Annonce
Odense

Ingen tvangstest i Vollsmose - og nu falder smitten markant

Henover weekenden skruede Odense Kommune massivt op for test-indsatsen i Vollsmose, og senere på ugen intensiveres indsatsen igen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Med blot fem nye coronasmittede i Vollsmose det seneste døgn falder bydelens incidenstal til 798. Det samlede incidenstal for Odense falder til lige under 100.

Odense: Corona-smitten i Vollsmose tager et stort dyk.

Blot fem nye personer er konstateret smittet med coronavirus i Vollsmose det seneste døgn. Det betyder, at Vollsmoses incidenstal - antallet af smittede personer ud af 100.000 borgere på en uge - falder til 798.

Mandag var smittetallet 951, søndag 875, lørdag 951 og både fredag og torsdag 973.

Annonce

De seneste syv dage er der konstateret 73 nye smittede i Vollsmose, hvor der bor omkring 9000 mennesker.

Det viser en ny opgørelse fra Odense Kommune på baggrund af tal fra Styrelsen for Patientsikkerhed og Statens Serum Institut.

Odense med incidens under 100

For hele Odense er smittetallet tirsdag knap 99, hvilket dækker over 20 nye smittede fra mandag til tirsdag. Mandag var smittetallet 110, søndag 109 og lørdag 117.

Eksperter har angivet et smittetal på 100 som smertegrænsen for, hvornår en kommune kan åbnes yderligere op.

Det markante fald i smitten kommer dagen efter en opsigtsvækkende debat om tvangstest i Vollsmose.

Mandag eftermiddag vakte det stor opsigt, at Epidemikommissionen bestående af 11 eksperter foreslog, at beboere i Vollsmose skulle tvangstestes for corona. Efter flere timers forhandlinger på Christiansborg sagde et flertal i Folketingets epidemiudvalg dog nej til forslaget, hvilket sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kommenterede:

- Som jeg har forstået Folketingets partier i den debat, der har været op til det her møde, mente jeg helt entydigt, at der var et stort ønske fra Folketingets partier bredt set om, at vi skulle slå hårdt, markant og virksomt ned på de lokale udbrud. Men det (tvangstest, red.) er altså et redskab, som Folketinget alligevel, når det kommer til stykket, ikke er klar til at bruge. Det må jeg tage til efterretning, og så må vi bare arbejde videre med de redskaber, vi så har.

Annonce

Borgmester afviste

I løbet af den seneste uge er der foretaget omkring 8000 coronatest i Vollsmose, og der har været indsat ekstra rengøringshold til at afspritte alle håndtag, gelændre og elevatorer i bydelen. I denne uge intensiveres testindsatsen igen, og Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) gik mandag imod sit eget parti på Christiansborg og afviste idéen om at tvangsteste:

- Et indblik fra virkeligheden viser, at vi ikke har haft brug for tvang for at få testet beboerne i Vollsmose, for med gulerod og lokal mobilisering er det den seneste uge lykkedes at få Vollsmose gjort til den mest testede bydel i Danmark.

- Det vil være ude af proportioner at teste med tvang, når vi lige har vist, det kan lade sig gøre uden. Men er man testet positiv, er man denondelynemig også forpligtet til at lade sig isolere, sagde han.

Også andre steder i Odense er smittetallet faldet fra mandag til tirsdag, hvor nu kun to bydele har smittetal over 100: Odense NØ (553), hvor Vollsmose er placeret, og Odense SØ (107), mens Odense M er faldet til 97.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce