Annonce
Faaborg-Midtfyn

Intet salg til københavner-restauranter: Fynsk aspargesbonde i knibe

Knabegården dyrker både grønne og hvide asparges på de 14 hektar jord, der er sat af til den del af gårdens produktion. Foto: Bent Warncke
Lars Schroll Andersen på Knabegaarden plejer af sælge cirka 70 procent af sin aspargeshøst til københavnske restauranter. I år må han finde nye veje.

Øster Hæsinge: Hvad stiller man op med cirka 40 tons af de fineste, friske fynske asparges, når alle de københavnske gourmet-restauranter er lukket ned?

Det spørgsmål leder Lars Schroll Andersen (63) på Knabegaarden, der ligger mellem Svanninge Bakker og Ø. Hæsinge, efter svar på i disse dage.

Han plejer at sende cirka 70 procent af sin produktion til København, hvor de fynske asparges er en værdsat delikatesse i højsæsonen, der løber fra nu af og frem til sankthans.

- Så jeg bruger alle mine kontakter i øjeblikket. Hvis nedlukningen af restauranterne fortsætter, må vi forsøge at finde andre afsætningskanaler, eller alternativt - og det håber jeg selvfølgelig ikke bliver nødvendigt - tilpasse produktionen til det vi kan afsætte og så lade resten stå, siger han.

Lars Schroll Andersen er ikke medlem af nogen salgsorganisation - hans produktion er vokset stille og roligt med årene, efterhånden som afsætnings-mulighederne opstod.

Han sælger normalt cirka 10 procent af sin høst fra en bod på ejendommen, og den sidste del bliver afsat til lokale købmand og supermarkeder.

Lars Schroll Andersen er spændt på, hvor mange af hans asparges, han kan komme af med i år. Foto: Bent Warncke
Annonce

Mangler arbejdskraft

En anden problematik, som også de mange tyske aspargesavlere har stået med, er manglen på arbejdskraft. I Tyskland har man lempet på indrejseforbuddet og lukket et større kontingent rumænske sæsonarbejdere ind for at høste asparges. Den mulighed har Lars Schroll Andersen ikke.

I de seneste 15 år har et fast sjak af 10-12 arbejdere fra Letland hjulpet ham med høsten, men de får ikke lov til at komme ind i Danmark i øjeblikket.

- Det er stort set de samme folk, vi har haft i 10-15 år efterhånden, og for at kunne holde en høj kvalitet er det en kæmpe fordel at have nogen, der ved, hvordan det foregår, siger han.

I øjeblikket har han tre herboende letter i gang på markerne.

- Men jeg kommer til at mangle 8-10 stykker, når det rigtig går løs, og det problem har jeg ikke fået løst endnu, siger Lars Schroll Andersen.

Aspargeshøsten er rimelig vigtig for en landmand som ham. Faktisk kommer 95 procent af hans omsætning fra de velsmagende stængler, og Knabegaarden som asparges-brand er kendt over hele landet.

- Så vidt jeg ved er Knabegaarden den eneste ejendom i Danmark, der lever primært af at dyrke asparges. Det er faktisk det eneste, vi rigtig kan tjene penge på, fortæller Lars Schroll Andersen.

Ud over asparges opdrætter han kødgeder og dyrker korn.

- Vi har ikke så mange muligheder med vores skæve marker og sandede jorder. Men vi er lidt stolte af, at vi er en af de få ejendomme, der er tilbage i vores område, hvor det er os selv, der fortsat driver det og kan leve af det, siger han.

Annonce

Sæsonen kan forlænges lidt

I alt har Lars Schroll Andersen asparges på 14 hektar af sin jord - nogenlunde ligeligt fordelt på de hvide og grønne. Resten af ejendommens 80 hektar er sået til med korn.

At landbrug kan være en omskiftelig branche, er han dog særdeles bevidst om. Det er ikke mange år siden, at han måtte pløje 50 hektar relativt nyplantede solbær og ribs ned, fordi produktionen ikke længere var rentabel.

- Det kostede mig stort set min pensionsopsparing. Men vi er da kommet lidt ovenpå igen siden da, siger han.

Normalt slutter sæsonen til sankthans, så planterne kan få ro til at vokse sig stærke, så der kan høstes på dem igen næste år.

En mulighed Lars Schroll Andersen har i år er at forlænge sæsonen lidt, fordi han har et stykke med hvide asparges, der står på et forpagtet areal, som han ikke forpagter næste år.

- Det giver os muligheden for at kunne høste lidt længere på dem, fordi de alligevel skal væk. Men nu må vi se. Vi skal da nok klare den, men lige nu synes jeg, det er lidt op ad bakke, siger aspargesbonden.

Under plastikdækket er de flotte, hvide asparges begyndt at stikke hovedet op af mulden. Foto: Bent Warncke
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce