Annonce
Erhverv

Intet hvidvasknyt i vente fra Danske Bank ved stor høring

Både Danske Banks administrerende direktør, Thomas F. Borgen (th.), og bestyrelsesformand Ole Andersen (tv) er fortid i banken efter den estiske hvidvaskskandale. (Arkivfoto)

Mandag skal Danske Bank og en lang række parter til høring i Folketinget om hvidvaskskandalen i banken.

Finanstilsynet, Bagmandspolitiet, Nordea og ikke mindst Danske Bank selv stiller mandag til offentlig høring i Folketinget om sidstnævntes store hvidvasksag i Estland.

Her passerede op mod 1500 milliarder kroner mellem 2007 og 2015 nært uhindret fra en lang rækker aktører i Østeuropa gennem Danske Banks estiske filial ind i det internationale finansielle system.

- Jeg håber, at vi får svar på, hvordan pokker det kan være, at Danske Banks ledelse ikke reagerede, da de gentagne gange blev advaret om hvidvask i den estiske filial.

- Vi har stadig ikke fået et ordentligt svar. Og jeg synes ærligt talt, Danske Bank skylder os en forklaring, siger Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund.

Danske Bank fremlagde 19. september en større intern undersøgelse af, hvad der foregik i Estland. Der var tale om foreløbige konklusioner.

Danske Bank fortæller søndag, at man ikke vil komme med nye informationer fra den pågående undersøgelse.

Resultater fra de fortsatte undersøgelser vil blive delt med myndighederne og kan på et senere tidspunkt blive fremlagt.

På trods af at mange informationer allerede er lagt frem af Danske Bank selv eller gravet frem af Berlingske Business, mener Rune Lund, at det er vigtigt med en høring.

- Det er vigtigt, at vi i fuld offentlighed kan stille vores kritiske spørgsmål til en bank, der er så vigtig, at den kan trække hele Danmark med ned, siger han.

Til høringen kommer også whistlebloweren Howard Wilkinson, der allerede i december 2013 advarede banken om problemerne i Estland.

- Så mange mennesker har sagt op eller er blevet fyret. Aktiekursen er styrtdykket.

- Hvorfor? Hvorfor kunne ledelsen i København ikke bare dengang acceptere, at der var begået fejl og så tage de nødvendige konsekvenser i 2014?

- Hvad var problemet? Jeg forstår det ikke. "They screwed up". Al balladen i dag er en konsekvens af det, siger han i et interview med Berlingske.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce