Annonce
Udland

Iran gør klar til at frigive svenskejet olietankskib

Wana News Agency/Reuters
En sidste høring er i gang, inden det tilbageholdte "Stena Impero" kan sejle ud af iransk farvand.

Det svenskejede olietankskib "Stena Impero", som Iran har tilbageholdt siden juli, vil blive frigivet inden for kort tid.

Det oplyser direktøren for rederiet Stena Bulks til SVT Nyheter.

- Vi har fået information nu til morgen om, at det lader til, at man vil frigive fartøjet "Stena Impero" inden for nogle timer, siger direktøren, Erik Hanell.

Først på aftenen søndag havde skibet imidlertid ikke fået lov at sejle videre endnu.

- Vi har ikke noget nyt at berette, siger en talsperson for Stena Bulk til nyhedsbureauet AFP.

Tidligere søndag havde rederiets direktør da også understreget, at man skulle passe på med ikke at fejre frigivelsen for tidligt.

- Vi forstår, at den politiske beslutning er blevet taget om at frigive skibet, sagde han til SVT Nyheter.

- Vi håber, at det vil kunne sejle derfra om et par timer, men vi vil ikke tage noget for givet. Vi vil sikre os, at skibet sejler ud af iransk farvand.

Chefen for havnemyndigheden i den iranske provins Hormozgan bekræfter over for det iranske nyhedsbureau Fars, at skibet snart får lov at sejle videre.

Men der kan stadig være et par hindringer, siger han.

- Selv om den juridiske procedure angående skibets afgang fra iransk farvand går fremad, er sagen om dets brud på reglerne stadig åben hos de iranske retlige myndigheder, siger Allahmorad Afifipour, der er chef for havnemyndigheden.

- Vi følger den endelige høring og vil meddele resultatet, tilføjer han ifølge AFP til det iranske nyhedsbureau Isna.

Olietankskibet blev beslaglagt af den iranske revolutionsgarde den 19. juli.

Tidligere på måneden oplyste rederiet, at syv af de 23 tilbageholdte besætningsmedlemmer ville blive frigivet af Iran.

Skibet blev opbragt i Hormuzstrædet, hvor Den Persiske Bugt munder ud.

Det havde ifølge Iran forbrudt sig mod "internationale maritime regler".

Det skete, to uger efter at Storbritannien ud for Gibraltar opbragte en iransk olietanker. Det blev beggrundet med, at skibet skulle levere olie til Syrien i strid med EU's sanktioner mod Syrien.

Iran advarede ved den lejlighed om, at man ville svare igen.

"Stena Impero" er svensk ejet, men indregistreret i Storbritannien.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Dagen i dag: Bevæbnede mænd stak ild på Odenses folkeregister

1994 Med et splinternyt skitseprojekt til en uddannelsesby i hjertet af Odense melder den fordums store industrivirksomhed Thrige-Titan sig nu på banen med ledige ejendomme og arealer til uddannelsesformål. Thrige har fået arkitektfirmaet Stærmose og Isager til at ”forvandle” det henslumrende industriområde – der ligger blot et par minutters gang fra banegård og busterminal – til Odenses uddannelsesmæssige svar på latinerkvarteret i Paris. Arkitekternes forslag omfatter hele Thrige-firkanten ved Tolderlundsvej og Skibhusvej. Gamle kontor- og industribygninger er forvandlet til skoler og kollegieværelser. Mellem bygningerne er der anlagt grønne områder, flisebelagte ”filosofgange” og et stort, nyt auditorium. 1969 Boligstandarden på Fyn er – trods de senere års omfattende nybyggeri – ringere end i det øvrige land. 8351 fynske lejligheder er uden vand i køkkenet, 20.975 lejligheder har ikke WC, 48.104 lejligheder er uden centralvarme og 52.962 lejligheder er ikke udstyret med bad. Tallene er hentet fra en undersøgelse, som Danmarks Statistik foretog i 1965 og som netop er offentliggjort. Der er selvfølgelig bygget en del nye boliger siden 1965 men ikke nok til at ændre resultaterne i væsentlig grad. Under halvdelen af de 37.760 lejligheder i de fynske landdistrikter er forsynet med bad, halvdelen har centralvarme og lidt mere end halvdelen har WC. I knap en femtedel af lejlighederne måtte beboerne hente vand i gården. 1944 I går lidt før kl. 14, mens det meste af personalet holdt frokostpause, bankede det kraftigt på døren til Odense Folkeregister. Da en ung dame lukkede op, stod der tre revolverbevæbnede mænd uden for døren og kommanderede hende og en anden dame på kontoret til at række hænderne i vejret. Derefter spurgte de, hvor folkeregistrets kartotek over byens borgere var, og de fik anvist de store stålskabe, der indeholdt de mange tusinde kort. Mens den ene af mændene holdt damerne op, hældte de to andre kortene ud på gulvet i en stor bunke og overhældte dem med brandbare væsker. De satte derefter ild til kortene og forlod kontoret med de to damer, mens ilden blussede op og sendte røg ud over Flakhaven.

Annonce