Annonce
Indland

Interessen er stor: Robot-sommercamp har huset fuld

Der programmeres og laves justeringer på robotlejrens sidste dage. Foto: Villads Munk Carstens

På SDU er der i denne uge Robot-sommercamp, og 53 børn, som var heldige med at få en plads, kæmper med spændende teknik i værkstederne. De yngste er fem år og de ældste 16, og mange lader allerede til at have fået smag for robotternes verden.

Der er gang i værkstederne. Legoklodser og elektronik er over et par dage blevet til flotte maskiner og biler her, og nu skal maskinerne med skabernes hjælp blandt andet lære at finde vej selv.

Odense vil være robotby, og måske er det her fra værkstedet, fremtidens robotgenier skal komme fra. 53 børn på mellem fem og 16 år har da i hvert fald så meget interesse for feltet, at de bruger en uge af deres sommerferie i Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU på at lære om sensorer, programmering og kredsløb til Robot-sommercamp.

Det er den frivillige forening Teknologiskolen, der arrangerer, og formand Jacob Nielsen, der til daglig underviser og forsker på SDU, melder om stort engagement.

- De er rigtig seje. De giver den gas, selv om det nogle gange kan være svært, siger han.

To hold af de ældste børn har også nok at få styr på. Det ene bygger en robot, som skal kunne sortere små klodser efter farve, og det andet bygger en bil, som skal kunne følge en sort linje og åbne en port ved at lyse på den.

På den lille bane er en bil klar til test, og selv om bilen lader til at registrere den sorte linje, så farer den hurtigt vild og kører sin vej. Men der skal nok komme styr på det, mener de to søskende, som skal lære bilen at makke ret, Alexander og Cecillie Antivakis på 10 og 12 år. De er på deres første robotcamp, og oplevelsen har været god.

- Jeg har aldrig prøvet sådan noget før, men det går fint, selv om det kan være lidt besværligt, siger Alexander Antivakis, som ellers har brugt sin ferie på at spille, slappe af i haven og fisketure.

Han er ikke helt sikker på, om han kommer til at beskæftige sig med robotter i fremtiden, men storesøster Cecillie kan ikke helt afvise det.

I Odense er der flere, der håber, at robotcampen tænder en gnist i nogle af deltagerne. Teknologiskolen har snakket med kommunen om at lave et samarbejde, SDU har givet de af de ti hjælpere, som arbejder på universitetet, tid til at lære fra sig, og som Jacob Nielsen siger:

- Virksomhederne vil gerne have flere i det her felt. Det har i hvert fald ikke været svært at finde sponsorer.

På bygningens førstesal, hvor de mindste er i robotværksted er tempo og lydniveau en tand højere end hos de store. Her har man over ugen lavet lommelygter af toiletruller, biler af pap, som kan lyse og sige lyde, og små huse, som lyser op, når en sensor mærker, at det er mørkt.

Det er Eva Nøhr Larsen, der leder det farverige værksted, og også hun er godt tilfreds med de yngstes robot-lyst.

- Der er fart på, men de går til den, og jeg synes også, der er en vilje til at lære. Jeg tror, de synes, det er sjovt at lave de her biler, og nogle går også bare rigtig meget op i designet, siger hun og peger på en lilla bil i karton med både blinklys og et sæt store øjne.

Der er fuldt hus i lokalet, og det blev der hurtigt. Jacob Nielsen fortæller, at de 53 pladser på årets hold blev solgt hurtigere, end hjemmesiden kunne følge med.

- Vi bliver også spurgt, om vi kan holde noget mere, og mange kommer også tilbage til campen. Og der kan man godt se, at det hænger ved, for de bygger nogle af tingene lidt hurtigere end de nye, siger han.

Og selv om holdet af hjælpere bestemt har hænderne fulde, så er deres glæde ved robotcampen også stor.

- Vi gør det jo, fordi vi mener, at der er brug for det, og fordi det er rigtig fedt, siger Jacob Nielsen, før en ung robotentusiast tager fat i ham og beder om support på en af bilernes kodning.

De starter nok ikke det næste Mobile Industrial Robots før skolestart, men måske er der plantet et frø hos de unge deltagere, der kan vokse sig til en odenseansk robotsucces engang.

Cecillie Antivakis er en af de børn, der har bruger en uge med robotterne. Foto: Villads Munk Carstens
En tænkepause skal der nogle gange til. Foto: Villads Munk Carstens
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Nyborg For abonnenter

Meldte sig selv efter 100 overgreb: 61-årig anklaget for overgreb på datter og barnebarn

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rekordregnskab og ordrebogen bugner: Dropper møgopgaver i København og tjener styrtende på Fyn

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Vinhandel gearer op:  - Inden for få år skal vi i hvert fald runde en omsætning på en halv milliard

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Tip til virksomheder, der er lamslået over reformaftale: Ansæt en rumæner med et godt netværk

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Annonce