Annonce
Fyn

Ingen udgang i julen: Politiet vil spærre notoriske indbrudstyve inde

Politiet forsøger året rundt at standse indbrudstyve på Fyn. Det sker blandt andet med politiets viden om forskellige tyves arbejdsmetoder og med målrettede aktioner. Arkivfoto: Michael Bager.
I juledagene topper antallet af indbrud, og Fyns Politi har længe arbejdet på at forhindre en gentagelse af den seneste jul, hvor Fyn toppede listen over flest anmeldte indbrud. Flere notoriske indbrudstyve kan miste deres udgang fra fængslerne i julen.
Annonce

Fyn: Da Rigspolitiet gjorde tallene op efter julen sidste år, stod det klart, at Fyn havde været hårdt ramt af indbrud i juledagene. Fyns Politi havde 27. december modtaget 112 anmeldelser om indbrud i private boliger siden 20. december.

Dermed stak Fyn ikke alene ud i forhold til resten af landets politikredse, hvor antallet af indbrudsanmeldelser var faldet - set i forhold til befolkningstallet skilte Fyn sig også ud med en forholdsmæssig høj andel af indbruddene.

Knap en halv million - cirka ni procent af danskerne - bor på Fyn, men 15 procent af alle indbrudsanmeldelser kom fra fynske hjem.

Det har ikke taget modet fra politiet. I ugerne op til jul sidste år holdt Fyns Politi øje med særligt udenlandsk indregistrerede varevogne på den Fynske Motorvej, og en særlig gruppe i politiet arbejdede hårdt på at få varetægtsfængslet indbrudstyve, så de ikke var på fri fod i juledagene.

I løbet af dette efterår har politiet også arbejdet præventivt for at hindre indbrudstyve i at gøre julen sur for fynboerne, fortæller Jesper Pedersen, leder af Fyns Politis pro-aktive efterforskningsafdeling.

- Vi har gjort det på en anden måde og lidt mere skjult, men vi har gjort det løbende hen over efteråret, og vi gør det stadig, siger Jesper Pedersen.

Fyns Politi var en del af en større aktion i Vestdanmark 28. november, som var rettet mod omrejsende kriminelle bander. Og selvom politiet ikke anholdt nogen på Fyn i den forbindelse, gav aktionen politiet informationer, som kan være værdifulde senere, forklarer Jesper Pedersen.

FAKTA Fokus på indbrud og organiseret kriminalitet

Fyns Politis pro-aktive efterforskningsafdeling fokuserer på indbruds- og organiseret kriminalitet. Afdelingen rummer også civilpatruljen, som arbejder med narko på gadeplan, prostitution og menneskehandel.

De personer, som politiet interesserer sig for i forbindelse med forebyggelse og efterforskning af indbrud, kan inddeles i tre hovedgrupper: personer i misbrugsmiljøet, omrejsende kriminelle bander og personer der især stjæler designermøbler.

Kilde: Fyns Politi

Annonce

Notoriske tyve kan miste jule-udgang

- Vi arbejder både vidensbaseret og analytisk, og det er en del af den samlede indsats, som bestemmer, hvilke kompetencer vi sætter ind på opgaven. Ser vi for eksempel problemer på Sydøstfyn, både i forhold til antallet af indbrud og måden, de begås på, så kredser vi os ind på de mulige gerningsmænd. For de har nogle forskellige fremgangsmåder, og det afpasser vi indsatsen efter.

- Vi kigger hver dag på, hvordan billedet ser ud - hvem er det, vi forestiller os, der laver indbruddene? Dem skal vi rette vores indsats mod for at få dem taget med fingrene i kagedåsen.

Det er baseret på både indbrudsstatistikken og de gunstige forhold for tyvene, når politiet intensiverer indsatsen mod indbrud i efterårs- og vintermånederne.

- Vi ved, at de mørke dage fra oktober og frem til marts er den primære sæson for indbrudstyve. Da kan de bedre rekognoscere i forhold til, hvor de kan arbejde i ro, og hvor de ikke kan. Når det bliver mørkt klokken 16, kan de let se, at der ikke er nogen hjemme, hvis der ikke bliver tændt lys.

- Tidligere har I også været ude og lave en slags mandsopdækning af kendinge blandt indbrudstyvene op til jul. Gør I stadig det?

- Ja, det er en del af den samlede indsats. Der ligger et arbejde i at undersøge, hvem der for øjeblikket sidder i fængsel for indbrudskriminalitet - dem vi kender som notoriske indbrudstyve. Og så er der hjemmel i lovgivningen til, at vi kan aftale med Kriminalforsorgen, at de ikke skal have lov at have udgang i juleperioden.

- Vi har fuld damp på indsatsen. Vi har fået rigtig mange indbrudstyve varetægtsfængslet, og vi tænker ind, hvordan vi kan få de notoriske indbrudstyve fængslet hen over julen - og i øvrigt også i de store ferieperioder, siger Jesper Pedersen.

Annonce

Hårdt ramt på Fyn

På landsplan fik politiet i løbet af syv dage før, under og efter jul sidste år 744 anmeldelser om indbrud, og det var et tydeligt fald fra 2017, hvor 815 danskere kom hjem til et gennemrodet hus.

På Fyn viste tallene ikke samme positive udvikling; her lå tallet nogenlunde på niveau med tidligere år, og allerede i november konstaterede politiet en stigning i antallet af anmeldte indbrud.

Jesper Pedersen har ikke en åbenlys forklaring på det:

- Vi har generelt været hårdt ramt på Fyn. Det er ikke, fordi vi ikke giver den fuld skrue; vi anholder mange gerningsmænd, og vi finder mange koster, men vi er bare geografisk placeret, så vi bliver ramt hårdt. Men det er vigtigt for mig at understrege, at vi har fuld damp på vores indsats.

Et synligt resultat af den indsats var det lager af tyvekoster, som Fyns Politi i september kunne fortælle om i Fyens Stiftstidende. De stjålne genstande, som fyldte flere containere, havde en samlet anslået værdi af 13,5 millioner kroner, og politiet har siden januar arbejdet på at få tingene tilbage til de rette ejere.

14 personer er blevet varetægtsfængslet i forbindelse med efterforskningen.

På landsplan fik politiet i løbet af syv dage før, under og efter jul sidste år 744 anmeldelser om indbrud, og det var et tydeligt fald fra 2017, hvor 815 danskere kom hjem til et gennemrodet hus. Men på Fyn lå tallet nogenlunde på niveau med tidligere år. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce