Annonce
Kultur

Instruktør uden stjernenykker

Fynske Lars Kristian Mikkelsen har altid drømt om at instruere spillefilm, men først i en alder af 44 år kan fynboen skrive instruktør på visitkortet
Kortfilmen ”Træneren” om en pædofil håndboldtræner er med på Odense Filmfestival

Annonce

Når Odense Internationale Film festival på mandag inviterer publikum indenfor i biografmørket, vil Lars Kristian Mikkelsen være den eneste fynske instruktør, som er at finde i festivalens farverige program.

Kortfilmen ”Træneren”, som handler om en pædofil håndboldtræner, er instruktørens debutfilm, men selvom fødselsattesten afslører, at Lars Kristian Mikkelsen har rundet de 40, har han altid haft en instruktør i maven.

- Jeg har altid villet være filminstruktør. Da jeg var helt ung, ville jeg rigtig gerne søge ind på Den Danske Filmskole, men da jeg ikke var så god til at stave, prøvede jeg ikke engang at blive optaget på skolen, fortæller Lars Kristian Mikkelsen, der besluttede sig for at prøve lykken som reklamefotograf i stedet for.

- Jeg flyttede til København og kom i lære hos en af Danmarks bedste reklamefotografer. Desværre var hans humør meget svingende, hvilket resulterede i, at han jævnligt fyrede og genansatte folk, fortæller Lars Kristian Mikkelsen, som havde besluttet sig for, at hvis det nogensinde skete for ham, så ville han stoppe.

Annonce

De vilde 90’ere

Efter et par år blev Lars Kristian Mikkelsen så fyret uden grund, og selvom hans chef bad ham om at blive, holdt den fynske instruktør sit løfte til sig selv, og fandt et nyt job.

- Jeg blev ansat hos Scanpix, hvor jeg var pressefotograf for BT og Berlingske Tidende. Det var en fuldstændig vild periode i mit liv, siger instruktøren med et glimt i øjet. - Jeg kunne fortælle masser af røverhistorier fra dengang, hvor alting kunne lade sig gøre. Det var midt i 90’erne, hvor økonomien blomstrede i Danmark, fortæller Lars Kristian Mikkelsen, som fløj og farede rundt i hele Europa.

Det var flere årsager til, at instruktøren satte farten ned. Men familielivet spillede en stor rolle for den travle instruktør.

- Jeg har to børn på 10 og 13 år, og nogle gange, kan jeg da godt ærgre mig over, at jeg ikke var mere sammen med dem, da de var små. Selvom jeg faktisk var meget sammen med mine børn, så ville jeg jo gerne have været endnu mere sammen med dem, siger Lars Kristian Mikkelsen, som for 10 år siden grundlagde produktionsselskabet Mikkelsen + ko .

Da arbejdstempoet blev sat ned, blev der også mere overskud til at vende tilbage til instruktørdrømmen, som hele tiden havde ligget i baghovedet på fynboen og ulmet.

Annonce

Den første film

Idéen til ”Træneren” fik Lars Kristian Mikkelsen for otte år siden, da en af hans venner fortalte ham, at han var blevet seksuelt misbrugt som barn.

- Jeg startede med et omfattende research-arbejde, hvor jeg interviewede 30 personer, som havde været udsat for pædofili. Derefter gik jeg til Mogens Rukov (leder og stifter af manuskriptlinjen på Den Danske Filmskole, red.) og spurgte, om han havde lyst til at skrive manuskriptet til filmen. I begyndelsen havde den spillefilmslængde, men den blev senere ændret til en kortfilm, fordi den skulle bruges som undervisningsmateriale i folkeskolen, siger Lars Kristian Mikkelsen, der fortæller, at det virkelige arbejde startede, da han skulle søge midler til at finansiere filmen.

- Jeg oplevede, at der var mange, som havde berøringsangst over for filmens tema. Vi forsøgte blandt andet at få to forskellige firmaer til at sponsorere tøjet, men begge marketingschefer sagde nej, fordi de var bange for at blive sat i forbindelse med pædofili, siger den fynske instruktør.

Det var dog ikke kun lukkede døre og kolde skuldre, som mødte Lars Kristian Mikkelsen, når han strakte hånden frem.

- Trygfonden har været helt fantastisk, siger filmskaberen, som gerne vil understrege, at der selvfølgelig har været mange, som har kunnet se, hvor vigtig en film ”Træneren” er.

Annonce

En beskeden mand

At have kaminhylden fyldt med filmpriser eller postkassen spækket med invitationer til glamourøse filmfestivaler, er ikke det vigtigste for Lars Kristian Mikkelsen, der derimod håber, at folk kan lære noget af hans film.

- Karrieremæssigt betyder det selvfølgelig meget, at min film bliver udtaget til filmfestivaler, siger han og fortsætter:

- Men med fare for at lyde arrogant, så må jeg indrømme, at det ikke betyder så meget for mig på det personlige plan. Jeg bryder mig ikke om opmærksomheden, og jeg synes, at det er frygteligt at stå til en reception foran 500 mennesker. Jeg vil bare gerne fortælle en god historie, og jeg håber, at ”Træneren” kan være med til ændre den måde, som folk ser på de personer, der har været udsat for pædofili, siger Lars Kristian Mikkelsen.

Odense Filmfestival fra mandag 23. august

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Annonce