Annonce
Odense

Ingen udfordrer har meldt sig: Alt peger på Lilleholt som Venstres nye spidskandidat

Venstres tradition for kampvalg ser ud til at blive brudt, når Christoffer Lilleholt som foreløbig eneste kandidat ventes om kort tid at blive kåret som partiets nye spidskandidat efter Jane Jegind, der ikke genopstiller. Foto: Nils Mogensen Svalebøg
Meget tyder på, at det får karakter af en kåring mere end en afstemning, når Venstres nye spids- og borgmesterkandidat skal findes. Processen er fremrykket et halvt år, og om to uger kan Christoffer Lilleholt blive ny spidskandidat.

Egentlig var det først i løbet af foråret, at Venstres medlemmer i Odense skulle stemme og sætte navn på den person, der ved kommunalvalget i 2021 skal være partiets nye spids- og borgmesterkandidat. Og traditionelt har der i sådan en situation været tre Venstre-folk at vælge imellem.

Men meget bliver anderledes, når afløseren for Jane Jegind, der i sommer meddelte, at hun ikke genopstiller, skal findes.

Ved en ekstraordinær generalforsamling er det nu besluttet, at der allerede 6. november skal vælges en ny spidskandidat. Og foreløbig har kun én meldt sig interesseret i den post.

- Det var et ønske fra et meget stort flertal i bestyrelsen at fremrykke processen, forklarer Casper Christiansen, der er nyvalgt formand for Venstre Odense.

- Vi vil gerne have en afklaring på, hvem der skal stå i spidsen for Venstre ved næste kommunalvalg, og vi vil gerne fjerne uvisheden om, hvad der skal ske, hvis Jane Jegind får et super job og stopper før tid i byrådet.

Er det jeres ambition at få den nye spidskandidat ind på Jeginds rådmandspost i god tid før valget?

- Nej, det er det ikke.

Det vil ellers være en god mulighed for at profilere en ny mand?

- Det blander jeg mig ikke i. Det er Jane Jeginds beslutning, og hun har allerede sagt, at hun vil fortsætte valgperioden ud. Men skulle hun ombestemme sig, så er det bestyrelsens ønske, at afløseren er klar.

Tre kampvalg i Venstre

Ved de seneste tre afstemninger om at blive odenseansk spidskandidat for Venstre har tre kandidater været i spil. Få her et kort overblik:

  1. I marts 2005 blev Jane Jegind valgt som den nuværende og afgående spidskandidat for Venstre. Det gjorde hun i et kampvalg mod Kamma Lauenborg og Bo Libergren.
  2. I marts 2004 var det Lars Christian Lilleholt, der vandt afstemningen over Kamma Lauenborg og Per Lydiksen Laursen. Lars Christian Lilleholt trak sig imidlertid igen fra posten i februar 2005 efter kritik af hans dobbeltmandat med pladser både i byråd og folketing.

  3. I juni 1997 vandt Jørgen Lund en markant sejr over Ingrid Woetmann og Johannes Lollesgaard i kampen om at blive spidskandidat.

Kun Lilleholt

Og lige nu tyder alt på, at den afløser bliver 24-årige Christoffer Lilleholt. Han blev valgt ind i Odenses byråd 18 år gammel, han er lige nu Venstres politiske ordfører i byrådssalen. Og han er foreløbig den eneste, der har meddelt, at han stiller op med ambition om at blive både spidskandidat og byens nye borgmester.

Ved de seneste tre valg af Venstre-spidskandidater har der hver gang været tre navne til afstemning. Men det bliver altså med stor sandsynlighed ikke tilfældet denne gang.

Casper Christiansen, hvor meget har I gjort for at afsøge mulighederne for flere kandidater?

- Fra bestyrelsens side har vi ikke gjort noget aktivt for at lede efter andre kandidater. Det stod ret hurtigt klart, at et stort flertal ønsker Christoffer Lilleholt.

Er det ellers ikke meget sundt med et kampvalg?

- Jo. Og det er der også en lang tradition for i Venstre. Men der har nu været fem måneder, siden Jegind offentliggjorde sin beslutning, til at overveje at stille op. Og det er stadig velkomment, hvis nogle har lyst, understreger Casper Christiansen.

Hvorfor mener du, Lilleholt er en god kandidat?

- Fordi han har et enormt engagement og et stort politisk talent. Han har øje for at se udfordringer og løsninger, som ingen andre ser. Og så har han en fordel i at være vokset op med politik (han er søn af tidligere minister Lars Christian Lilleholt, red.), så han ved, hvad det vil sige at være politiker, mener formanden.

Nogle har nævnt, at Christoffer Lilleholt er ung til sådan en post. Hvad er din holdning til det - som jævnaldrende, i øvrigt?

- Ja, han er en ung fyr, og det er jeg også selv. Men jeg håber, folk vil vurdere os begge ud fra vores resultater fremfor alder og give os en chance for at bevise, vi har noget at byde på, siger Casper Christiansen.

Annonce

En ro på

Christoffer Lilleholt opfatter det som stor støtte til sit kandidatur, at ingen andre - endnu - vil udfordre ham på vejen mod titlen som spidskandidat.

- Jeg har mødt masser af opbakning, når jeg har været rundt i de lokale vælgerforeninger. Og vi har haft en god og demokratisk proces, hvor alle har haft mulighed for at melde sig, fremhæver han.

Men det gør umiddelbart din vej noget nemmere?

- Vi kan jo se både på landsplan og lokalt, at det kan give store problemer, når der skiftes spidskandidater. Så jeg glæder mig over, der hos os ikke er nogen slinger i valsen og store slagsmål, men ro på.

Hvad vil du særligt slå på i din opstillingstale 6. november?

- At Venstre skal til magten og skal forblive det store, borgerlige parti i Odense. At den sidste gode idé endnu ikke er født, og vi derfor fortsat skal udvikle byen og kommunen, siger Christoffer Lilleholt.

- Men vi skal passe på pengene, og derfor skal der ingen letbane til Vollsmose.

Jane Jegind har været Venstres spidskandidat siden 2005 og partiets rådmand - i skiftende forvaltninger - siden 2006.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce