til kulturnatten den 1. september, hvor han har vil fortælle om sine skulpturer, siger formand for Fredericia Kunstforening, Poul Jacobsen, som i det daglige er direktør for Process Engineering.

Han knoklede mandag eftermiddag selv med at få de første af mange skulpturer på plads i det gamle eksecerhus på Bülows Kaserne.

- Vi har 750 kvadratmeter, og Jens Galschiøt har lovet, at han nok skal levere så mange skulpturer, at det tager sig flot ud, siger Poul Jacobsenn.

Samtidskritisk kunst

Jens Galschøit er født i 1954 i Frederiksund og blev i 1978 uddannet klejnsmed på Lindøværftet.Han er selvlært sølvsmed og skulptur.

I 1985 åbnede han sit store atelier, som udover bronzestøberi og værksted også indeholder galleri og skulpturpark.

Jens Galschøit besøgte i 2007 Fredericia med 15 store skulpturer, som trak et stort publikum til Kastellet.

Hans skulptur Guldkalven fik lov at blive stående i Fredericia, da Fredericias udsmykningsfond og Fredericia Kommune i fællesskab finansierede købet af skulpturen.

Der skal udstilles en række skulpturer inde og de større ude. Der er fernisering fredag den 18. august, og Jens Galschiøtt kommer selv og fortæller om sine værker den 1. september til kulturnatten. Foto: Nana Hanghøj

Stor succes i 2007

Jens Galschiøt har tidligere været på besøg i Fredericia med en stor udstilling. Det var i 2007, da kulturgruppen Fredericia stod bag en imponerende udstilling af 15 skulpturer i Kastellet.

- Det var spændende, og den blev rigtig godt modtaget, så det håber vi at kunne gentage, siger Poul Jacobsen.

De første skulpturer til den indendørs udstilling kom mandag, og onsdag er det planen, at der bliver taget fat på opstillingen af de øvrige i byrummet.

- Vi har planer om, at Galschiøts store isbjørn fra det globale topmøde i København skal stå for enden af Danmarksgade, så man kan se den helt fra Landsoldatpladsen. Vi skal have hans Frihedsgudinde placeret yderst på Sønder Voldgade-kvarteret og hans flygtningsskulptur på Gl. Havn, siger Poul Jacobsen.

Annonce

Spor af skulpturer

Der lægges et spor af skulpturer ned gennem byen, hvor en række butikker har sagt ja tak til at huse skulpturer uden for deres butikker. "Den indre svinehund" stilles op ved Rådhuset med udsigt til Guldkalven.

De mange skulpturen bliver stående frem til den 10. september.

Da Jens Galschøitt udstillede i 2007, endte det med, at Fredericia Kommune valgte at beholde Guldkalven, og Fredericia Kunstforening ville ikke have noget imod, at noget tilsvarende gentog sig i 2017.

- Men det har vi ikke fået lovning på, smiler Poul Jacobsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce