Annonce
Middelfart

Irma fandt jubilæumsskrift i gemmerne og forærede det til avisen

Kælderen med Torkilds sirligt ophængte snedkerværktøj er stadig et yndet opholdssted for Irma - selv om Torkild ikke længere er her. Foto: Jan Bonde
Irma Rasmussen fra Kauslunde har fundet et arvestykke frem fra gemmerne - nemlig et jubilæumsskrift skabt i anledning af Fyens Stiftstidendes 150-års-jubilæum. Det har hun nu foræret avisen, som fik en flig af hendes livshistorie med i tilgift.

Kauslunde: Fyens Stiftstidende har siden 1772 skrevet nyheder til de fynske læsere, og det er vi stolte af.

Og i 2020 kan man fremsøge det meste af vores arbejde med et par museklik ved sin pc-skærm.

Sådan var det naturligvis ikke for hundrede år siden. I 1922 blev der således udgivet et sirligt jubilæumsskrift i anledning af avisens 150-års-jubilæum, og et eksemplar af det skrift er dukket op i gemmerne hos Irma Rasmussen fra Kauslunde.

Den 87-årige avislæser kontaktede avisen for at spørge, om vi ville have skriftet - og det vil vi gerne.

- Historien om det er, at det har tilhørt min svigerfar, der i mange år var lærer på Skive-egnen. Men han var fynbo, og han holdt fynsk avis i alle årene - sammen med Skive Venstreblad, fortæller Irma Rasmussen.

Annonce
Jubilæumsskriftet for Fyens Stiftstidendes 150-års-jubilæum er noget, Irma har arvet fra sin svigerfar. Men hun synes, at avisen skal have det tilbage. Foto: Jan Bonde

En tur i arkivet

Irma og Torkild Bo Rasmussen har boet i Kauslunde siden 1959 - langs jernbanesporet, der deler stationsbyen i to.

Herfra har de arbejdet med et væld af projekter, som udsprang af Torkild Bo Rasmussens håndværk som finsnedker. Og selv om Torkild ikke er længere, så holder Irma Rasmussen stadig meget af at være i den kælder, hvor alt fra chatoller, dragkister og finérbeklædte serveringsbakker blev skabt i løbet af årene.

- Jeg har levet mit halve liv i den kælder, og mine fingre har aldrig været i ro, fortæller Irma Rasmussen, mens hun viser talrige eksempler på det arbejde og de produkter, som Torkild Bo Rasmussen skabte.

- Du skal ikke spørge mig, hvad jeg har arbejdet med. Du skal spørge, hvad jeg ikke har arbejdet med. Cement, vil jeg svare. Jeg har aldrig arbejdet med cement, siger hun.

Med sine 87 år hører Irma Rasmussen til sognets ældste i Kauslunde, og netop derfor har det lokalhistoriske arkiv inviteret hende på besøg, så hun kan fortælle om livet som det var engang på de kanter.

Det er nemlig en del af Irmas historie.

Men Fyens Stiftstidendes historie - den har hun nu givet tilbage til os.

Tak for det.

Irmas mand Torkild Bo Rasmussen var finsnedker og producerede blandt andet et væld af flotte serveringsbakker. Foto: Jan Bonde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Liveblog: 161 er nu døde med coronavirus i Danmark

Annonce