Annonce
Erhverv

Investor fylder tidligere bankfilial med iværksættere

Torben Frigaard sammen med Kasper Andersen, siddende, og Ensanullah Ekhlas, yderst t.h., fra firmaet Unicontrol, som flyttede ind på Dalumvej 16 i april måned. Foto: Jakob Haugaard Christiansen
Årets danske investor og tidligere medejer af bl.a. robotsucces'en MIR Torben Frigaard Rasmussen har indrettet iværksættermiljø i en tidligere Nordea-filial i Dalum. Han har samlet en række iværksætterfirmaer, han selv har investeret i, og skabt plads til yderligere en række startups.

En håndværker skramler med de sidste gulvbrædder på den 150 kvadratmeter store tagterasse, hvor havemøblerne står uberørte hen i det våde augustvejr.

I hjørnet ud mod parkeringspladsen bag butikstorvet ved Dalumvej står en beton-figur med påskriften "Cup-bearer" - mundskænk.

- Det er en gave fra Umbraco-folkene, da jeg fyldte 50 år sidste år. De kom med en stor kran om morgenen og plantede den i min forhave, nu fik jeg muligheden for at få den flyttet herop i stedet for.

Serieinvestor og erhvervsmand Torben Frigaard Rasmussen griner bredt, mens han klapper på den robuste beton-figur, som står solidt plantet på terrassen. En gave fra it-firmaet Umbraco, hvor han er bestyrelsesformand - eller cupbearer som titlen lyder i den fynske virksomhed.

Annonce
Torben Frigaard Rasmussen blev tidligere i år hædret som årets danske investor - årets danske business angel. Foto: Jakob Haugaard Christiansen

Inkubatormiljø i filialen

Under betonfiguren og tagkonstruktionen sidder et hold af forskellige iværksættere og mindre firmaer, som Torben Frigaard. Tidligere lå her en Nordeafilial, som Frigaard har overtaget og indrettet til iværksætterhus.

- Jeg ville gerne skabe et inkubator-miljø. Jeg tumlede med idéen om at samle nogle af de virksomheder, jeg har med at gøre, omkring mig, og da muligheden kom for at overtage huset i slutningen af 2018, slog jeg til, siger han.

På vej ned ad trappen i de tidligere bank-lokaler passerer han køkkenet og et kontor, hvor it-firmaet Servicepos netop er rykket ind. Firmaet boede først nedenunder, men de har vokseværk og havde brug for mere plads. I stueetagen sidder yderligere syv-otte små firmaer.

- Flere af dem her i huset er nogen, jeg har investeret i selv eller gennem firmaet Converzion, som iøvrigt også har fået base her nu, siger Torben Frigaard, der som noget af det første har indrettet tagterrassen.

- Det er meget vigtigt for mig, at det er hyggeligt, og vi kan have en god stemning her. Firmaerne skal have noget ud af hinanden fagligt, men skal også kunne drikke en øl og være sammen socialt, siger han.

Følger firmaerne tæt

Fælles for virksomhederne er, at de er små, men har potentiale til at vokse sig store. Gerne så store, at de kan flytte ud og stå på egne ben i egne lokaler, siger Torben Frigaard.

- Men der er ikke nogen udløbsdato på lejekontrakten. Firmaerne kan bruge hinanden og os fra Converzion, når de skal have gode råd og vejledning. De kan også lære af hinandens fejl eller gode oplevelser, siger Torben Frigaard om det firma han driver sammen med partnerne Johnny Killerup og Kasper Guul Laursen.

Converzion har fast base i huset, hvor Johnny Killerup har påtaget sig rollen som daglig leder.

- Jeg er lidt af det hele, pedel og mentor, rådgiver og ham, der søger for at købe kaffe og toiletpapir. Limen, der binder det hele sammen, griner Johnny Killerup, som i en årrække ledte Converzions amerikanske kontor i Phoenix.

Han er også direktør i firmaet, der bl.a. hjælper firmaer med at finde investorer, hvis trioen ikke selv investerer i selskabet.

Torben Frigaard i den tidligere Nordea-filial, som han bl.a. har dekoreret med ord og vendinger, som har betydning for ham. Foto: Jakob Haugaard Christiansen

Trækker netværket med

Torben Frigaard er bestyrelsesformand og er begyndt at holde sine egne møder - bl.a. i mange af de andre bestyrelser, han også sidder i - i huset.

- Huset har givet mig en base herude, som gør, at jeg ikke skal finde en café eller noget andet, hvis jeg vil holde møde, og det bruger jeg faktisk mere end jeg havde regnet med, siger han.

De kontakter, han trækker med ind i huset, er også en fordel for beboerne, som dermed får adgang til et større netværk af personer, de ellers ikke ville møde.

- Du kan møde en fra Vækstfonden eller en direktør fra et stort firma på gangen, siger han.

Torben Frigaard kunne godt vælge at fylde huset med endnu flere iværksættere. Men det er ikke ambitionen.

- Jeg har ikke købt huset for at tjene et stort overskud. Det er ikke ambitionen at fylde huset, jeg skal ikke være udlejer eller pedel, det er også derfor, at de får nogle måneder herude, hvor de ikke skal betale husleje først, så de kan se om de føler sig godt tilpas, og vi kan se om de passer ind, siger han.

Adm. direktør i Converzion, Johnny Killerup, stående, fungerer også som daglig leder i huset på Dalumvej. Her kigger han Rasmus Hjort Nielsen, som driver firmaet Silk & Cotton, over skulderen. Foto: Jakob Haugaard Christiansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Odense

Fra sceneskræk til sanger: Odenseanske Aksel er med i X Factor

Fyn

Magnus & Aksel sang tårerne frem i X Factor: - Når I står der og sprudler, så tænker man WAUW!

Annonce