Annonce
Odense

Investerer ni millioner i naturområder: Skal fastholde Odense som den grønneste storby

Odense Kommune fordeler ni millioner kroner til at styrke biodiversiteten i Odense. Og det glæder by- og kulturrådmand, Christoffer Lilleholt (V), og skov- og landskabsingeniør, Lars Kildahl Sønderby, der her er kommet ud i naturen - i den nordlige Ådal i Odense. Foto: Michael Bager
Bedre forhold for fugle. Flere køer. Og så skal naturen være så vild og naturlig som muligt. Det er noget af det, Odense Byråd gerne vil opnå med en investering på ni millioner kroner til biodiversiteten i landets tredje største by.
Annonce

Odense: Hvis du træder ind i Ådalen ved Hindehøjen på en våd decembermorgen, må du træde varsomt for ikke at ramme ind i en vandpyt, mudder eller dét, der er værre. Og så er det en god idé at huske gummistøvlerne. Det måtte skribenten sande.

Men selvom det kan være vådt og sjasket at besøge Odense Å i denne årstid, kan det være med til at løfte livskvaliteten. Det er en af grundene til, at byrådet investerer ni millioner kroner til 11 forskellige grønne projekter rundt omkring i Odense.


Det her er første skridt, og derfor har vi udvalgt 11 projekter, der er spredt ud over hele byen. Men jeg ser gerne, at der bliver afsat flere og flere penge til de resterende projekter.

Christoffer Lilleholt


Ét af de projekter er Ådalen i det nordlige Odense, som blandt andet skal gøres større. Det fortæller skov- og landskabsingeniør, Lars Kildahl Sønderby, om.

- Lige nu er området 66 hektar, men det skal gerne blive 90 hektar. Vi skal også forbedre forholdene for fugle ved ikke at have tagrør. Det skal blive et stort og dyrerigt område, hvor vi også skal slippe vandløbene løs, fortæller han om projektet.

Området skal blive så naturligt og vildt som overhovedet muligt. Flere køer skal græsse, og det vil hjælpe på de høje tagrør, som vil tiltrække flere fugle til området. Odenses natur skal udvikles, fortæller By- og Kulturrådmand, Christoffer Lilleholt (V).

Vandet skal frem i Ådalen. Vandløbene skal slippes løs, og vandet skal samle sig. Så kommer der også flere vandsalamander til i området, fortæller Lars Kildahl Sønderby.  Foto: Michael Bager

- Vi skal fastholde og udvikle Odense som Danmarks grønneste storby. Det skal gøre Odense til en mere attraktiv by, og så skal vi passe på vores natur og grønne områder. Derudover skal vi have flere områder, hvor der er mulighed for at løbe eller gå en tur. Og det vil være med til at give os en højere livskvalitet, siger rådmanden.

Annonce

11 projekter prioriteres

Byrådet har lavet et katalog med 22 projekter, som skal løfte biodiversiteten i Odense, og nu investerer det ni millioner til 11 forskellige projekter. Ådalen er blot et af de projekter, der skal igangsættes i 2021.

Handleplanen indeholder indsatser for cirka 70 millioner kroner, og derfor er de ni millioner blot en start.

Hvad er biodiversitet?

Biodiversitet er en betegnelse for mangfoldigheden i alt levende, og det dækker blandt andet over antallet af forskellige arter, såsom planter på strandengen, fugle ved fjorden, sommerfugle i mosen og forskellige frøer og tudser i vandhullet. På samme måde dækker biodiversitet også over arternes levesteder som vandhuller, gamle træer, moser og slyngninger på vandløb.

- Det her er første skridt, og derfor har vi udvalgt 11 projekter, der er spredt ud over hele byen. Men jeg ser gerne, at der bliver afsat flere penge til de resterende projekter. Det vil tage cirka syv år at komme i mål med hele handleplanen, men det afhænger også af byrådets villighed, siger Christoffer Lilleholt.

De 11 projekter igangsættes i det nye år, og planen er, at de bliver færdige i 2022, selvom nogle af projekterne har længere udsigter.

Annonce

Kokasser er vigtige

Odense skal blive mere naturskøn, og der er der faktisk god hjælp at hente fra kokasser.

Kokasserne kommer i hvert fald til at markere deres territorium i Ådalen, når der kommer flere køer til. Men det er ikke så skidt endda, forklarer Lars Kildahl Sønderby.

- Det er vigtigt, at der ligger komøg. Forskellige arter lever i komøget, ligesom fuglene også spiser af det. Og på den måde hjælper dyrelivet sig selv.

Projektet i Ådalen forventes at koste 2,5-3,5 millioner kroner, mens hele handleplanen indeholder indsatser for cirka 70 millioner kroner. Foto: Michael Bager

Det kunstige tilskud af foder skal også sløjfes. Det skal være naturens egen naturlige foder, som køerne skal spise af. Og så skal Ådalen også have flere kvækkende lyde.

- Der skal flere arter til området. Når vandhullerne udvides vil vi også se, at der kommer flere vandsalamandere til i området. De holder til ved vandhullerne, siger Lars Kildahl Sønderby.

Projektet i Ådalen forventes at koste 2,5-3,5 millioner kroner.

De 11 prioriterede projekter

Fruens Bøge, Sejrskov og Hunderup Skov

Mere og bedre viden giver mere biodiversitet

Munkemaen og Bispeengen

Kratluskerengen, orkide-eng midt i byen

Hesbjerg Skov

Odense Å – Syd

Seden Øst 

Fangel Hede

Kohaveskoven

Odense Å Nord (Hindehøjen)

Bågø og Seden Strand

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Pfizer kan ikke levere - Danmark får 100.000 færre doser i første kvartal

Middelfart For abonnenter

Brenderups borgere tog sagen i egen hånd og lavede deres egen solcellepark: Her er fire ting, der fik projektet til at lykkes

Odense

Afdelingschef erkender fejl i motorbane-sag: - Vi har ikke været skarpe nok

Annonce