Annonce
Erhverv

Innovationspris til 145 år gammel virksomhed: Vi er inde i en af vores måske bedste perioder nogensinde

Claus Udengaard med et eksempel på effektivisering, der har sparet både tid, plads og penge på Kverneland. Høstbjælken i varierende størrelser er at finde på alle Kvernelands maskiner - fra den mindste til den største. Det betyder, at den kan produceres i større mængder, at der kun skal lagerføres en slags, og at det er lettere for medarbejderne at håndtere. Foto: Helle Nordström
En virksomhed behøver ikke at være ny, for at være innovativ og nyskabende. Det har blandt andre Kverneland bevist.

Kerteminde: - Vi er inde i en af vores måske bedste perioder i hele virksomhedens 145 år lange liv, og det er medarbejdernes skyld. Derfor er den her pris også medarbejdernes pris.

Det siger direktør i Kverneland Claus Udengaard, der mandag aften modtog Kerteminde Kommune og Kerteminde Erhvervsforenings Innovationspris. Virksomheden, der har japanske ejere, producerer landbrugsredskaber til brug i blandt andet græsmarker.

Det, med den bedste periode i virksomhedens historie, bakkes op af tørre regnskabstal.

Annonce

Efter, at virksomheden i perioden fra 2009 til 2018 har blødt godt og vel 160 millioner kroner primært i kølvandet på finanskrisen, noterede Kverneland i 2020 et overskud på 30 millioner kroner efter skat.

- Regnskabet for 2021 er lige på trapperne, og selvom jeg ikke må afsløre, hvad der står på bundlinjen, så kan jeg godt afsløre, at det er et godt regnskab, siger Claus Udengaard.

- Men hvad 2022 ender i er en helt anden sag. Vi har ganske vist en stor ordrebog, men vi har forsyningsproblemer og galopperende udgifter til alle former for materialer. Energi og jern er steget markant, og elektronikken er løbet helt løbsk. Her er nogle dele steget med 1000 procent.

Prisen blev givet til Kverneland, blandt andet fordi "virksomheden ikke bare følger med tiden, men også viser vejen".

Kverneland har, understregede formand for Kerteminde Erhvervsforening Klavs Kamuk, med innovation sikret, at de fortsat kan være konkurrencedygtige på det internationale marked.

Trofaste medarbejdere

En stor del af innovationen kommer fra medarbejderne.

- Vores virksomhed er jo ikke som en raket, hvis udvikling sker eksplosivt. Vi tager små skidt i en rolig og stabil udvikling. Mange små innovationer med enkelte store undervejs. Det er det, der gør, at vi fortsat kan eksistere, forklarer Claus Udengaard.

- En typisk dansk virksomhed har en levetid på 10 år, så mister den ide, der skabte virksomheden, sin relevans. Vi har været her i 145 år, fordi produkterne hele tiden er blevet udviklet og tilpasset kundernes behov, og fordi vi har brugt den til enhver tid nyeste teknologi.

Kverneland bruger robotter til en række funktioner - først og fremmest svejsning, hvor de vil være de bedste, men også til at tage det  tungeste arbejde, så folk ikke skal løfte deres rygge i stykker, oplyser direktør Claus Udengaard. Virksomheden beskæftiger i øjeblikket godt og vel 500 ansatte, hvilket er det højeste antal de seneste 15-20 år. Foto: Helle Nordström

Og ved siden af den nyeste teknologi fremhæver Claus Udengaard medarbejderne.

- Vi har mange medarbejdere, der har været her i rigtig mange år - en enkelt i mere end 50 år, men mange har været her i 30-40 år. Dygtige medarbejdere, der er iderige og dybt engagerede.

Men Kverneland er meget mere end produktionen af maskiner i de store haller.

Der er også en meget stor udviklingsafdeling, der både huser simuleringscomputere og et udviklingslaboratorium. Der er her, fremtidens maskiner skabes. En simuleringscomputer kan gennemføre den samme holdbarhedstest, som det tidligere tog to år på marken at foretage.

Regnskabet for 2021 er lige på trapperne, og selvom jeg ikke må afsløre, hvad der står på bundlinjen, så kan jeg godt afsløre, at det er et godt regnskab.

Claus Udengaard, direktør i Kverneland

- I vores branche skal vi tænke 10 år frem i tiden og investere langsigtet. Vi skal skabe maskiner, som landbruget får brug for om fem til 10 år, siger Claus Udengaard, som ser ind i en fremtid med stor sikkerhed, når det kommer til Kvernelands produkter, der primært producerer mad til køer.

- Vi effektiviserer produktionen af fødevarer, og den produktion bliver der ikke mindre brug for i fremtiden. Markedet for ost og mælk er konstant stigende.

Annonce

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre, end min far

Nyborg For abonnenter

Kæmpelager af tyvekoster fundet i landsby: Brødre tiltalt for så mange forhold, at anklageren var ved at miste pusten

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Henrik gav afslag til flere unge - frygter sygdom for sine 36.000 høns: - Det er en exceptionel dyr affære

Middelfart For abonnenter

Jæger fandt tre halshuggede rådyr i vejkant: - Det er noget forbandet svineri det der

Odense

Asbestkaos i Højstrupparken: Udskældt firma er stadig på byggepladsen - elektrikere udsat for asbeststøv trods løfte om sikre arbejdsforhold

Odense

Lokale projekter: Søg om dette års Borgerne Bestemmer-penge

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Nyborg

Femårig død i tragisk ulykke - sagen undersøges nærmere

Odense For abonnenter

Hele Nicks familie var hjemme i rækkehuset, da branden brød ud: Krydsede afspærring og løb op til huset

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Odense For abonnenter

Her er billetprisen for at køre med Odense Letbane - du kan ikke købe billet på stationerne

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Odense

Politiet opfordrer gruppe til at melde sig selv efter brand på skole:  - Vi har dem på film, så de kan bare ringe

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ærteavler idømt stor bøde: 140 plukkere måtte deles om fire toiletter – Vi er udsat for magtfordrejning

Odense Håndbold

Højlunds forsamlingshus: Odense Håndbold tager første DM-stik i fantastisk dyst mod Esbjerg

Annonce