Annonce
Erhverv

Investorer venter spændt: Lovende nyt på vej til fynske million-satsninger og arbejdspladser

Sådan startede det hos en af de virksomheder, som i dag producerer medicinsk cannabis på Fyn. Her er tomatavler Mads Pedersen i selskab med daværende sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og Jane Heitmann (th), da Mads Pedersen og canadiske Aurora indviede deres produktion i Bellinge. Virksomheden blev etableret, fordi den danske forsøgsordning blev født - i dag har Mads Pedersen trukket sig ud af Aurora Nordic, men virksomheden er i dag 100 procent canadisk ejet og i fuld drift. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Fremtiden for forsøgsordningen for medicinsk cannabis falder efter alt at dømme på plads i næste uge.

Investorer, der har brugt millionbeløb på medicinsk cannabis-industri på Fyn og i resten af Danmark, har udsigt til, at erhvervet får fast lovgrund under investeringer og produktion.

I øjeblikket følger den nye cannabisbranche anspændt de forhandlinger om den danske forsøgsordning, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tog hul på mandag, og som er afgørende for erhvervets fremtid i Danmark: Lukkes ordningen, lukkes branchen.

Efter første møde tyder det på, at erhvervslivet får sikkerhed for de massive investeringer, der i øjeblikket hviler noget ustabilt på den forsøgsordning, der udløber til nytår.

Annonce

Medicinsk cannabis

Produktionen af medicinsk cannabis i Danmark hviler på en fire-årig forsøgsordning, der udløber til nytår.

Ordningen er vedtaget af et bredt flertal i Folketinget.

Meningen med ordningen er at give danske patienter mulighed for at afprøve danske produkter.

Ordningen fik flere udenlandske investorer til at etablere sig i Danmark, fordi Danmark kunne blive en adgangsvej til det europæiske marked - og det er Danmark blevet.

Det er Lægemiddelstyrelsen, der skal godkende de danske produkter til det danske marked.

Der er endnu ikke godkendt et dansk produkt.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) havde mandag indkaldt til de første forhandlinger om ordningens fremtid.

Sundhedsministeren har bebudet, at der snarest lander et politisk udspil, og Venstres Jane Heitmann forventer, at erhvervslivet får en permanent tilladelse til at producere medicinsk cannabis i Danmark.

- Jeg forventer, at der kommer en politisk aftale i næste uge - det er der lagt op til, og at den del, der handler om dyrkningen og erhvervslivet bliver permanent. Vi ser gerne, at både erhvervs- og patientdelen bliver permanent, for producenterne skal have tryghed for, at de kan blive ved med at producere, og patienterne skal have tryghed for, at de kan få dansk medicinsk cannabis, siger Jane Heitmann.

Uvis patientdel

Forsøgsordningen blev lanceret den 1. januar 2018, og endnu har Lægemiddelstyrelsen ikke godkendt et dansk produkt til det danske marked, men sådan en må være på trapperne, mener Venstres repræsentant i forhandlingerne.


Der skal laves lovgivning, så det kan fungere, og det er der lagt op til.

Per Larsen, sundhedsordfører Konservative


- Vi håber da, at de danske producenter hurtigt kan komme til at levere, lyder det fra Heitmann.

Per Larsen, sundhedsordfører fra Konservative, mener ligeledes, at der er lagt an til, at erhvervet får en fast lovramme.

- Der skal laves lovgivning, så det kan fungere, og det er der lagt op til. Man skylder nærmest erhvervet, at de har mulighed for at køre deres forretning - de har investeret mange penge i det, og der kan være både en god forretning og gode arbejdspladser i det. Så hele den del kan jeg kun støtte op omkring, siger Per Larsen.

Ideen med forsøgsordningen var og er at give danske patienter adgang til medicinsk cannabis, og hvad der skal ske med patientdelen af forsøgsordningen, er mere uklart - ligesom det er uvist hvordan den skal finansieres. Til gengæld er det klart, at det haster med at få en aftale på plads, hvis lovgrundlaget skal kunne behandles i tide til at afløse ordningen, der er lidt af et smertensbarn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce