Faaborg: Hvordan tackler en by som Faaborg, der har mistet mange hundrede "normale arbejdspladser" at transformere sig til en ny tid, hvor turisme og oplevelsesindustri er drivende motorer i økonomien? Og hvordan modarbejder man - i Faaborg og i Japan - den urbanisering, der følger i kølvvandet på, at normale arbejdspladser forsvinder fra landområderne?
Det var noget af det, samtalerne kredsede omkring, da Faaborg-Midtfyn Kommune fredag tog imod det japanske ambassadørpar Mr. Manabu Miyagawa og Ms. Noriko Miyagawa.
Det var et officielt besøg, og der var lavet et program for hele dagen. Formiddagen var helliget besøg i Helios og Faaborg Museum, mens selskabet efter frokost på Hotel Faaborg Fjord brugte eftermiddagen på at besøge erhvervsvirksomhederne Konnerup Chokolade i Vester Aaby og Kami Stål. Undervejs var der indlagt et hurtigt privat besøg hjemme hos det pensionerede tandlægeægtepar Vibeke og Sten Beckett.
I Helios mødte ambassadørparret Lars Kensmark, Jakob Holm og Flemming Helsted fra Helios' bestyrelse, som gav dem et indblik i, hvordan det kan lade sig gøre at drive en så stor kulturinstitution med biograf baseret udelukkende på 120 frivilliges arbejdsindsats.
I Faaborg for anden gang
Det japanske ambassadørpar var også gæster i Faaborg for et år siden for at overvære premieren på Flemming Helsteds dokumentarfilm, "Grundtvigs japanske kriger", der handler om den nordfynske højskolemand Yuki Yamamoto, der har sat sig for at introducere sine japanske landsmænd til den danske højskolekultur.
Det var noget, der gjorde indtryk på ambassadørparret.
- Det er meget inspirerende at høre om, hvordan frivillige kan drive et sted som Helios. Så mange frivillige, der samarbejder. I det hele taget oplever vi Faaborg som en by, der har en masse kultur at byde på og en meget stærk fællesskabsfølelse, sagde ambassadør Manabu Miyagawa efterfølgende.
Holder af smørrebrød
Derefter var der en guidet tur gennem Faaborg Museum, hvor museumsdirektør Anne Højer Petersen og museumsinspektør Eva Frellesvig introducerede parret til fynbomalerne med særlig vægt på den nye særudstilling med Jens Birkholms værker.
På museet var der også mulighed for at stille et par spørgsmål til ambassadørparret, og sjovt nok kom det hurtigt til at handle om mad. Parret fik nemlig spørgsmålet:
Hvad undrer jeg mest ved danskerne?
- Det er nok de ting, I spiser. Danskere er generelt meget glade for kød, mens vi i Japan holder rigtig meget af fisk, sagde mr. Manabu Miyagawa.
Ambassadøren kunne dog afsløre, at han faktisk var ret vild med danske frikadeller.
- Dem holder jeg meget af - med en dejlig stegeskorpe og saftige i midten - dem kunne jeg godt tænke mig at tage med hjem til Japan, sagde ambassadøren.
Hans frue, Ms. Miyagawa, var især glad for den danske tradition med at stable en masse pålæg op på et stykke rugbrød.
Mr. Manabu MiyagawaDem (frikadeller, red.) holder jeg meget af - med en dejlig stegeskorpe og saftige i midten - dem kunne jeg godt tænke mig at tage med hjem til japan,
- Jeg elsker dansk smørrebrød. Det er meget lækket og meget uformelt - og så går det jo rigtig fint sammen med øl og snaps, siger hun og griner.
Kan danskerne lære noget af Japan om håndtering af urbanisering?
- I Japan har vi den samme udfordring, at unge mennesker flytter fra landet ind i byer, og jeg tror faktisk, at det os, der i den forbindelse kan lære noget af byer som Faaborg, sagde ambassadøren.
Ambassadørfruen havde noget andet, der undrede hende. Hvorfor var danskerne så længe om at indføre mundbind?
- I Japan begyndte vi at bære mundbind, så snart corona begyndte at sprede sig for snart et år siden. Men det er kun en måned siden, at danskerne begyndte at bruge dem. Danmark er ikke så tæt befolket som Japan, og det kan måske være en del af forklaringen - men måske er danskerne også lidt mere stædige end japanere, siger hun og griner.
Gensidig inspiration
Til at guide sig rundt havde parret borgmester Hans Stavnsager (S), kommunaldirektør Helle Vibeke Carstensen, Heidi Juul Madsen fra Politik og Strategi samt Vibeke Beckett og Flemming Helsted, der havde skabt den oprindelige kontakt til ambassadørparret.
For Hans Stavnsager handler sådan et besøg om gensidig inspiration.
- Jeg tror, der er nogle konkrete ting, vi kan inspirere hinanden med - hvordan man tackler centraliseringen. I Japan oplever de også, at de unge trækker mod de større byer. Vi viser nogle af vores strategier frem i dag, og måske kan vi også lære noget af Japan, om hvordan man revitaliserer områder, hvor de tradtionelle arbejdspladser forsvinder - hvad kan man sætte i stedet, forklarede han.
Som eksempel på, hvad Faaborg har gjort, nævner han Film Fyn, der på 15 år er vokset til en seriøs og tung spiller, når det gælder finansiering af dansk filmproduktion
- Film Fyn er jo noget af det, der er kommet til som erstatning for nogle af de traditionelle arbejdspladser, der er forsvundet, siger Hans Stavnsager.
Eftermiddagen sluttede af med en skumringstur i selskab med en af Faaborgs vægtere, inden ambassadørparret med følge skulle have middag på Thaisen Hus i Hillerslev.