Annonce
Fyn

Investerer millioner i medicinpumper: Kræftpatienter får kemobehandling med hjem

John Erik Hansen har fået indopereret et kateter i en vene og kan både koble medicinpumpen til og tage blodprøver. Foto: Nils Svalebøg
Flere og flere patienter bliver udstyret med medicinpumper i rygsæk eller mavebælte og får dermed mulighed for at være mere hjemme, når de skal i behandling med kemoterapi eller antibiotika. For John Erik Hansen har det betydet, at han har fået mere tid sammen med sin 13-årige datter.

Mange patienter behøver ikke længere at blive indlagt på hospitalet, når de skal i behandling med kemoterapi eller antibiotika. I stedet får de en pumpe med sig i en rygsæk eller mavebælte, som er programmeret til at give dem den livsvigtige medicin på bestemte tidspunkter i løbet af dagen.

De såkaldte IV-pumper blev taget i brug for første gang for nogle år siden. Og det har vist sig at være så stor en succes, at politikerne i Regionsrådet har valgt at sætte 10 millioner kroner af til at udbrede ordningen til nye patientgrupper og til flere af regionens hospitaler i 2020.

Det sker ikke mindst på grund af de positive erfaringer, man har gjort sig på Hæmatologisk Afdeling på OUH, hvor Hanne Vestergaard er ledende overlæge.

- Tidligere var man afhængig af et dropstativ, som så at sige bruger tyngdekraften til at få medicinen til at løbe ind i blodåren. Men når vi bruger pumperne, er patienterne ikke længere afhængige af stativet. Her bliver medicinen pumpet i blodet. Og så bliver patienten lige pludseligt meget mere mobil, siger Hanne Vestergaard.

Den markant øgede mobilitet har betydet, at mange af patienterne ikke længere behøver at blive på hospitalet, mens de får kemoterapien eller modtager antibiotikabehandling.

- Det giver den store fordel, at patienten kan være derhjemme og bevare sit hverdagsliv og plads i familien. At være hjemme mindsker også risikoen for at få en infektion og giver patienterne bedre appetit, som også er vigtigt. Og så frigør det en sengeplads, som vi kan bruge til en anden patient, der har mere brug for den, siger Hanne Vestergaard, der peger på, at medicinpumperne dermed også er med til at håndtere en årlig patienttilvækst på omkring 10 procent.

Annonce

Ikke for alle patienter

Man skal opfylde en række forskellige kriterier for at få muligheden for at blive udstyret med en medicinpumpe, som gør, at man ikke behøver at være indlagt.

Helt overordnet skal man være så frisk, at man kan klare sig selv i forhold til at spise og drikke og sørge for en god hygiejne.

Man skal også være klar på at lære nogle få af medicinpumpens funktioner. Patienterne har dog altid mulighed for at komme i kontakt med afdelingen, hvis der opstår en fejl i pumpen.

Pumpe giver mere kvalitetstid

John Erik Hansen fra Odense er en af de mange patienter, der over flere omgange har fået kemobehandling via en medicinpumpe, som han har haft med hjemme.

Han fik i efteråret konstateret leukæmi og skal snart have sin fjerde og sidste omgang kemoterapi. For ham har muligheden for at få kemoterapien derhjemme haft én altoverskyggende gevinst. Det har gjort ham i stand til at skærme sin datter mere fra sygdommen.

- Jeg har en 13-årig datter, som blev meget påvirket og bekymret, når hun skulle komme og besøge mig her på hospitalet. Det har hun ikke behøvet, når jeg har haft pumpen med hjemme. Det har været hovedgrunden til, at jeg har været glad for pumpen, siger John Erik Hansen.

Doserer selv i løbet af dagen

Kemobehandlingen foregår typisk over fem døgn, hvor John Erik Hansen slipper for at være indlagt og i stedet kan nøjes med at komme forbi sygehuset en enkelt gang i døgnet for at få ny medicin til pumpen.

For at kunne bruge medicinpumpen har John Erik Hansen fået indopereret et kateter i en vene, som også gør ham i stand til at tage blodprøver fra sig selv.

- Tre gange om dagen går pumpen så i gang med at give medicin i omkring en halv times tid. Jeg kan ikke mærke noget, siger John Erik Hansen, der faktisk mærker så lidt til pumpen, at han indimellem har glemt den.

- Jeg har prøvet et par gange, hvor jeg har rejst mig fra sofaen uden at få tasken med pumpen med. Så trækker det jo lidt i kateteret.

Medicinpumpen har ført til markant færre indlæggelse, fordi patienterne ikke længere er afhængige af at være koblet til et dropstativ. Foto: Nils Svalebøg

Flere får gavn af pumper

Med investeringen på 10 millioner kroner i 2020 er planen, at man skal udvide brugen af medicinpumperne. Det gælder ikke mindst i forhold til antibiotika-behandlingen.

En del patienter på antibiotika bliver allerede i dag sendt hjem med et dropstativ, hvor hjemmeplejen typisk skal skifte drop fire gange om dagen. Det arbejde bliver stærkt reduceret med medicinpumperne, fortæller Hanne Vestergaard.

- Typisk vil hjemmeplejen kun skulle håndtere medicinen én enkelt gang i døgnet. Så det er altså ikke sådan, at det her vil indebære en masse ekstra arbejde for hjemmeplejen – tværtimod, siger Hanne Vestergaard.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) mener da også, at de 10 millioner kroner er givet godt ud.

- Det er en stor indgriben i hverdagen, hvis man som patient skal være indlagt i mange dage for at modtage for eksempel kemoterapi eller antibiotika-behandling – både for patienten selv, men også for familien og de pårørende. Det er meget ofte rarest at være hjemme i vante og trygge omgivelser. Derfor skal vi også strække os for at gøre det muligt. Med de 10 millioner kroner håber vi, at endnu flere patienter kan få glæde af den frihed, som IV-pumperne giver, siger Stephanie Lose.

John Erik Hansen har været i behandling for leukæmi siden efteråret og står snart over for en knoglemarvstransplantation. Han peger på, at medicinpumpen giver ham mere tid med hans 13-årige datter. Foto: Nils Svalebøg
Medicinpumpen bliver lagt i en rygsæk eller mavebælte, som patienterne let kan bære rundt på. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

OUH i corona-beredskab: - Vi bruger flest ressourcer på frygt og bekymring

Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Danmark

Endnu en dansker er coronasmittet efter tur til Norditalien

Annonce