Annonce
Sydfyn

Investering på næsten 100 millioner kroner: Fyns største skovprojekt på vej i Svendborg

Et i alt 540 hektar stort skovrejsningsprojekter er undervejs i Svendborg Kommune. Foreløbig har projektet været på den lukkede del af dagsordenen, når den har været behandlet politisk. Foto: Peter Leth-Larsen
Et areal, der i runde mål svarer til tre fjerdedele af Thurø, skal i løbet af de næste 30 år plantes til med skov. Prisen er op imod 100 millioner kroner, og Svendborg Kommune, Vand & Affald og Naturstyrelsen skal betale regningen. Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er der tale om Fyns største skovprojekt.

Svendborg: Der skal plantes 540 hektar skov i Svendborg Kommune i løbet af de næste 30 år, og den samlede pris er næsten 100 millioner kroner.

Det erfarer Fyns Amts Avis, selv om punktet "samarbejde vedrørende skovrejsningsprojekt" er på den lukkede del af dagsordenen, når der er byrådsmøde på tirsdag 17. december.

Ifølge avisens oplysninger dækker overskriften over, at politikerne skal tage stilling til, hvorvidt der skal indgås et samarbejde med Naturstyrelsen og det kommunalt ejede selskab Vand og Affald. Et samarbejde, der skal munde ud i, at der bliver plantet skov på et areal, som størrelsesmæssigt nogenlunde svarer til tre fjerdedele af Thurø.

Skovrejsningsprojektet skal efter planen være endeligt gennemført om 30 år, og den samlede regning løber ifølge avisens oplysninger op i lidt under 100 millioner kroner kroner. Det er Svendborg Kommune, som skal løfte omkring en femtedel af regningen, mens resten skal betales af de to samarbejdspartnere.

Ekspropriation bliver der ikke tale om, idet lodsejerne vil få tilbudt at sælge jorden.

Miljøminister Lea Wermelin (S) gav en hånd med, da projekt udvidelse af True Skov ved Aarhus blev sat i gang i august i år. Deroppe skal der plantes 550 hektar skov, og projektet er dermed marginalt større end det, der er på tegnebrættet i Svendborg Kommune. Foto: Flemming Krogh

DN: Fyns største

Hos Danmarks Naturfredningsforening kalder skovpolitisk rådgiver Nora Skjernaa Hansen det en god nyhed, at der er mere skov på vej i det sydfynske.

Hun hæfter sig ved projektets omfang.

- 540 hektar er bestemt meget. Det er klart Fyns største skovrejsningsprojekt - der er ikke noget, der truer det, siger hun og oplyser, at Elmelund Skov ved Odense med sine godt 300 hektar hidtil har været det største fynske skovprojekt i nyere tid.

Den titel ser ud til at ryge nu, og ifølge Nora Skjernaa Hansen kan Svendborg-projektet såmænd også gøre sig i toppen i en landsdækkende konkurrence.

Størrelsesmæssigt er det marginalt overgået af et projekt ved Aarhus, hvor tre skove skal slås sammen til en - hvilket skal ske ved at tilplante i alt 550 hektar, oplyser hun.

Aarhus- og Odense-projekterne er ligesom Svendborg-projektet finansieret af en treenighed bestående af kommune, Naturstyrelsen og et lokalt forsyningsselskab.

Og så hører det med, at landets ubetinget største, nyere skovprojekt stadig er Vestskoven vest for København, som dækker et areal på 1400 hektar. Og stadig betragtes som ny, uagtet at den netop har rundet 50 år.

- Og ellers skal man helt tilbage til hedetilplantningen fra midten af 1800-tallet og 100 år frem for at finde noget tilsvarende, siger Nora Skjernaa Hansen.

Annonce

Lokalformand: Bedre end ingenting

Alligevel er glæden behersket hos René Chetronoch, der er formand for Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Svendborg.

Han påpeger, 540 hektar godt nok er meget, men at alt jo er relativt.

- Jeg mener, der i alt er 5400 hektar skov i Svendborg Kommune, så det her er en forøgelse på 10 procent. Det er ikke vanvittig meget, og vi kunne sagtens bruge mere. Men det er bedre end ingenting, siger lokalformanden, der spændt på at se, hvad det så er for noget skov, der skal plantes.

Han ser nødigt, at det bliver for eksempel ren bøgeskov.

- Sådan en bliver bare mørk. Det skal helst være biodiversitetsskov med mange forskellige arter, som har forskellige væksttempi, og hvor der er meget lidt drift. Det er det, der giver den bedste og mest interessante natur, siger René Chetronoc og føjer til, at det kan blive endnu bedre.

- Det bedste vil være, hvis det bliver urørt skov, siger lokalformanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

De blev kaldt bindegale, fordi de troede på det: Nu får de stor hæder for at redde historisk kro

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Se nødråbs-videoen: Charlotte og Agge var nogle af de første på stedet efter alvorlig trafikulykke

Odense

VM oplevelse: Mads Elholm har med stor succes skiftet tennisketsjer ud med padelbat

Nyborg

25-årig overtager en af Fyns største bilforhandlere: Med biler for flere millioner og et varelager på 100-150 biler

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Middelfart For abonnenter

Stopper efter 15 måneders ansættelse: Middelfart skal have sin tredje turistchef på tre år

Navne For abonnenter

Genåbnet vinbar, ny cheftræner og fynsk skuespiller-baby

Fyn

OUH tæller op: Har endnu ikke overblik over konsekvenserne af sygeplejerskernes kollektive opsigelsesdag

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Kerteminde

Ulla vil gerne have læst højt og gå en tur: Ny idé skal få flere til at arbejde på plejehjemmene

Erhverv For abonnenter

Cannabisfirma tabte mere end 60 mio.: -Alt går efter planen

Erhverv

Travlt igen efter forsinkelser: Flere ingeniører skal designe skibe og værfter i Odense

Annonce