Annonce
Udland

Iransk talsmand: Fra i morgen øger vi berigning af uran

Ho/Ritzau Scanpix
EU har ikke været i stand til at gå imod USA's sanktioner. Derfor er international atomaftale under afvikling.

Når en deadline til europæerne nås torsdag, vil Iran optrappe sin berigning af uran.

Det siger en talsmand for Irans organisation for atomenergi.

Iran har krævet af Europa, at det bryder med de amerikanske sanktioner over for Iran og holder sig til den internationale atomaftale fra 2015.

Det synes EU ude af stand til at leve op til, selv om EU-Kommissionen gerne ville.

- Atomenergikommissionens deadline for at overskride produktionen af beriget uran fra de 300 kilo, der har været grænsen, vil udløbe i morgen, siger talsmanden, Behrouz Kamalvandi.

- Med udløbet af denne deadline, så vil farten på berigningen (af uran red.) blive speedet op, siger han ifølge Reuters.

Lederen af Irans nationale sikkerhedsråd sagde tirsdag, at Iran den 7. juli vil tage yderligere skridt til at afvikle atomaftalen med det internationale samfund.

EU har forsøgt at etablere en økonomisk mekanisme, som ville gøre det muligt fortsat at handle med Iran.

Men præsident Donald Trump har i USA med sin egen sanktionspolitik ladet forstå, at enhver europæisk virksomhed, der handler i Iran, ikke vil få adgang til det amerikanske marked.

Det er en beslutning, der ifølge kritikerne svinebinder europæerne til en politik, de er dybt uenige i.

Iran gav i sidste måned EU en frist til at vikle sig ud af USA's sanktionspolitik. Det har EU været ude af stand til, og torsdag øger Iran graden af berigelse for uran på dets atomanlæg i Natanz syd for Teheran.

Det vil øge Irans muligheder for at udvikle atomvåben. Det var det, som atomaftalen fra 2015 skulle forhindre.

Det kommer samtidig med, at Trump senest i et tweet har gentaget, at han er klar til at udrydde områder af Iran.

USA trak sig sidste år ud af atomaftalen med Iran. Siden er de militære spændinger ved Den Persiske Bugt vokset. Senest med Irans nedskydning i sidste uge af en ubemandet amerikanske drone.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Lysende græskar på skovstien

Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce